Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Дедпул“ - черната овца на семейство Марвел

„Дедпул“ - черната овца на семейство Марвел
„Дедпул“ - черната овца на семейство Марвел
Cinefish.bg

Рецензии
„Дедпул“ - черната овца на семейство Марвел

10.02.2016, 09:58  |   Видяна: 2765  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
„Аз съм лош, който преследва и наказва по-лошите.“
Дедпул

За последните 10-15 години кинозрителят се примири с досадното присъствие на тълпа супергерои, изскочили от книжките с комикси на Марвел (Marvel) и Ди Си Комикс (DC Comics), облечени в пуловери и чорапогащи от полиуретанов материал, известен като „спандекс“.

„Дедпул“ - черната овца на семейство МарвелТой се примири и с еднообразното клиширано сценарно писане, включващо елементи като „заплаха над планетата“, предотвратена от „много добри супергерои“ побеждаващи „много лоши злосторници“. Евентуалното присъствие на дългокрака относително наивна красавица, склонна да припадне в неподходящ момент, добавя значителна вариация в творчеството на сценарните гении, които разчитат предимно на визуалните ефекти, за да прикрият сивотата на творческата си безизходица и липса на въображение.

Персонажът на Дедпул заема особено място в кохортата супергерои с две имена, двоен живот, страдащи от психически увреждания вследствие непобедимостта им. С думи и дела, той категорично опровергава статута си на „супергерой“.

„Дедпул“ - черната овца на семейство МарвелИстинското му име е Уейд Уилсън (Райън Рейнолдс). Бивш убиец от елитните служби на разузнавателните учреждения, той се е превърнал в дребен наемник, който раздава правосъдие за дребни пари.
Когато разбира, че е безнадеждно болен от рак, той приема предложението да се подложи на авангардно лечение, което ще го излекува. Методът разработен от коварния и макиавеличен Аякс/Франсис (Ед Скрейн) се оказва не особено сполучлив и превръща младият пациент в отблъскващо човешко създание, чието бъдеще е покорен роб. Изправен пред подобна перспектива, обезобразеният, но генетично променен Уейд Уилсън успява да избяга от лабораторията за мутанти и под псевдонима Дедпул поема пътя на отмъщението – студено и методично. Всичко това щеше да бъде поредната досада, ако не беше потопено в първичен и абсурден хумор.

„Дедпул“ - черната овца на семейство МарвелДедпул“ е пародия, която разбива на пух и прах идеалите и образите, градени с години от останалите членове на супергеройското съзаклятие. Главният персонаж е самонадеяно нагло и самовлюбено плямпало, ясно съзнаващ безсмъртието си и това, че живее в комиксов свят. Незрялото му поведение до голяма степен е предопределено и от сравнително тийнейджърските му разсъждения за житейските ценности (в които сексът заема водещо място). Дедпул няма планове за спасяване на планетата – той иска да си разчисти сметките с Аякс. Той е далеч от досадните философски и нравоучителни напътствия на колегите си, той е обикновен квартален нехранимайко, виртуоз в ръкопашните схватки и безцеремонен невротик-отмъстител.

Режисьорът Тим Милър (експерт във визуалните ефекти и анимацията) епизодично включва в действието двама класически представители на супергеройската лига – металния Колос (Стефан Капичич) и тийнейджърката Бойна Глава (Бриана Хилдебранд).

„Дедпул“ - черната овца на семейство МарвелКачествата на Дедпул (и предимно неговите солени шегички и коментари) изпъкват още по-силно на фона на тяхното свенливо и „правилно“ поведение, предизвиквайки експлозивен комичен ефект. Нещо повече, коментарът на главния персонаж, че поради ограничения бюджет, кинопродукцията не може да си позволи повече от двама класически супергерои, внася допълнителна свежест в повествованието като част от постоянния монолог адресиран към зрителя в залата.

Дедпул“ предлага среща с многопластов колоритен персонаж, чиято уникалност би могла да вдъхнови докторат по психоанализа, но той е преди всичко израз на желанието за нещо ново и неочаквано. Подобно на автомобил, поредният продукт на компанията Марвел лавира между жанровете и клишетата на поп-културата, като понякога без боязливост превишава скоростта в името на чистото и витално забавление.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg