Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Годзила: Кралят на чудовищата” - ламята без тримата братя и без ябълката

“Годзила: Кралят на чудовищата” - ламята без тримата братя и без ябълката
Cinefish.bg

Рецензии
“Годзила: Кралят на чудовищата” - ламята без тримата братя и без ябълката

31.05.2019, 11:33  |   Видяна: 1575  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Ако наоколо се води бой, домът цял няма да остане.”
Разпространено мнение на експерти от Пентагона


Годзила: Кралят на чудовищатаГодзила - гигантското японско влечуго се завръща на екраните след петгодишно отсъствие. Триизмерно, могъщо, огнедишащо, гигантско и ядосано, защото някой дръзва да оспорва господството му и пречи на летаргичното му спокойствие. И този път това не е Човекът с неговата цивилизация, научните си експерименти или нездравото си любопитство. Филмът възкресява Гидора - триглавата ламя и естествен опонент на Годзила. Долетяла незнайно откъде преди 65 милиона години, тя се събужда с желанието да превърне планетата ни в пепелище, но среща решителния отпор на местната фауна, на същата възраст. Конфликтът между праисторическите твари (в обединената планетарна защитна група се включват по-малко познатите на кинофеновете Мотра и Родан), чието невнимателно движение на опашката може да събори небостъргач, е уникален и зашеметяващ спектакъл и своеобразен каталог на последните достижения в областта на съвършените визуални ефекти.

Годзила: Кралят на чудовищата

Този път театърът на действието е преместен в Бостън. (Очевидно авторите са решили да избегнат рутинното разрушаване на моста Голдън Гейт, банализирано в апокалиптичните филми.) Армейските части ангажирани в безнадеждните операции по елиминиране на развилнелите се чудовища (наричани “титани” в официалните политически разговори) претърпяват поредица поражения, а групата експерти от компанията “Монарк”, изследваща влечугоподобните чудовища, са безпомощни свидетели на гневната разпра помежду им, неспособни да овладеят положението. Това не им пречи да се хвърлят в поредица конфликтни разсъждения
Годзила: Кралят на чудовищатаза бъдещето на планетата и за взаимоотношенията между Човека и Природата. На този фон, авторите нахвърлят бегло портрета на дисфункционалното семейство Ръсел. Доктор Ема Ръсел (Вера Фармига) разработва уред за установяване на известен контакт и контрол над гигантските твари, но ориентира усилията си в застрашаваща човечеството посока. Д-р Марк Ръсел, (Кейл Чандлър), живеещ далеч от дома, се заема със задачата да неутрализира последиците от делата на съпругата си, за да спаси човечеството и дъщеря си Медисън (Мили Боби Браун), а тя е тийнейджърка, която не стои настрани от бедственото положение. Но “Годзила: Кралят на чудовищата” не е филм за семейната клетка в криза.

Годзила: Кралят на чудовищата

Още с появяването си на екрана през 50-те години на миналия век, Годзила се превръща в икона на масовата култура и става един от най-известните продукти на японската компания “ТОХО”. Пресните рани от атомния апокалипсис захранват въображението на японските кинематографисти, които създават жанра кайджу, където основни персонажи са фолклорни митични чудовища. С
Годзила: Кралят на чудовищаталед известно колебание, поставих и “Челюсти” (реж. Ст.Спилбърг -1975), в дългия кайджу-списък.  В продължение на шест десетилетия, многобройните екранни превъплъщения на Годзила захранват и гъделичкат фантазията на тийнейджърската аудитория от цял свят, жадна за силни визуални тръпки, екзотични истории с хорър-нюанси и са интересен повод за анализ на развитието на  хуманоидното гигантско влечуго, което от заклет враг на човечеството се превърна в негов пазител.

Годзила: Кралят на чудовищата

Годзила: Кралят на чудовищата” се разполага удобно в бюджет от 200 милиона долара и режисьорът Майкъл Дохърти се развихря във всяка сцена, доставяйки си детинското удоволствие руши и чупи всичко, каквото види. Битките, които са два типа: праисторически твари срещу хора и праисторически твари срещу праисторически твари, са епично тържество на отприщената фантазия на дизайнери, засенчвайки актьорското умение на елитна селекция актьори сред които се открояват мегазвездите Кен Уатанабе и Джан Дзъи. В духа на досегашните издания на кинофранчайза, филмът е откровен визуален делириум, на фона на който се откроява актуално екологично послание. На зрителите не остава друга възможност единствено да натиснат копчето за визуален екстаз в продължение на повече от два часа. И ако се съди по финансовия успех на предишната суперпродукция от поредицата (над 520 милиона долара), не би било изненадващо ако “Годзила: Кралят на чудовищата” се превърне в крал на седмичния боксофис.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg