Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Дни на българското кино в Прага

Дни на българското кино в Прага
Официалното откриване беше с чешката премиера на филма “Дзифт”
Cinefish.bg

Теми
Дни на българското кино в Прага

02.02.2009, 09:33  |   Видяна: 1783  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
С небивал успех, който надмина и най-смелите очаквания на организаторите от Българския културен институт в Прага, преминаха Дните на българското кино в чешката столица. Над 1300 зрители имаха възможност да се срещнат със съвременната българска кинематография от 20 до 22 януари в два салона на централното кино “Светозор”.

Публиката в Прага имаше възможност да избира между най-атрактивните  игрални, документални и анимационни филми, създадени в България през последните няколко години. Официалното откриване беше с чешката премиера на филма “Дзифт”, който жъне забележителни успехи на българската и на световната филмова сцена. На откриването присъства режисьорът на „ДзифтЯвор Гърдев и актьорът, певец, музикант и режисьор Стефан Вълдобрев.


И двете последвали премиерни кинопрожекции – на документалния филм ”Преводачката на черно-бели филми” на режисьора Теди Москов и кинорежисьорският дебют на Стефан Вълдобрев “Скрито”, стартираха също пред препълнен салон. Според домакините „такова стълпотворение от най-разнородна публика – по-млади и по-възрастни българи и чехи при подобно мащабно представяне на някоя национална кинематография кино “Светозор” отдавна не помни”.

Показани бяха и игралните филми „Шивачки” на Людмил Тодоров и „Разследване” на Иглика Трифонова, както и  документалните “Среща при Айфеловата кула” на Валентин Вълчев и “Коридор 8” на Борис Десподов, а също и няколко нови анимационни продукции.
Стефан Вълдобрев – този път в ролята на съорганизатор на събитието, споделя удивлението си: „Не можех да повярвам на очите си – пред касите се виеха опашки за билети.” Наложило се е да бъдат връщани желаещи да видят българските филми, поради изчерпване на капацитета на по-малкия салон.

На организаторите прави впечатление факта, че в късните часове е имало предимно младежка публика, пренебрегнала възможностите за забавление, които Прага предлага в изобилие - защото избират да видят български филми.

Събитието е широко отразено от чешките медии, като завършекът е поставен  с участието на директора на Българския културен институт в Прага Боян Панчев в подробно предаване по Чешката национална телевизия.

Още новини:
Български плакат на „Петък 13-ти”
„Кино с автограф” продължава в Дома на киното
Истууд по следите на Тони Бенет
Бритни в “Сексът и градът”?
Дрю Баримор ще се снима в „Ангелите на Чарли 3”
Кейси Афлек ще снима рапъра Хоакин
Дикаприо като гангстер в “Beat the Reaper”
Лиам и Джулиан са съпрузи в “Chloе”


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 27.11.2010, 05:20
Оценка: 0
0 гласа

браво

 
 
 
lus Неутрално
2 17.11.2010, 10:06
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg