Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Цезар трябва да умре

Цезар трябва да умре

Caesar Must Die 2012
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

Caesar Must Die е най-издържаният филм на братя Тавиани от Night Sun (1990) насам. Макар сюжетът му да е простичък – затворници от строго охранявания затвор „Ребиба” поставят Шекспировата пиеса „Юлий Цезар”, – той е зареден със забележителен арсенал от идеи. В началото ставаме свидетели на финала на успешното представление, а след това се връщаме назад към кастинга и репетициите. Макар да е дълъг едва 76 минути, за разлика от редица други заглавия с по-голямо времетраене, филмът притежава богатство и плътност благодарение на начина, по който братя Тавиани представят сложните взаимовръзки между живота и изкуството.

Повечето от актьорите, които изпълняват ролите в пиесата, са мафиоти с доживотни присъди за убийства или наркотрафик. Те споделят как и защо усещат пиесата „Юлий Цезар” близка до себе си и своя живот. Освен това зрителят може да си направи изводи и от решението кои части от пиесата да останат извън представлението. Братя Тавиани си играят умело с редуването на реалния свят с този на изкуството, за да внушат, че нищо във филма им не е такова, каквото изглежда на пръв поглед, а смисълът винаги е в повече от една насоки.

Шекспировата пиеса за отговорността, предателството и борбата за власт съответства не само на случващото се в затвора, но е и огледало на съвременния политически живот в Италия. Именно в това отношение Caesar Must Die е типичен за братя Тавиани филм – интелигентен разказ за разочарованието от неосъществените идеали, призив за опълчване срещу безкрайно повтарящите се утопии, но също така и загатващ за смисъла и цената на посвещаването на изкуството. Както заключава един затворник, когато се връща към ежедневието си след въодушевлението от възторжените овации: „Откакто открих изкуството, килията ми се превърна в истински затвор”.

Д
жеф Андрюс, Тайм аут Лондон

Награди и номинации
Берлин ’12 – „Златна мечка” и наградата на Екуменическото жури; Давид на Донатело ’12 – Най-добър режисьор, монтаж (Роперто Перпиняни), филм, продуцент, звук (Брандо Моска и Бенито Алкимеде) и номинации за оператор, музика и сценарий; Европейски филмови награди ’12 – Номинации за наградата на публиката, най-добър режисьор, монтаж (Роберто Перпиняни) и филм; Филаделфия ’12 – Наградата на публиката – почетен диплом


Коментари (0)
|
Коментирай »


Световна премиера: 02.03.2012
Жанр: Драма
Италия / 2012 / 67 минути
Сценарист: Виторио Тавиани, Паоло Тавиани
Режисьор: Виторио Тавиани, Паоло Тавиани
В ролите: Косимо Рега, Салваторе Стриано, Джовани Арчири, Хуан Дарио Бонети, Винченцо Гало
Разпространител:
Stemal Entertainment
Други заглавия:
Cesare deve morire
Сайтове:
IMDB IMDB

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
1
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Цезар трябва да умре (2012)

Caesar Must Die
 
 

Трейлъри

 

Непобедимите 4,Expend4bles - Непобедимите 4 Индиана Джоунс и реликвата на съдбата,Indiana Jones and the Dial of Destiny - Индиана Джоунс и реликвата на съдбата Мавка: Горска песен,Mavka: The Forest Song - Мавка: Горска песен
Стихии,Elemental - Стихии Светкавицата,The Flash - Светкавицата Стихии,Elemental - Стихии
Опенхаймер,Oppenheimer - Опенхаймер Торбалан,The Boogeyman - Торбалан Gran Turismo,Gran Turismo - Gran Turismo

  1. 4.
    Братя,Brother - БратяБратя Трейлър, Ламар Джонсън, Арън Пиер
  2. 5.
    Talk to Me,Talk to Me - Talk to MeTalk to Me Официален трейлър
  3. 6.
    Без лоши чувства,No Hard Feelings - Без лоши чувстваБез лоши чувства Мади открива интересно предложение з... 
Cinefish.bg Cinefish.bg