Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Фаворитката” - женско царство или... храни куче!

“Фаворитката” - женско царство или... храни куче!
Cinefish.bg

Рецензии
“Фаворитката” - женско царство или... храни куче!

29.01.2019, 15:10  |   Видяна: 1618  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
“Мога да прегърна моя съперник, но само за да го задуша”. - Жан Расин /17-ти век/

Има филми, които изпълват зрителя с интелектуално блаженство и почти примитивен ентусиазъм от срещата със седмото изкуство. Тези филми, не са плод на сръчни занаятчии с халтураджийски манталитет, заливащи системно екраните на салоните, и в никакъв случай не могат да бъдат определени като “продукти на киноиндустрията” а по-скоро като “ювелирни уникати”.

“Фаворитката” - женско царство или... храни куче!

Фаворитката” убедително се настанява в сравнително краткия списък на филми от последното десетилетие, които могат да се окачествят като “художествена творба”. Със своите десет номинации за наградите на филмовата академия на САЩ филмът на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос е радостно явление и глътка чист въздух в живота на феновете и на кинокритиците.

“Фаворитката” - женско царство или... храни куче!

Историята потапя зрителя в дворцовите интриги по времето на кралица Ана /Оливия Колман/, владетелка на Великобритания. Болна, самотна и уязвима, тя е под влиянието на Лейди Сара /Рейчъл Уайз/, която е узурпирала всички ключови функции на властта. Към властолюбивата аристократка се присламчва Абигайл /Eма Стоун/, разорена далечна братовчедка, изпаднала в немилост. Не след дълго, между Сара и Абигайл започва безмилостна борба за доверието на немощната и истерична кралица, която не е чужда на оргазмичната радост. И настава брутален фестивал на лицемерието, ласкателството, ударите под кръста, манипулацията, в духа на цитата в началото на този текст.

“Фаворитката” - женско царство или... храни куче!

“Фаворитката” притежава всички елементи на зрял, премислен и качествен филмов разказ. Вдъхновен от реални исторически персонажи, Лантимос  работи по сценария в продължение на седем години с Дебора Дейвис и Тони МакНамара. Там, където архивите мълчат, той добавя своя нюанс, за да извади наяве динамиката на взаимоотношенията в един любопитен и не особено симпатичен триъгълник. За разлика от традиционната историческа драма, предназначена да поучава и назидава, “Фаворитката” анализира с известна насмешка човешката природа и предлага циничен размисъл за властта, амбициите, лоялността и скрупулите. Филмовият разказ свежда мъжете до досадна нищожна част от пейзажа и се съсредоточава върху мотивацията в поведението на трите основни женски образа, за които манипулирането и интригантството са ежедневни упражнения. Кралицата и двете претендентки за нейното внимание и доверие не са неразривно свързани с началото на 18-ти век, а са универсални човешки характери, които можем да открием без особено усилие в наши дни. С елегантно чувство за хумор /до голяма степен черен/, Лантимос вкарва в своя разказ необичайни за епохата елементи и понятия по-скоро близки на съвременния зрител. Гръцкият режисьор дължи успеха на филма си и на великолепния актьорски подбор. Химията между трите актриси е изключителна. Те с нескрито удоволствие си разменят “реплики-убийци” в изпипан до съвършенство диалог. Зрителят не може да не оцени и работата на кинооператора Роби Райън, който щедро използва свръхширокоъгълен обектив /рибешко око/, за да подчертае гротесковата сюрреалистична атмосфера, в която се развива действието на филма.“Фаворитката” е не особено ласкателен поглед към управляващите, кулисите на властта и тези, които се стремят към нея, а подобен скептицизъм винаги е намирал подкрепа от страна на публиката, която лесно ще направи паралел с  познати имена и събития от съвремието.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg