Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Димитър Митовски: Киното ни се нуждае от нови идеи

Димитър Митовски: Киното ни се нуждае от нови идеи
„Абсурдна комедия, изтъкана от малки грешки, водещи до големи неприятности". Така Димитър Митовски определя дългоочаквания си филм „Мисия Лондон"
Cinefish.bg

Теми
Димитър Митовски: Киното ни се нуждае от нови идеи

12.03.2010, 14:44  |   Видяна: 3312  |   stand.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА

„Абсурдна комедия, изтъкана от малки грешки, водещи до големи неприятности". Така Димитър Митовски определя дългоочаквания си филм „Мисия Лондон", който се очаква по кината през април.

Режисьорът и продуцент на „Биг Брадър 4" вече работи по следващите си проекти (един от които е предстоящият телевизионен сериал „Стъклен дом") и е категоричен, че парите не са най-големият проблем на българското кино. Разказа ни и как навремето се е „разминал" с Националната художествена академия.

Очакват се много нови български филми. Задава ли се успешна година за родното кино?

Много бих желал това да се случи, защото идват нови млади хора и аз вярвам в това, което правят, в техните идеи, в таланта им, във възможностите им. Така че смятам, че наистина годината ще бъде успешна.Масовата реакция на тези, които са гледали трейлъра на новия ти филм „Мисия Лондон", е, че той не прилича на български. Това комплимент ли е за теб?

От една страна е комплимент, от друга ми е много странно, когато някой в България започне да говори за нещо, което не е българско - тоест то е по-хубаво от това, което е българско. Не бих искал да е така, но в крайна сметка това съм направил и така изглежда - хората така го приемат, така го чувстват и аз не мога да им противореча. Все пак последната дума имат зрителите.

Значи не е било цел да изглежда като западен филм?

Не. Аз съм правил и други филми, които изглеждат по този начин. Явно това е моята естетика, не съм го търсил преднамерено.

А какви бяха основните ти влияния тогава?

Странно, но аз много харесвам филмите на братя Коен, техния абсурден хумор. В „Мисия Лондон" надали зрителите ще усетят влияние от тях, но това е най-близкото, за което съм мислил, докато снимам филма.Недостатъчното финансиране ли е най-големият проблем на българското кино?

Не, няма такова нещо. На българското кино му трябват нови идеи и нови хора, които да ги прокарват. Сигурен съм, че ако имаме качествени идеи, пари могат да бъдат намерени. А дори и да не бъдат намерени, пак може да бъде правено добро кино и има много добри примери за това. Така че големият проблем на родното кино са идеите, а не парите.

Повечето хора те свързат с киното, телевизията и рекламата, но не знаят, че много обичаш да рисуваш...

Това не е хоби, а професия. Винаги съм мислел, че ще стана художник, защото съм завършил и художествено училище, но докато бях ученик, направих и няколко филма. И тогава бях много раздвоен какво точно искам да правя и бях решил да кандидатствам и в академията и във ВИТИЗ. Но точно по това време излезе закон, който не даваше право на един кандидат-студент да кандидатства в две училища по изкуствата. Не знаех какво да правя, хвърлих ези-тура и се падна ВИТИЗ.

Ако наредим едно до друго кино, телевизия, реклама, рисуване - кое те влече най-много?

Те са много различни неща като емоции, като изживяване, така че не бих искал да им слагам някакви приоритети. Обичам всичките и точно това е хубавото. Така не се затормозявам, не влизам в нещо конкретно и да се мъча само с него - като ми писне едното, правя малко другото, после третото и така. Мисля, че това много помага, защото дава различни гледни точки, които за един човек, който иска да каже нещо в изкуството, е само от помощ.

Планираш следващ филм отново по роман на Алек Попов.

Ние вече работим по романа му „Черната кутия", който е много по-добър от „Мисия Лондон" и е много по-голям успех на Алек, въпреки че „Мисия Лондон" е българският бестселър. Между другото неговите книги също не приличат на български и може би тук намираме много общи допирни точки и затова работим така добре заедно.
Иначе „Черната кутия" е страхотна история - част от действието се развива в Ню Йорк, друга в София, но най-добре е хората да си купят романа и да го прочетат.А има ли друг български автор, който би искал да екранизираш?

Да, дори в момента работя и върху един пълнометражен анимационен проект с Момчил Николов, който също е много добър млад автор. Филмът е сбор от негови разкази, от които сме конструирали една история. Все още обаче е в доста начален етап, така че по-нататък ще кажа повече за него.

интервюто взе Мартин Евстатиев

Още новини:
Гледай тийзер трейлър на "Twilight Saga: Eclipse"
"Мисия Лондон" с нов трейлър
Стивън Ланг идва в България за снимките на "Конан Варварина"
Саша Барън Коен в "Мъже в черно 3"?
Клинт Истууд с нов проект

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 22.11.2010, 03:03
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg