Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Едуард Олби - По пиесата на

По пиесата на - Едуард Олби, Edward Albee

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
0
Гласувай:
Среден резултат: 0/100

Едуард Олби - По пиесата на

Edward Albee
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
07.04.2021  |   синефиш.бгЕдуард Франклин Олби е роден на 12.03.1928 г. във Вашингтон, САЩ – американски драматург.

Едуард Олби е един от най-известните американски драматурзи, който  Мартин Еслин провъзгласява за „първият американски драматург, който превръща театъра на абсурда в автентичен американски идиом”.

Роден във Вашингтон, Едуард Олби е осиновен две седмици след раждането си от наследник на театрален магнат и неговата съпруга. Олби расте в лукс, обграден от прислужници, собствен Ролс Ройс и шофьор, но в ретроградна духовна обстановка, където омразата към чернокожите и евреите събужда крайно неподчинение в бъдещия световноизвестен драматург. Въпреки, че майка му е твърдо решена да го направи почетен член на отбраното Нюйоркско общество, бунтарската природа на Олби, не се спира пред нищо. Още докато е ученик бива изключван редица пъти от елитни училища и пансиони. Неговото поведение принуждава баща му да го запише във военно училище, от което също бива прокуден. След много перипетии, дължащи се на неспокойната и бунтуваща се природа на Олби, той все пак успява да завърши гимназия и да продължи образованието си в „Тринити колидж” в Хартфорд, където за първи път се изявява на театралната сцена като актьор. През 1947 г. е изключен, причината е, че спира да посещава лекциите и занятията, защото е изгубил интерес.

Едуард Олби се отправя към Гринич Вилидж, където се установява и започва работа като автор на сценарии за радиопрограми, продавач в музикален магазин, куриер и др. Същевременно започва да пише и първата си пиеса „Случка в зоопарка” (1958), която предлага на няколко театри в Ню Йорк, които му отказват. Авторът не се отказва и се отправя към Европа, където „Случка в зоопарка” е поставена в „Шилер тиътър” в Берлин, заедно с „Последният запис” от Самюел Бекет. След успеха и на европейска сцена, през 1960 г. е първата и премиера и в Америка в „Провиншъл тиътър” в Ню Йорк. Истинският си пробив, обаче Олби прави с „Кой се страхува от Вирджиния Уулф”, пиеса заради, която критиката го обявява за най-яркият представител на театъра на абсурда, отреждайки му място до най-ярките представители на театъра на абсурда Самюел Бекет, Йожен Йонеско и Жан Жьоне.
През 1967 г. с печалбите от пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Уулф е учредена Фондацията „Едуард Олби”, която подпомага писатели, визуални артисти и композитори.

Освен като автор на театрални пиеси, Едуард Олби прави адаптации на романи за театралната сцена, една от най-известните е „Закуска в Тифани” по романа на Труман Капоти, адаптира още и „Всичко в градината” по Дж. Купър, „Лолита” по Набоков и др. През 1972 г. е избран за научен сътрудник на Американската академия на науките и изкуствата, а също така се е и преподавател в университета в Хюстън и Ейли Тиатър.

Едуард Олби е носител на наградите: Пулицър за „Деликатен баланс” (1967), „Морски пейзаж” (1975) и „Три високи жени” (1994). Пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Улф” е избрана за наградата Пулицър през 1963 г., но е отхвърлена от консултативния комитет, който избира да не се присъжда изобщо награда за драматургия; Златен медал за драматургия от Американската академия и института за изкуства и литература (1980); специалната награда „Тони” за цялостно творчество; 2009 почетна степен известен още като „Доктор хонарис кауза” от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, България, член на Световния алианс на театрални школи и др.

Пиеси: „Случка в зоопарка”, „Деликатно равновесие”, „Кой се страхува от Вирджиния Улф”, „Морски пейзаж”, „Дамата от Дюбук”, „Пиесата за бебето”, „Три високи жени”, „Американската мечта”, „Пясъчна кутия”, „Всичко е свършено”, „Всичко в градината”, „Домашен живот”, „Обитателят”, „Козата, или коя е Силвия”, „Аз, мен и самият мен” и др.
Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Юли
1. Тед МакГинли
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
97/100
2. Томас Арана
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
3. Кристофър Лорънс
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
70/100
4. Ален Делон
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
68/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg