Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Бернардо Бертолучи: „Аз и ти" е слънчев филм, който е по-съществен и по-малко бароков от предишните ми

Бернардо Бертолучи: „Аз и ти е слънчев филм, който е по-съществен и по-малко бароков от предишните ми
Големият италиански майстор Бернардо Бертолучи застава отново зад камерата девет години след "Мечтателите", за да създаде „Аз и ти" - "слънчев филм и стил, който е по-съществен и по-малко бароков от предишните ми."
Cinefish.bg

Артисти
Бернардо Бертолучи: „Аз и ти" е слънчев филм, който е по-съществен и по-малко бароков от предишните ми

07.06.2012, 11:58  |   Видяна: 2967  |   stand.bg  |   АРТИСТ

Големият италиански майстор Бернардо Бертолучи застава отново зад камерата девет години след "Мечтатели", за да създаде „Аз и ти" - "слънчев филм и със стил, който е по-съществен и по-малко бароков от предишните ми."

След дълъг период на депресия, дължащ се на болестта му, която ограничава движенията му до тези в инвалидната му количка, една книга на Николо Аманити дава възможност на режисьора да заснеме филм, който се нуждае от един-единствен декор - мазе.

Аз и тиТам 14-годишният главен герой Лоренцо се крие, за да избяга от света и от майка си, която вярва, че той е на училищна екскурзия в планината.

"Тийнейджърите сами по и за себе си са проблематични, това е типично за всеки на тази възраст и аз го намирам за трогателно: викаш на родителите си, изпадаш в истерии, точно както се вижда и във филма", казва Бертолучи.

"Лоренцо иска да е сам, но не може, защото е неочаквано овладян от този гняв и заслугата за това е на доведената му сестра Оливия. Тя е шперцът, който малко по малко настройва Лоренцо да се изправи пред реалността, която винаги е отказвал да опознае. Тя го принуждава да има чувства", обяснява режисьорът.

Аз и тиЗа ролята на младата бунтарка и наркоманка Бертолучи избира Теа Фалко, видео артист и фотограф, за която това е първата й главна роля. "Тя даде много на героинята си и много харесвам сицилианския й акцент", със задоволство отбелязва той.

Режисьорът е избрал различен край от този в книгата. "Веднага бях запленен от силата на младото момче. Беше изпитание за мен: дали щях да успея да предам сложността на книгата или щях да създам нова история?

Не съм илюстратор - когато адаптирам книга, се изкушавам да я „разчленя" и след това да я сглобя наново. Не ми хареса завършекът и самият Аманити ми предложи да го махна, затова в крайна сметка се спряхме на отворен край, в който можеш да си представиш, но не и да видиш бъдещето на двамата тийнейджъри".

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg