Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Единственият пазар за филмови проекти в България - за 6-ти път в рамките на СФФ

Единственият пазар за филмови проекти в България - за 6-ти път в рамките на СФФ
Единственият пазар за филмови проекти в България - за 6-ти път в рамките на СФФ
Cinefish.bg

Теми
Единственият пазар за филмови проекти в България - за 6-ти път в рамките на СФФ

10.03.2009, 18:25  |   Видяна: 2351  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Вече традиционно София Мийтингс реализира пичинг (публично представяне на филмов проект пред продуценти) за първи, втори и трети игрален филм на млади европейски режисьори. Фестивали като Кан, Берлин, Карлови Вари, Москва разчитат да разпознаят новите кино тенденции на подобни форуми, както и режисьорски открития.

В България този проект се реализира от 2004 г. като част от София Филм Фест. Представените тогава проекти се нареждат сред най-награждаваните европейски филми: „Смъртта на господин Лазареску” на Кристи Пуйо му носи наградата Un Certain Regard Award в Кан 2005 задавайки възхода на румънското кино, както и унгарският филм „Делта” на Корнел Мундруцо селектиран в официалния конкурс на Кан 2008. Статистиката на успешните проекти е висока, но същинската цел на събитието е да бъде трамплин за независимото европейско кино към успешната му реализация и дистрибуция.

Практически най-интересните балкански режисьори от Сърбия, Румъния, Босна, Словения и Македония са участвали в ежегодния пичинг от 2004 г. година насам. Но разбира се, огромният принос на София Мийтингс си остава към новото българско кино с възможностите за среща със световни продуценти, селекционери и дистрибутори на едно място. На т.нар. Балкански прожекции (Balcan Screenings) фестивални селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Котбус, Талин, Москва, Солун, Сан Себастиан, Карлови Вари и Варшава гледат на закрити прожекции все още незавършени български и балкански ленти. Благодарение на това новото българско кино има изключително успешна фестивална кариера „Разследване” на Иглика Трифонова, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев, „Мила от Марс” на Зорница София, „Дзифт” на Явор Гърдев, „Лейди Зи” на Георги Дюлгеров, „Откраднати очи” на Радослав Спасов, „Маймуни през зимата” на Милена Андонова, „Обърната елха” на Иван Черкелов и Васил Живков, „Георги и пеперудите” и „Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов, „Чия е тази песен” на Адела Пеева.

Продуценти от международни и национални филмови фондове провеждат индивудални срещи с интересни за копродуциране проекти, а имена като Ник Пауъл (съдружник на Ричърд Брансън във Virgin от самото му начало, продуцент на „Играчка-Плачка” и понастоящем директор на Националното училище за филми и телевизия), Саймън Пери (един от най-добрите британски продуценти и директор на Ирландския  филмов фонд) и Карл Баумгартнер (продуцент на режисьори като Емир Кустурица, Аки Каурисмаки, Чен Кайге, Леос Каракс, Бахтиар Худойназаров, включително и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”) са сред редовните гости.

Тази година програмата на София Мийтингс, освен с представяне на проекти е наситена с паралелни събития под формата на кръгли маси, дискусии, обучения. Форумът стартира на 12 март с работни сесии и закрити прожекции на българско и балканско кино.

Отново под формата на пичинг ще има представяне този път и на документални идеи по иницативата Sunny Side of the Doc (един от най-авторитетните пазари за документално кино, провеждащи ежегодно сесии в различни столици на Европа). Sunny Side of the Doc избират София за домакин и заради наградата за най-добър документален филм, която миналата година са присъдили на „Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов. Организираната в партньорство със София Мийтингс конференция за копродукции „Рандеву със София” има за цел да представи актуалните практики за дистрибуция на игрално и документално кино за Централна и Източна Европа.

Традиционното разпространение спъва развитието на филмовия пазар в източноевропейските страни и това поражда търсенето на алтернатива. Ето защо най-съвременните методи за разпространение  -  Video on Demand и  Cinema on Demand, ще са особено акцентирани и дискутирани. Тази алтернатива на познатия модел за разпространение ще се налага тепърва, тьй като предлага на потребителите възможност да гледат нови заглавия чрез кабелния си или инернет доставчик, еднократно и срещу малка такса. Очаква се новите платформи да дадат шанс на местните продуценти и режисьори  по нов начин да открият своята нова публика.

Специално за шестото издание на София Мийтингс ще пристигнат директорът на филмовия пазар в Кан (най-големия пазар на филми в света) – Жером Пайар, също и изпълнителният секретар на Евроимаж  - Роберто Ола. За първи път режисьори от Русия, Украйна, Грузия, Турция и Албания ще представят свои проекти за филм в рамките на проекта София CineLinks Сараево.

Сред режисьорите, които ще представят проект за филм на тазгодишното издание са: Радо Жуде от Румъния, Ян Цвиткович от Словения, Каха Кахабидзе от Грузия и силното българско присъствие в лицето на Борис Десподов, Андрей Паунов, Стефан Командарев, Димитър Митовски и Константин Боянов. Сред режисьорите с проект за филм са и Хюсеин Карабей от Турция и Чапур Хагигат, техните филми „Моят Марлон и Брандо” и „На сушата” са сред заглавията в 13-ото издание на София Филм Фест.

Немската фондация „Робърт Бош” паралелно на София Мийтингс ще има обучения по пичинг за селектирани от тях български проекти, както и среща с немски кино продуценти, които пристигат в София за да открият българските предложения на млади режисьори и за да ги насърчават да участват в копродукции.

София Мийтингс ще се състои между 12 и 14 Март 2009 г. в София във Воения клуб с подкрепата на програмата МEDIA на Европейския съюз, Националния филмов център, Ню Бояна Филм, Столичната община и други.

Още горещи теми:
„Отворен клас” на 14 март във Военния клуб

Зигфрид – явлението в новото европейско кино – гост на 13-ия СФФ
Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест

За първи път в България дизайнът на DVD обложка зависи от теб
София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 02:11
Оценка: -1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg