Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Тв новини Документални филми на БНТ разказват непознатата история на българската земя

Документални филми на БНТ разказват непознатата история на българската земя
Документални филми на БНТ разказват непознатата история на българската земя
Cinefish.bg

Тв новини
Документални филми на БНТ разказват непознатата история на българската земя

31.08.2015, 14:29  |   Видяна: 831  |   Press Release  |   ТВ
От утре /1-ви септември/ БНТ 1 ще излъчи три документални филма, посветени на значимите археологически разкопки в България, за които малко се знае. Рубриката „Пътуване в миналото” ще се излъчи във вторник, сряда и четвъртък от 18:40 часа. Журналистката Мария Чернева ще отведе зрителите 4 000 години назад, за да разкаже историята на отминали цивилизации и да надникне в тайнствата, които пази родната ни земя.

Тя, заедно с оператора Красимир Стоичков, обиколиха през месец август активните разкопки у нас, разговаряха с археолози, събираха свидетелства от миналото. Репортажите, които бяха излъчени в емисиите „По света и у нас” и сутрешния блок „Денят започва” сега ще бъдат представени в трисериен телевизионен очерк.

„Пласт по пласт и камък по камък, българската земя е скътала спомени от праисторията ни и уверено разказва за живота и смъртта. Тя пази стъпките на уверените и силните, на завоевателите и чака да предаде натрупаната мъдрост. Във филмите ще покажем уникални разкази за големи градове от далечното миналото. Някои от тях се разкопават от години, други са национални археологически резервати. Но тъй като учените още ги проучват, трудно може да се намери актуална информация за тях в интернет.” – заяви Мария Чернева.

Филмите разкриват от къде идва голямата слава на Деултум и защо Рим основава колония в Дебелт /до Бургас/. А също така – кога е построена крепостта над Дионисополис /до Балчик/, какво налага отново да разкриваме римския град Залдапа /до Добрич/, за какво е служила каменната арена в Плиска, какъв стандартен лукс носи крайпътната станция на Состра /до Троян/, как траките започват да живеят в градове като Кабиле /след отбивките за Ямбол и Сливен/ и бедствието, което пречупва блясъка на Никополис ад Нестум /до Гърмен/.

Екипът на БНТ ще ни върне 4 000 години назад – на връх Острец /над Велинград/, където има голямо тракийско светилище. Той ще мине през Пистирос, в сърцето на Тракия, където 5 века пр. Хр.  гърци и траки намират общ култ и вяра и споделят едно градско битие. Градът не е единствената колония, основана заради нуждата от добив на метали. Медните руди са причината да се появи и Аполония Понтика през 7 век пр. Хр. Пътешествието ще продължи през нос Св. Атанас, където се е оформил някога оживен пристанищен град.

Гледайте „Пътуване в миналото” на 1-ви, 2-ри и 3-ти септември от 18:40 часа само по БНТ1!


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg