Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Джоди Фостър - Артист

Артист - Джоди Фостър, Jodie Foster
Любимата книга на Фостър е “Франи и Зоуи” на Дж.Д. Селинджър. Любимите й актьори са Мерил Стрийп и Робърт Де Ниро.

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
1
Гласувай:
Среден резултат: 75/100

Джоди Фостър - Артист

Jodie Foster
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
01.04.2020  |   синефиш.бгАлисия Крисчън Фостър е родена на 19 ноември 1962 г. в Лос Анжелис, Калифорния, САЩ. Започва кариерата си когато е на две години. На три вече може да чете. След като се появява в няколко реклами, накрая дебютира в телевизионния сериал “Mayberry R.F.D.” (1968), в който брат й Бъди работи на щат.

В киното за първи път играе в “Napoleon and Samantha” (1972). През 1975 г. предлагат на Джоди да изиграе проститутката Айрис в “Шофьор на такси” (1976), за изпълнението си е удостоена с номинация от Академията за най-добра поддържаща актриса.

В най-горещите сцени обаче тя е заместена от сестра си Кони. Не е нужно да казваме, че това е ролята, с която пробива в Холивуд. През 1980 г. завършва Френския колеж в Лос Анжелис, същата година кандидатства английска литература в Йейл, който завършва пет лета по-късно. Джоди никога не е взимала уроци по актьорско майстроство, затова пък получава два “Оскара” преди да е навършила 30.

Първият е за “Обвинената” (1988), а вторият - за “Мълчанието на агнетата” (1991). Същата година режисира и първия си филм “Little Man Tate” (1991). Следващите няколко години са много натоварени за Джоди. Тя снима “Съмърсби” (1993), където партнира на Ричард Гиър.
Следват “Маверик” (1994), “Нел” (1994,) на който е и продуцент, застава зад камерата на “У дома за празниците” (1995) и участва в “Контакт” (1997) . През 1998г. ражда Чарлз, като успява да запази в тайна бащата на децата си (през 2001 ражда и второто си дете Кит),  затова се пораждат слухове, че и двете са от анонимен донор. Любимата книга на Фостър е “Франи и Зоуи” на Дж.Д. Селинджър. Между появата на Чарлз и Кит на бял свят, тя снима костюмната драма “Анна и кралят” (1999). Три години по-късно участва в “Паник стая”.

През 2006 се снима при Спайк Лий в “Човек отвътре" (2006) , а на следващата при Нийл Джордан в “Другата в мен”. След приключенския “Островът на Ним” (2008) ще я “видим” чак през 2010 като режисьор и продуцент на “Flora Plum”. Любимите й актьори са Мерил Стрийп и Робърт Де Ниро.

Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Юли
1. Дани Лърнър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg