Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми ƒј —≈ —¬Џ–∆≈ћ ќ“Ќќ¬ќ чрез  »Ќќ“ќ!

ƒј —≈ —¬Џ–∆≈ћ ќ“Ќќ¬ќ чрез  »Ќќ“ќ!
ƒј —≈ —¬Џ–∆≈ћ ќ“Ќќ¬ќ чрез  »Ќќ“ќ!
Cinefish.bg

“еми
ƒј —≈ —¬Џ–∆≈ћ ќ“Ќќ¬ќ чрез  »Ќќ“ќ!

02.02.2023, 15:19  |   ¬ид€на: 341  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
27-и международен филмов фестивал
—ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“
#RECONNECT


16-31 март 2023

ѕрез филмовите образи ожив€ва специалната маги€, ко€то неудържимо увлича зрителите в уникалните пътешестви€ през различни истории и светове. —илата на изкуството ни сближава, захранва с енерги€ ежедневието ни, непрестанно откриваме нови перспективи и заедно обогат€ваме многоцветната мозайка на  иното. 27 празнични, фестивални години – за екипа на —офи€ ‘илм ‘ест е чест и привилеги€ да бъдем заедно, уважаема публика, участници и професионалисти!

 ƒј —≈ —¬Џ–∆≈ћ ќ“Ќќ¬ќ чрез  »Ќќ“ќ!

27-и€т —офи€ ‘илм ‘ест ще очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 – официалното откриване на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест е на 16 март в «ала 1 на Ќƒ . ѕредварителна програма ще стартира на 9 март в ƒома на киното и „ешки€ център с ретроспективи и специални€ конкурс „—‘‘ “ийн“, а фестивалните прожекции ще продължат в —офи€, ѕловдив, Ѕургас и ¬арна до 6 април 2023. ѕрожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпрежив€ват заедно киноисториите и да се срещат с гол€ма част от техните създатели. ќчакваме да посрещнем авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представ€т лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми.

 

‘естивалът се организира от јрт ‘ест под патронажа на —толична община, с подкрепата на ћинистерство на културата, »ј „Ќационален филмов център“ и програма „“ворческа ≈вропа“ ћ≈ƒ»ј на ≈вропейски€ съюз, в партньорство с Ќационални€ дворец на културата, културни институти, спонсори, партньори и при€тели.

 
ѕовелител€т на горите

ѕрез 2023 година —офи€ ‘илм ‘ест прегръща „зелената ид刓 и открива 27-ото си издание с нови€ филм на знаменити€ режисьор ‘олкер Ўльондорф „ѕовелител€т на горите“. Ќосител€т на ќскар и „«латна палма“ ще засади първото дърво в гората на —офи€ ‘илм ‘ест – инициатива, подкрепена от —толична община и телекомуникационната компани€ Yettel. Ќачалото ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март 2023 година. «аедно с германски€ режисьор, дървета ще бъдат засадени от кмета на —толична община, госпожа …орданка ‘андъкова, и от представител на Yettel. —пециална ретроспектива на Ўльондорф ще бъде представена в залата на √ьоте-институт и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институтици€.

 

Ћука

Ћегендарната актриса ƒжералдин „аплин ще бъде един от специалните гости на 27-и€ —офи€ ‘илм ‘ест и ще получи Ќаградата на —офи€ на —толичната община. «аедно с режисьорката ƒжесика ”дуърт и екип те ще представ€т най-нови€ им съвместен филм „Ћука“, вдъхновен от романа „“атарската пусти툓 на ƒино Ѕудзати, чи€то премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмови€ фестивал в –отердам. √ала-прожекци€та на „Ћука“ е предвидена за 25 март - във вечерта на връчването на наградите на —офи€ ‘илм ‘ест!

 

≈дно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист –адослав —пасов ще отпразнува през 2023 година сво€та 80-а годишнина. “ози март той ще получи Ќаградата на —офи€ на —толичната община за приноса си към седмото изкуство. ѕлакетът е дело на прочути€ художник √еорги „апкънов - „апа, който тази година също празнува сво€ 80-и юбилей!

 

* * *

«а 21-ви път международно жури ще определи √ол€мата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „—офи€ – град на киното”, осигурена от —толична община. ѕредседател на журито е световноизвестни€т режисьор ћилчо ћанчевски, носител на „«латен лъв“ и номиниран на чуждоезичен ќскар.

Ѕез край
 

ѕрограмата по традици€ включва 12 филма, два от които са български!

≈то и част от потвърдените конкурсни филми:


 

* „Ѕез край“ („No End“) – √ермани€-»ран-“урци€, режисьор Ќадер —ейвар;

* „ƒобри€т шофьор“ („The Good Driver“) – ‘инланди€-Ѕългари€, режисьор “онислав ’ристов;

* „ƒругата вдовица“ („The Other Widow“) – »зраел-‘ранци€, режисьор ћа€н –ип;

* „»зкуството да падаш“ („The Art of Falling“) – Ѕългари€, режисьор ќрлин ћилчев;

* „Ќощен пазач“ („Nightwatch“) – √ермани€, режисьор …оахим Ќеф;

* „—китница“ („Roving Woman“) – ѕолша-—јў, режисьор ћихал ’миелевски;

* „„ервените обувки“ („Red Shoes“) – ћексико-»тали€, режисьор  арлос јйхелман  айзер;

* „ўипка карамфил“ („Cloves and Carnations“) – “урци€-Ѕелги€, режисьор Ѕекир Ѕюлбюл.

 

ƒен на труда

Ѕалкански€т конкурс включва 12 топ-заглави€ от региона. —ред селектираните филми в програмата са:

 

* „ƒен на труда“ („May Labor Day“) – Ѕосна и ’ерцеговина-—ърби€-ћакедони€, режисьор ѕиер ∆алица;

* „»зпепел€ващи дни“ („Burning Days“) – “урци€-√ермани€, режисьор ≈мин јлпер;

* „ћайка“ („Mother“) – Ѕългари€-√ермани€-’ървати€, режисьор «орница —офи€;

* „ћъже на делата“ („Men of Deeds“) – –умъни€-Ѕългари€, режисьор ѕол Ќегоеску;

* „Ќай-щастливи€т човек на света“ („The Happiest Man in the World“) – —еверна ћакедони€-Ѕосна и ’ерцеговина-Ѕелги€-’ървати€-ƒани€-—ловени€, режисьор “еона —тругар ћитевска;

* „—игурно м€сто“ („Safe Place“) – ’ървати€, режисьор ёрай Ћеротич;
* „„ерна нощ“ („Black Night“) – “урци€, режисьор …озкан јлпер.

 

* * *

21-ви€т  онкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: ≈лица ѕеткова, режисьор, –осен —пасов, филмов експерт и режисьора ќрлин ћенкаджиев, носител на наградата през 2022 година. «а четвърта поредна година наградата на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична преми€ и 8 000 евро в постпродукционни услуги) се осигур€ва от ƒоли меди€ студио. ≈то кои са селектираните филми:

 

1. ƒърво€д / Woodworm, режисьор  ристи€н Ѕозов, 23 мин.

2. »зложбата / The Exhibition, режисьор »велина јлексиева, 17 мин.

3. ќбезличаване / Depersonalization, режисьор —партак …орданов, 7 мин.

4. August 13th, режисьор ¬енцислав —ариев, 30 мин.

5. ƒобри намерени€ / Good Intentions, режисьор ƒанаил янчев, 22 мин.

6. Vox Populi, режисьор “€нита √анчева, 26 мин.

7. —едем смъртни гр€ха / Seven Deadly Sins, режисьор ƒимитър ƒимитров, 26 мин.

8. SURRENDER, режисьор  оста  аракаш€н, 15 мин.

9. ћоже и нищо общо да н€ма / It May Have Nothing in Common, режисьор —ветослав ƒраганов, 23 мин.

10. Cледа / Trace, режисьор јспарух ѕетров, 7 мин.

11. –огът на изобилието / Cornucopia, режисьор јни јнтонова, 8 мин.

12. „етири достоверни истории за една абсурдна вечер / Four Credible Stories for an Absurd Evening, режисьор √еорги ƒимитров, 27 мин.

 

* * *

—ред вече об€вените премиери на фестивала са копродукци€та с Ѕългари€ „Ћука“ на ƒжесика ”дуърт, оскаровите фаворити „“ар“ на “од ‘ийлдс, „»мпери€ на светлината“ на —ам ћендес, „Ѕлизо“ на Ћукас ƒонт, „јржентина, 1985“ на —ант€го ћитре, „÷€лата красота и кръвопролитие“ на Ћора ѕойтрас, „¬сичко, което диша“ на Ўонак —ен, най-нови€т филм на ‘атих јкин „–ейнско злато“, българските документални филми в конкурсната програма „≈дна провинциална болница“ на »ли€н ћетев, »ван „ертов и «латина “енева и „ћо€т чичо Ћюбен“ на Ќикола Ѕошнаков и √еорги —тоев - ƒжеки, както и специалните ретроспективи на ‘олкер Ўльондорф, ћилчо ћанчевски, ¬ера ’итилова и ян —верак, който ще бъде гост на фестивала в —офи€ през март, за да представи най-нови€ си филм „¬итлеемска светлина“.

 

* * *

«а първи път в програмата на фестивала ще има конкурс “»…Ќ с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Ќадежда  осева, и ƒетска програма, селектирана от режисьора јндрей ’адживасилев.

 

* * *

ќчаквайте още много детайли по филмите, гостите и програмата, които ще сподел€ме с ¬ас през месец февруари!

 

 ои ще бъдат останалите филми в конкурсните и другите програми?

 ои ще бъдат международните гости на фестивала?

 ои български филми ще имат премиери?

 ои ще бъдат другите носители на Ќаградата на —офи€ и специалната награда на —офи€ ‘илм ‘ест?

 

#Reconnect – да се свържем отново чрез # »Ќќто!

ќчакваме ¬и на 27-и€ ћеждународен филмов фестивал —офи€ ‘илм ‘ест, за да се потопим заедно в изкуството за пресъздаване на филмови истории, които зареждат с допълнителна енерги€ живота ни!

ќткрийте нови светове в магичната реалност на бели€ екран! #27SofiaIFF #Reconnect

¬изи€та на фестивала през 2023 година е дело на Nanda.

 

***

«апочнал през 1997 като тематичен фестивал с емблематичното име ћюзик ‘илм ‘ест, претърп€л възход€що развитие през годините, —офи€ ‘илм ‘ест се превърна в едно от най-значимите филмови събити€ в ÷ентрална и »зточна ≈вропа, единствени€т български кинофестивал с акредитаци€ от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустри€ фестивали в света и в каледара на ‘»ѕ–≈——». Ќа —‘‘ са гостували пле€да световни кинотворци, сред които ¬им ¬ендерс, јлън ѕаркър, Ќикита ћихалков, ‘олкер Ўльондорф, јньес ¬арда, »ржи ћенцел,  оста-√аврас, “ери √илиъм, ≈мир  устурица, ќтар …оселиани, Ѕиле југуст, √оран ѕаскалевич, Ѕела “ар,  шищоф «ануси, јгнешка ’оланд, ’ю ’ъдсън,  лауди€  ардинале, –упърт ≈верет, ‘ранко Ќеро, “ери ƒжоунс, ћайкъл ѕейлин, Ќури Ѕилге ƒжейлан, ƒжери Ўацбърг, ƒанис “анович, ћика  аурисмаки,  ѕавел ѕавликовски, ћики ћанойлович, »лдико ≈неди, ≈йбъл ‘ерара и много, много други. ѕовечето от т€х са носители на Ќаградата на —офи€ на —толична община.

 

ќчакваме ¬и на # »Ќќ!

#27SofiaIFF

 

 


—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg