Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Франко Дзефирели - Артист

Артист - Франко Дзефирели, Franco Zeffirelli

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
0
Гласувай:
Среден резултат: 0/100

Франко Дзефирели - Артист

Franco Zeffirelli
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
01.04.2020  |   синефиш.бгФранко Дзефирели е роден на 12 февруари 1923 год. във Флоренция, Италия. Той е извънбрачно дете от връзката на майка си Алайде Гароси, моден дизайнер и Оторино Корси, търговец на вълна и коприна. След като и двамата са вече женени, Алайде не може да използва нито нейното, нито името на Корси за детето си и тя измисля „Зефирети“, което означава „малки ветрове“, споменато в операта от Моцарт „Идоменей“. Но в общината не успяват да напишат правилно името и като резултат се получава Дзефирели. Когато детето е на шест години, майката умира.

Той се дипломира в Accademia di Belle Arti Firenze през1941 и съгласно съвета на баща си продължава обучението си в University of Florence, където специализира изкуство и архитектура. След Втората световна война той е разорен, бие се като партизанин, преди да се срещне с британски войници и да стане техен преводач. След войната той отива отново в University of Florence, за да продължи обучението си, но когато гледа пиесата на Лорънс Оливие „Хенри 5“ през 1945 год., решава завинаги, че неговата съдба е театъра.

Докато работи като художник декори във Флоренция, той е представен на Лучано Висконти, който го наема и го прави асистент режисьор във филма „La Terra trema“ 1948. Методите на Висконти оставят дълбока следа в младия Франко и това се отразява на по-нататъшните му творби. Той работи още с режисьори като Виторио де Сика и Роберто Роселини. През 1960-те год. на ХХ век си създава име като режисьор и дизайнер на свои собствени пиеси в Лондон и Ню Йорк и скоро пренася идеите си в киното.

Режисьорският дебют на Дзефирели е версия на „The Taming of the Shrew“ (1967), в оригиналната лента играят София Лорен и Марчело Мастрояни, но в Холивудския вариант ролите са поверени на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Двамата подпомагат продукцията и след това взимат процент от печалбите вместо обичайните хонорари.

Докато работи над постпродукцията по „The Taming of the Shrew“, родната Флоренция е потопена от наводнение. Месец след събитието Дзефирели показва кратък документален филм „Florence: Days of Destruction“, за да събере пари за пострадалите.

Пробива на италианеца в голямото кино е след година, когато представя двама никому неизвестни тийнейджъри във филма „Romeo and Juliet“ (1968). До ден днешен филмът е невероятно популярен, най-познатата версия и става своеобразен стандарт за адаптация на пиеси, който се показва на студенти. Тази лента издига Дзефирели на нивото на легенда в киното, но никоя негова друга творба не успява да постигне това, което постига „Romeo and Juliet“.

След две успешни адаптации на шекспирови пиеси, режисьорът преминава на религиозни теми, като първо създава филм за живота на св. Франциск от Асизи, наречен „Brother Sun, Sister Moon“ (1972), а след това удължен мини-сериал „Jesus of Nazareth“ (1977) със звезден подбор на актьори за ролите. Последният има огромен успех и висок рейтинг, като все още е показван по телевизиите, особено по Възкресение.

След това се занимава със съвременни теми, като прави римейк на боксовия „The Champ (1979) и остро критикувания „Endless Love“ (1981). През 1980-те год. прави серия от успешни филми по адаптации от опери, с участието на звезди от ранга на Пласидо Доминго, Тереса Стратас, Хуан Понс и Катя Рикиарели. Завръща се към Шекспир с „Hamlet“ (1990), в чийто актьорски състав влиза тогавашния екшън герой Мел Гибсън в главната роля. През 1996-та адаптира романа на Шарлот Бронте „Джейн Еър“, което му носи успех сред критиката.

Дзефирели често избира за своите филми неизвестни актьори за водещи роли, които никога не са мечтали за слава, не са имали досег с актьорската професия, нито са продължили след това в тази посока. Жените от филмите му, точно обратното, постигат доста голям успех в индустрията, след участието си в неговите продукции.
Франко Дзефирели предпочита да пази личния си живот в дискретност, но въпреки това през 1996-та год. обявява, че е гей. Определя себе си по-скоро като „хомосексуален“, отколкото като гей, тъй като чувства че терминът не е никак елегантен. Той има двама осиновени сина, с които работи заедно от години и, които живеят с него, управлявайки делата му.

Критикуван е от различни църковни и религиозни общности, заради представянето си на образи от Библията, както и от гей обществото, заради публично подкрепяне на римокатолическата църква по отношение на хомосексуалните въпроси.

Режисьорът Брус Робинсън твърди, че е бил обект на сексуално внимание от страна на Дзефирели, по време заснемането на „Romeo and Juliet“, в който той играе Бенволио. През 2018 актьорът Джонатан Шаеч го обвинява в сексуално посегателство по време на заснемането на „Sparrow“ 1993.
Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Юли
1. Дани Лърнър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg