Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Тв новини "Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята" на 13-ти май от 22:50 по National Geographic

Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята на 13-ти май от 22:50 по National Geographic
Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята
Cinefish.bg

Тв новини
"Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята" на 13-ти май от 22:50 по National Geographic

27.04.2012, 19:41  |   Видяна: 1838  |   Press Release  |   ТВ

Джеймс Камерън пренася зрителите в алтернативни светове с „Аватар” и „Пришълците”, но неговото пътуване до дъното на океана е блокбастър с поглед към един наистина непознат свят. „Нешънъл Джиографик Ченъл” съобщи за премиерното излъчване на ново половинчасово специално предаване „Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята”, което проследява в хронологичен ред историческата експедиция от миналия месец до Марианската падина – най-ниската точка на океанското дъно.

Камерън описва пътуването си до този непознат свят в своето най-откровено интервю до днес: „Гледах числата, показващи дълбочината. Подводницата забави, когато достигнахме зададената дълбочина. Последва дълъг момент на съзерцание. После се заех за работа. Дъното беше на по-малко от 300 метра. Настроих баласта, настроих камерата, увеличих яркостта на прожектора. Докато следях алтиметъра, видях сиянието на дъното!”

Джеймс Камерън

Миналия месец режисьорът визионер и изследовател за „Нешънъл Джиографик” се спусна на дълбочина 10 900 м до място, наречено Чалънджър дийп, в Марианската падина в Тихия океан. Дълбочината му е по-голяма от височината на връх Еверест. Рекордното пътуване, отразено на първа страница в цял свят, беше част от „ДИЙПСИЙ ЧАЛЪНДЖ” – научна експедиция, провеждана от Камерън, „Нешънъл Джиографик” и „Ролекс”, за извършване на дълбоководни проучвания и изследвания. Камерън е единственият човек, извършил спускане в индивидуална спускаема капсула, и първият човек след 1960 г., достигнал най-ниската точка на света с пилотирана спускаема капсула.

„Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята” представя най-личното интервю на Камерън за забележителното пътуване. Подбрани моменти от над двучасовия му разказ за проекта, описват подробно всичко – от 7-годишната разработка до момента, в който достига най-ниската точка на Земята. Този проект е и неговата първа експедиция като изследовател на „Нешънъл Джиографик”.

„За мен нямаше по-добър партньор. Като организация „Нешънъл Джиографик” винаги подкрепя изследователския дух. Списанието и каналът са известни с това, че достигат границите на човешкото познание. Задачата е да се стимулира изследователската дейност и да се печели интереса на хората към нови неща”, казва Камерън. 

Камерън споделя мислите и страховете си, когато прекратява едно от първите пробни спускания, чувствата, изпитани по време на призрачното спускане в мрака, и хладнокръвните решения, които е трябвало да вземе, когато е достигнал дъното.

При ръст 1,88 м за Камерън е голямо предизвикателство да се побере в изработената по поръчка спускаема капсула която издържа на натиск от 1125 кг/кв.см (което се равнява на тежестта на три автомобила СУВ върху пръст на крака). Трябва да седи със сгънати колене и има само няколко сантиметра да движи ръцете си, за да може да управлява капсулата. Специални камери в модерната капсула ще покажат на зрителите тясното пространство през очите на Камерън.

В специалното предаване Камерън си спомня за успехите при 7-годишното проектиране на специалната капсула (наречена „ДИЙПСИЙ ЧАЛЪНДЖЪР”), построена да издържи на натиска на водата, която дори се свива с още над 7 см под налягането по време на спускането.

Компютърно генерирана анимация илюстрира колосалния мащаб на пътуването до дъното, продължило два часа и 36 минути. Капсулата подминава бавно най-голямата дълбочина, която може да достигне ядрена подводница, и последните слънчеви лъчи, проникващи на дълбочина 1000 м, продължава до мястото на вечен покой за „Титаник” на 3800 м и се спуска още по-надолу на дълбочина, равняваща се на височината на връх Еверест от 8850 м, докато достига най-после крайната си цел – дъното на океана! Щом пристига, Камерън изпраща съобщение „Току-що достигнах най-ниската точка на океанското дъно. Никога не съм се радвал толкова. Нямам търпение да ви покажа какво виждам.”

Джеймс Камерън

Камерън описва най-подробно и видяното при достигане на дъното: „Все едно някой беше намазал фурнир с латекс. Това беше най-тъмното място, което съм виждал в океана.”

Когато достига океанското дъно, той мисли, че няма да се върне жив на повърхността: „Аз бях на най-отдалечената точка на планетата Земя, до която пътувах толкова дълго. Чувствах се като най-самотния човек на планетата, изолиран, без шанс за спасение, а ми звънна жена ми. Естествено беше много мило. Нека това бъде за урок на всички мъже – мислите си, че можете да избягате, но не можете!” 

Накрая Камерън си спомня как след като взема само една проба от седиментното ядро, хидравликата отказва и капсулата губи възможността да се придвижва. Той планира да остане долу около 6 часа, но след около 3 часа трябва да излезе на повърхността. 

Въпреки по-ранното от планираното издигане, историческото спускане е огромен триумф не само в заснемането на най-дълбоката точка в океана, но и в посочване на необходимостта от проучване на океаните. Както казва Камерън, „повече се инвестира в космически изследвания, но океанът поддържа живота тук, на космическия кораб „Земя”. Ние го унищожаваме по-бързо, отколкото го изследваме. Филмът насочва вниманието към океана и недостатъчното финансиране на неговото изследване.”

Експедицията „ДИЙПСИЙ ЧАЛЪНДЖ” е записана за 3D филм за големите технологични и научни усилия, предшестващи това историческо спускане. Събитието е документирано и за списание „Нешънъл Джиографик”. Камерън ще работи в сътрудничество с „Нешънъл Джиографик” за изработването на мащабни образователни материали.

„Джеймс Камерън: Пътешествие до дъното на Земята” е продуциран от „Нешънъл Джиографик Телевижън” за „Нешънъл Джиографик Ченъл”. За НДТ изпълнителен продуцент е Тед Дювал, а председател е Мериан Кълпепър. За НДЧ изпълнителен вицепрезидент и завеждащ „Международни предавания” е Хамиш Микура.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg