Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии G-Force: Специален отряд

G-Force: Специален отряд
Синхронът между жива игра и анимация е чудесен, но същинският хит са рисуваните герои.
Cinefish.bg

Рецензии
G-Force: Специален отряд

07.08.2009, 11:59  |   Видяна: 5828  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Ангел Генчев

Като че ли откакто се сключи пакта Дисни-Пиксар, американските студия спечелиха реално много, но пък и загубиха част от собствения си облик. И докато съвместните им продукции поетапно се превръщат в еталон и при анимацията, и при детско-юношеските филми, собствените на Уолт Дисни станаха малко като безалкохолната бира. Или безкофеиновото кафе, ако предпочитате - ароматът е привидно същият, ключовият компонент обаче осезаемо отсъства.

Не че съм очаквал нещо чак кой знае какво от "G-Force: Специален отряд". Филмът се предполага да бъде детски и е именно такъв, но дори и в този си вид е малко прекомерно глупавичък. Сигурно ще да е заради петимата сценаристи - много баби, хилаво бебе - но идейно лентата е твърде, твърде постна.

Сюжетът просто няма как да не е измислица на семейство Уибърли, зад гърба на които вече са останали достатъчно свидетелства за посредственост - сред тях заглавия като "Лоши момчета 2", "Ангелите на Чарли: Газ до дупка", или един от по-слабите филми на Шварценегер - "Шестият ден". Пък дори и двете части на "Съкровището" не са нищо ново под слънцето.

А на фона на споменатите, при това в комплект с Дисни, едва ли е изненада, че светът отново трябва да бъде спасяван от поредния зъл гений, и то от животинки. Които - каква изненада - съставляват идеалния (и абсолютно стандартен) специален отряд.
Не цялостната концепция обаче е проблемна - едва ли идеята е била да се развърти някакъв невиждан творчески гений. Лошото е, че в течение на самия филм тълпата сценаристи не са проявили почти никаква инициатива.

И развоя на събитията, и отделните сцени, че и репликите дори, са извадени парче по парче от калъпа на шпионско-агентурните ленти, и с изключение едната разходка до зоомагазина въобще не излизат от него, като положителното следствие от това е като че ли само добрата динамика. И всъщност ако всичко не бе пренесено върху чаровните пухкавелници, специалният отряд на Дисни щеше да бъде на косъм от отегчителен.

Трябва да се признае обаче, че в това отношение нещата се обръщат на 180 градуса, и като техническо изпълнение "G-Force" е перфектен, което реално го спасява. Синхронът между жива игра и анимация е чудесен, но същинският хит са рисуваните герои. Истинско удоволствие е да наблюдаваш комплекта морски свинчета, къртица и муха, нищо че звучи малко като "Чип и Дейл: Спасителен отряд", които дори въпреки всичките хай-тек джаджи изглеждат аха и като истински, и дори в откровено скучноватите моменти от лентата са способни да те разсмеят със самото си присъствие.

Така че в крайна сметка, някъде под черта, като всеки друг филм на Дисни и този се гледа, даже с определено удоволствие. Не може да им се отрече, че винаги успяват някак да се измъкнат по допирателната, и от нищо да изкарат поне приемливо нещо, когато най-накрая всички плюсове и минуси бъдат претеглени.

Като единственото, за което в случая можем да съжаляваме, е че чудесно знаем, че всъщност могат и малко по-добре. Но ако сте в настроение за порция непринуден смях без някакви особени мисловни уловки - както винаги, заслужилите студия са на ваше разположение.Още рецензии:
Френска любов
Шестият „Хари Потър” – романтичен и ефектен
Уличен бой
„Бруно” – оригинален, но на места препълнен
Призраци на бивши гаджета
Деп - новото лошо добро момче на Ман

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg