Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Българското кино се радва на голям зрителски интерес

Българското кино се радва на голям зрителски интерес
В България се наблюдава засилен ръст на интереса към родното кино.
Cinefish.bg

Филми
Българското кино се радва на голям зрителски интерес

24.01.2012, 10:38  |   Видяна: 1400  |   actualno.com  |   ФИЛМ

В България се наблюдава засилен ръст на интереса към родното кино. През 2011 г. в страната бяха показани десет нови филма, гледани от повече от 660 хил. зрители, съобщава руската преса, цитирайки Българското национално радио.

Love.netРуско електронно издание цитира филмовия критик проф. Александър Янакиев, който казва, че „такъв интерес не е имало вече две десетилетия”, като нещата не стигат до тук и през 2012 г. ще бъдат завършени още 10 филма. За сравнение, през 2010 г. зрителите на българските киноленти в киносалоните са били не повече от 400 хил. човека. Тогава на първо място по зрителски интерес беше поставена лентата „Мисия Лондон”.

ТилтПетте най-касови български филма за 2011 г. са „Love.net”, „Операция Шменти Кипели” и „Тилт”, като изданието напомня, че този филм претендираше за Оскар в категорията „Най-добър чуждестранен филм”. Четвъртото място е за филма „Стъпки в пясъка”, а петото място е за „Кецове”.

Р
уското издание отбелязва още, че най-забележителното е, че всички филми са създадени от млади хора и че в последните години в българското киноизкуство се появи ново поколение, израснало в конкурентна среда.

„На младите български сценаристи и режисьори им е ясно, че те не могат да си позволят слаб старт и неуважение към зрителите. Ето защо те се стремят да създадат такива киноленти, които могат да заинтересоват хората, да представят техния живот и проблеми по честен и вълнуващ начин”, заключва изданието.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg