Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Фестивалът в Кан отдава почит на Агнес Варда със своя плакат

Фестивалът в Кан отдава почит на Агнес Варда със своя плакат
Cinefish.bg

Теми
Фестивалът в Кан отдава почит на Агнес Варда със своя плакат

15.04.2019, 15:28  |   Видяна: 474  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Вече е ясно как ще изглежда официалния плакат на едно от кино събитията на годината – фестивалът в Кан. Както винаги, идеята е той да улови част от магията на киното. В тази връзка тази година ще бъде почетена френската режисьорка Агнес Варда, която почина миналия месец на 90-годишна възраст.

На плаката виждаме Варда в работен момент от снимките на своя дебютен филм „La Pointe Courte“ от 1955 г., чиято премиера е на фестивала в Кан. Прочутата режисьорка е уловена в кадър на слънчева светлина, покатерила се върху раменете на един от техниците на продукцията, за да хване перфектния кадър.

Фестивалът в Кан отдава почит на Агнес Варда със своя плакат

Фестивалът в Кан отдава почит на Агнес Варда със своя плакатОт екипа на фестивала разпространиха съобщение, в което се казва: „Като един манифест, тази снимка обобщава всичко за Агнес Варда: нейната страст, самоувереност и палавост. Нейните 65 години творчество и експериментиране почти съответстват на възрастта на фестивала в Кан.

Както обичаше да подчертава, Варда не е жена режисьор, тя е просто режисьор. Тя често присъства на фестивала в Кан: 13 нейни филми са включени в официалния конкурс. Варда е член на журито през 2005 г, и е председател на журито, връчило наградата „Златна камера“ през 2013 г. Когато тя получава своята почетна „Златна палма“ през 2015 г., тя я посвещава „на всички смели и изобретателни режисьори, които създават оригинално кино, които не попадат под светлината на прожекторите, но продължават да творят изкуство“.


Очакваме да разберем с кои филми от екипа на фестивала ще почетат паметта на Агнес Варда. В четвъртък ще бъде обявена официалната програма на фестивала на Лазурния бряг, който тази година ще протече от 14 до 25 май.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg