Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Енио Мориконе - Музика

Музика - Енио Мориконе, Ennio Morricone

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
0
Гласувай:
Среден резултат: 0/100

Енио Мориконе - Музика

Ennio Morricone
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
17.09.2019  |   синефиш.бгЕнио Мориконе е роден в Рим на 10 ноември, 1928г., единствено дете на Либера и Марио Мориконе. Дълго време семейството му се издържа само от работата на баща му, който е тромпетист в поп оркестър. Доста по-късно Либера Ридолфи започва работа в малко текстилно предприятие. Младият Мориконе израства в типична работническа среда, в атмосферата на изключителна дисциплинираност и отговорност. Започва да работи на 14-годишна възраст, за да помага на баща си, от тогава е и прозвището му “capretto” (чирак) на оркестъра.

Напълно отдаден на най-голямата любов в своя живот - музиката, италианският диригент е много прецизен в съблюдаването на дневния си режим - ставане в 4.00, лека закуска, разходка, спорт, а после работа, много работа. В малкото свободни вечери си позволява партия шах с близки приятели ако е у дома, в любимата Италия, когато е на турне често опонентите му са от ранга на Гари Каспаров, Браян Де Палма или професор Виктор Чучков. А попитан има ли съкровена мечта, отговорът на Маестрото е повече от очакван - мечтата му е да композира.

Ерата "Енио Мориконе" започва в края на 50-те години на миналия век, когато младият римлянин завършва Консерваторията "Санта Чечилия" със специалност тромпет и поема по стъпките на баща си. Още тогава бъдещият Маестро се впечатлява от изкуството на кинематографията, а много по-късно ще сподели, че след войните филмовата индустрия в Италия бележи огромен просперитет. С модния тласък на новия реализъм киното създава прекрасни продукции, но според Мориконе, с ужасна музика към тях. Младият автор иска да работи със знаменитите филмови режисьори, но очаква те да го потърсят, оценили вече неговата музика. Не се налага да чака дълго.

През 60-те започва най-плодотворният му период - пише музиката към 20 филма годишно! Клинт Истууд, Куентин Тарантино, Джузепе Торнаторе, Бернардо Бертолучи, Бари Левинсън, Марио Бава, Дарио Ардженто и разбира се, Сержджо Леоне, режисьорът-съученик, с когото оставят незаличима диря на световния кинонебосклон, са само малка част от творческите му тандеми.

В малкото интервюта, които великият музикант дава за медиите, споделя, че за него музиката е вълшебство родено в сърцето и вдъхновено от тишината, грабваща картина, текст или актьорско изпълнение и едва тогава нотите оживяват на пианото. Винаги на пиано и никога на компютър - композиторът е абсолютен класик като абсолютната музика, която се ражда във въображението му. Отличително за него е, че вижда бъдещата композиция напълно завършена в главата си преди да седне пред нотния лист.

Клаудия Кардинале, Исабела Роселини, Анет Бенинг, Моника Белучи, Сузана Ригачи са част от дамите-музи за композитора и не е изненада за никого, че той често не се нуждае от детайли по сценария, достатъчно е една от прекрасните актриси да бъде част от екипа.

Мария Травия, обаче, е Музата и най-голям коректив на Маестрото. На съпругата си римският автор посвещава наградата си "Оскар" за цялостно творчество през 2007 г. като твърди, че това е най-логичната постъпка и тя я заслужава не по-малко от него.

Мориконе винаги надскача и събаря границите в изкуството, които сам е начертал и намира личната си свобода там, където ограниченията и натиска от страна на кино производителите, са повече от потискащи. Авторът често е питан коя филмова композиция му е любима. Отговорът му неизменно е един и същ - "Всички те са мои деца, всички тях съм композирал с много любов и отговорност и не бих могъл да избера".


Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Октомври
1. Анди Мускети
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
2. Иван Юруков
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
97/100
3. Джейдън Либърхър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
90/100
4. Любомир Нейков
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
64/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg