Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Днес светът отбелязва 85 години от рождението на Мерилин Монро

Днес светът отбелязва 85 години от рождението на Мерилин Монро
Днес светът отбелязва 85 години от рождението на Мерилин Монро
Cinefish.bg

Артисти
Днес светът отбелязва 85 години от рождението на Мерилин Монро

01.06.2011, 12:51  |   Видяна: 3817  |   actualno.com  |   АРТИСТ
Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Майка й Гладис Монро-Бейкър я нарича "Норма" в чест на любимата си актриса Норма Талмидж. След като прекарва голяма част от детството си в приемни семейства Монро започва кариера като модел, след което заменя попрището на манекенка с киното.

Ранните й изяви на екрана са с малки роли, но това само и поправя път към голямото кино и главни роли във филмите "Асфалтовата джунгла" и "Всичко за Ева". През 1953 година поп иконата участва в лентата "Господата предпочитат блондинки" , Как да се омъжиш за милионер", а през 55-та се снима в "Проклетите седем години".

Днес светът отбелязва 85 години от рождението на Мерилин МонроПрез март 1954 г. Мерилин получава наградата за "Най-популярна актриса". Следва участие във филма Няма по-добър бизнес от шоубизнеса.

През 1955 г. Мерилин основава собствена компания - "Мерилин Монро продъкшън", която създава филма "Принцът и танцьорката", за който получава наградата BAFTA. През 1959 г. актрисата получава "Златен глобус" за изпълнението си в "Някои го предпочитат горещо".

През последните няколко години от живота си Мерилин е белязана от заболявания, лични проблеми, трудности в работата и лоша репутация. Обстоятелствата около смъртта все още са неясни. Предполага се, че тя е починала в Калифорния на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни. През 1999 г. Мерилин беше избрана за една от шестте най-големи звезди на всички времена от Американския филмов институт. Десетилетия след смъртта й Монро все още е сочена като поп и културна икона и ненадминат секссимвол.

Мистерии около Монро:

Мерилин Монро нямала намерение да се самоубива, твърди бившият окръжен прокурор на Лос Анджелис Джон Майнер. 86-годишният магистрат, присъствал на разследването, свързано със смъртта на звездата на 5 август 1962 г., предава на в. "Лос Анджелис таймс" бележките и аудиозаписите на д-р Ралф Гринсън, нейния психоаналитик. На хартия и на лента са записани признанията на актрисата от последните дни на живота ѝ. И нито в едно изречение няма намек, че ще сложи край на живота си. "Нито тогава, нито сега вярвам във версията за самоубийството. Докторът отдавна ми предаде безценните свидетелства, но му бях обещал никога да не публикувам тяхното съдържание. Но сега вече и той е мъртъв", аргументира се Майнер.

Записите показват още, че актрисата е била погълната от жаждата за "Оскар", мечтала е за приятелската закрила на Кларк Гейбъл. Сънувала е себе си като изпълнителка на Шекспирови роли и се е измъчвала от факта, че браковете ѝ завършват с разводи. Прокурорът, разследвал смъртта на Мерилин Монро заявява, че магнетофонните записи, направени от психиатъра ѝ, които е прослушал, доказват, че актрисата не е имала никакво намерение да се самоубива. Но няколко дни преди смъртта и тя казала на приятеля си, че не иска да живее и ще се самоубие.

Звездата е намерена мъртва в дома си в Лос Анджелис на 5 август, 1962. Аутопсията показва, че смъртта е настъпила в следствие на отравяне с барбитурати и най-вероятно става дума за самоубийство. Но сега – на 47-тата година от смъртта на звездата, окръжният прокурор Джон Майнър съобщи – след като е чул записите, направени само дни преди предполагаемото самоубийство, че вече е напълно убеден, че Мерилин не посегнала сама на живота си. Майнър заяви, че не имал възможност да разкрие детайли от записите при възобновяването на делото през 1982, защото психиатърът на Мерилин, д-р Ралф Грийнсън, го е накарал да обещае, че няма да съобщава за тях – а сега, след смъртта на д-р Грийнсън, вече може официално да подкрепи с доказателства тезата си, че Мерилин най-вероятно не се е самоубила. Част от думите на Монро били: "Драги докторе, Вие ми дадохте всичко. Благодарение на вас се чувствам толкова добре, колкото никога досега. Сега се чувствам пълноценно като жена. Мисля, че най-сетне постигнах контрол – контрол над себе си и над живота си."

Справка: Уикипедия
Редактор: Ивайло Кючуков
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg