Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Близо 2200 българи гледаха лекция за философията на Дзен будизма на 6 ноември

Близо 2200 българи гледаха лекция за философията на Дзен будизма на 6 ноември

Събитията бяха част от 32-рите „Дни на японската култура“ 2021
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЪОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

НАД 2000 БЪЛГАРИ СЕ ПОТОПИХА ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА НА ДЗЕН ПРЕЗ НОЕМВРИ

Събитията бяха част от 32-рите „Дни на японската култура“

25 ноември 2021 г., София, България

Близо 2200 българи гледаха лекция за философията на Дзен будизма на 6 ноември, а още толкова се насладиха на комбинирано представяне на Дзен и японските градини седмица по-късно.

Събитията, провели се онлайн, бяха част от продължаващите 32-ри Дни на японската култура в България.

Лекциите бяха водени от монаха и дизайнер на японски градини Шунмьо Масуно, който запозна участниците с това как се постига спокойствие въпреки неспокойното ежедневие. Във виртуална разходка из японските градини той се съсредоточи върху приликите и разликите между японските градини и тези в западен стил.

Програма

В рамките на тазгодишното издание на „Дни на японската култура“ бяха проведени и две лекции върху японската кухня. Лектор беше Нодзоми Фурутани, готвач в резиденцията на посланика на Япония у нас. Фурутани представи базовите техники при приготвянето на японска храна и презентацията на ястието. За широката публика събитието също беше достъпно онлайн.
До 31 декември в Държавния културен иниститут на Министерството на външните работи, жителите и гостите на столицата ще могат да посетят изложбата „България и Япония – политика, дипломация, личности и събития“. Тя проследява историята на българо-японските отношения, надхвърляща повече от столетие и обхващаща три обществено-политически системи в България и четири епохи, свързани с управлението на императорите на Япония. Изложени са факсимилета на архивни документи и множество снимки от държавните и дипломатически архиви на България и Япония, Регионалния военно-исторически музей в Плевен и от други официални, академични, медийни източници и лични фото-архиви от двете страни. Снимковият и документален материал хвърля светлина върху отношенията на държавно, правителствено, делово и гражданско равнище и илюстрира в хронологичен и тематичен порядък отделните етапи на тяхното развитие на фона на променящите се исторически реалности от края на XIX век до наши дни. Наред с факти и събития, изложбата представя  личности  със значима роля и  принос в полагането на основите и изграждането на  връзките, обмена и сътрудничеството между двете страни.

Промяна

Стартът на самостоятелната изложба Какуко Ишии "Мизухики. Иновации от Япония" беше планиран за 24 ноември, но в знак на почит към загиналите в инцидента на АМ „Струма“ и техните близки началото беше изместено за 25-и. Изложбата ще може да се посети до 8 декември в галерия „Средец“ към Министерството на културата. На нея ще бъдат показани произведения, създадени от хартия по древна японска форма на изкуство Мизухики, която използва твърда корда от оризова хартия за създаване на триизмерни скулптури и модели. Авторката Ишии спечели през 2020 година Гран При Аматерас в специалния раздел „Аматерас – годишен конкурс за хартиено изкуство“ в рамките на Хартиен Арт Фест София 2020.

Актуалната програма и информация за предстоящите и изминали събития може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.


Коментари (0)
|
Коментирай »


Жанр: Събития
България, Япония / 2021 / 0 минути

РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
0
Гласувай:
МНЕНИЯ


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Близо 2200 българи гледаха лекция за философията на Дзен будизма на 6 ноември (2021)

Събитията бяха част от 32-рите „Дни на японската култура“
 
 

Трейлъри

 

Злато,Gold - Злато Отгледани от вълци,Raised by Wolves - Отгледани от вълци Сиси,Sisi - Сиси
Матрицата: Възкресения,The Matrix Resurrections - Матрицата: Възкресения Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One,Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One - Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One Ричър,Reacher - Ричър
Уестсайдска история,West Side Story - Уестсайдска история Срок,Time - Срок Музикална кутия: Да слушаш Кени Джи,Music box ep 4: Listening to Kenny G - Музикална кутия: Да слушаш Кени Джи

  1. 4.
    Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One,Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One - Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part OneSpider-Man: Across the Spider-Verse ... Български трейлър
  2. 5.
    Мюнхен: На ръбът на войната,Munich: The Edge of War - Мюнхен: На ръбът на войнатаМюнхен: На ръбът на войната Трейлър
  3. 6.
    Сирано,Cyrano - СираноСирано Първи поглед зад кадър 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: филма под липите  |  пепеляшка филм  |  фара фосет филми  |  нещата от живота  |  саймън сез  |  грозна като смъртта  |  хана монтана  |  ким манърс  |  алеята на славата  |  топ 10 сериали  |  обичам те човече  |  разрушителя 2  |  филм подаръкът  |  иван налбантов актьор  |  тилт премиера  |  кунг фу панда 2  |  снимки на брус лий  |  Романтичен филм с Аштън Кътчър  |  бързи и яростни 5  |  планет холивуд