Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис Българската лента “Живи легенди” оглави родната бокс офис класация

Българската лента “Живи легенди” оглави родната бокс офис класация
Българската лента “Живи легенди” оглави родната бокс офис класация
Cinefish.bg

Бокс офис
Българската лента “Живи легенди” оглави родната бокс офис класация

19.02.2014, 12:09  |   Видяна: 2580  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

През отминалата 2013-та година по-голямата част от българските филмови продукции минаха по кината без да регистрират особено големи финансови постъпления. Но благодарение на изненадващо силния си стартов уикенд новия български филм “Живи легенди” доказа, че въпреки относителното затишие през изминалите две години интереса на зрителите към родното кино продължава да бъде голям.

Живи легенди (2014)Режисираната от Ники Илиев премиерна продукция натрупа само за изминалия уикенд (14-16 февруари) приходи от общо 110 997 лева, остави зад гърба си цели три нови заглавия и успя да детронира от лидерската позиция екшъна “Робокоп”.
Приличната рекламна кампания, участието на познати на публиката актьори и любопитния сюжет са без съмнение основните фактори за досегашните добри резултати на “Живи легенди”.

Комедийно-драматичната лента със сигурност ще се представи по-успешно от предишния филм на Ники Илиев “Чужденецът”, който през 2012-та година дебютира с приходи от 53 839 лева и бе свален от екраните с натрупани близо 300 хиляди лева.
Съдейки по силния старт в бокс офиса “Живи легенди” има реалния шанс да повтори представянето на родните хитове “Операция - Шменти капели” и “LOVE.NET” и да намери място в класацията на заглавията с приходи от над един милион лева. Но дори и да не достигне тази сума филма без никакви проблеми ще успее да покрие вложения в направата му бюджет от 400 000 лева.

РобокопЛидерът от миналата седмица “Робокоп” сега застава на втора позиция, със спечелени за изминалия уикенд 52 835 лева. Лентата на режисьора Хосе Падиля се прожектира в България от десет дни насам и за това време е натрупала общо 193 380 лева – не особено впечатляващ, но все пак очакван резултат за екшън-заглавие, което не разчита на по-скъпите триизмерни прожекции. Въпреки че е високоблюджетен римейк на популярен сред българските киномани филм новия “Робокоп” няма да бъде запомнен с огромните си приходи на родна почва и още от сега може да се каже, че представянето му ще бледнее пред постиженията на предстоящите големи летни блокабастъри. В световен мащаб фантастичния екшън е натрупал общо 100,283,627 долара, при бюджет за снимки от 100 милиона.

Зимна приказка в Ню Йорк (2014)На трето място е романтичният филм с Колин Феръл “Зимна приказка в Ню Йорк“, който за първия си уикенд по киноекраните е спечелил 46 463 лева. По принцип представителите на романтичния жанр рядко привличат голям брой зрители в българските кина и имайки предвид този факт (и силната конкуренция в момента) може да се каже, че старта на “Зимна приказка в Ню Йорк“ в родния бокс офис е сравнително приличен. Филмът на Акива Голдсман няма да бъде запомнен като един от големите хитове на сезона, но все пак има шанса да завърши представянето си с едни задоволителни (за оригинално заглавие) приходи. Очакванията са, че още тази седмица “Зимна приказка в Ню Йорк“ ще надмине границата от 100 хиляди лева.

Академия за вампири (2014)Младежката лента “Академия за вампири” застава на четвърта позиция в класацията. За първия си уикенд по кината премиерната вампирска продукция е натрупала 32 977 лева, което е скромно постижение за филмова адаптация на известен сред младата публика роман. Приходите в останалата част от света са също разочароващи и още отсега е ясно, че “Академия за вампири” няма да повтори представянето на “Здрач”. През изминалите три години по кината се завъртяха множество филмови адаптации на младежки романи, но повечето от тях регистрираха слаби постъпления от кинопрожекциите по света.

За съжаление на създателите си “Академия за вампири” няма да бъде изключение и поне що се отнася до България филма изглежда ще се присъедини към миналогодишните бокс офис разочарования “Скитница”, “Красиви създания” и “Реликвите на смъртните: Град от кости” (също базирани на известни младежки романи).
До момента по света “Академия за вампири” е натрупал малко над 15 милиона долара, което е далеч под очакванията на продуцентите.

Легендата за ХеркулесПетото място е заето от триизмерния “Легендата за Херкулес”, който за пет седмици по кината е спечелил 525 156 лева. Напълно очаквано филма на Рени Харлин не успя да предизвика особено раздвижване сред американската публика, но българските зрители доказаха за пореден път своя силен афинитет към приключенско-фантастичните продукции в триизмерен формат. За разлика от останалата част от света, където бе обявен за финансов провал, “Легендата за Херкулес” се превърна в един от първите стабилни хитове в България за 2014-та година. Преди да бъде свален от екран филма ще успее да достигне границата от 600 хиляди лева.

Джак Райън: Теория на хаосаДжак Райън: Теория на хаоса” застава на шестa позиция, със спечелени за три седмици 267 253 лева. Липсата на триизмерни прожекции беше компенсирана от приличната рекламна кампания и известните актьори, които без съмнение помогнаха на лентата в борбата й зрители. “Теория на хаоса” вече подобри постижението на предишния филм за агента Джак Райън “Всички страхове” и ако бъде задържан на екран поне още три седмици екшън-трилъра ще има шанса да достигне границата от половин милион лева. В световен мащаб “Джак Райън: Теория на хаоса” вече е натрупал над 120 милиона долара.

LEGO: ФилмътСедмото място е за анимацията “LEGO: Филмът”, която за две седмици е спечелила общо 69 058 лева. В Съединените щати лентата се превърна в един от най-големите хитове на сезона, но поне що се отнася до България още от самото начало беше ясно, че няма да бъдат регистрирани големи финансови постъпления. Популярността на играчките LEGO е далеч по-голяма в САЩ и това изигра решаваща роля в борбата за зрителското внимание.

В дните преди българската премиера на “LEGO: Филмът” липсваше сериозен зрителски интерес и затова не е изненадващо, че приходите на 3D-лентата бледнеят на общия фон. Докато в САЩ приходите на “LEGO: Филмът” продължават да се трупат родното представяне на лентата вече може да бъде окачествено като разочароващо. Имайки предвид това лентата най-вероятно ще бъде свалена преждевременно от киноекраните.

Аз, ФранкенщайнАз, Франкенщайн” е на осма позиция в класацията, със спечелени за един месец 337 872 лева. Българската публика бе далеч по-благосклонна към лентата на Стюарт Бийти, която мина почти незабелязано по кината в САЩ и в Западна Европа. “Аз, Франкенщайн” няма да бъде запомнен като един от големите триизмерни хитове, но за оригинално заглавие без участието на световноизвестни актьори филма се представя прилично на родна почва. Общо по света “Аз, Франкенщайн” е натрупал малко над 40 милиона долара.

Вълкът от УолстрийтПредпоследната девета позиция е за “Вълкът от Уолстрийт”, който за шест седмици по кината е спечелил 862 269 лева. Освен, че вече е най-печелившото заглавие с множество номинации за тазгодишните Оскари, филма се превърна и в най-успешната продукция на дуото Леонардо Ди Каприо/Мартин Скоросезе (поне що се отнася до родния бокс офис). Границата от един милион лева няма да бъде достигната, на за сметка на това “Вълкът от Уолстрийт” вече се нареди сред най-добре представящите се оригинални, не-триизмерни филми на 2014-та година.

Замръзналото кралство (2013)На десето място е анимацията “Замръзналото кралство”, която успя да се завърне отново в топ 10. Триизмерната продукция на Уолт Дисни се върти по кината от дванадесет седмици насам и за този период от време е спечелила общо 1 942 582 лева – сума, която нарежда лентата до малкото филмови заглавия с приходи от около или над 2 милиона лева (сред които са “Аватар”, “Карибски пирати 4” и “Мисия Лондон”). Успехът на “Замръзналото кралство” в България съвсем не е случаен – до момента по света филма на Дженифър Лий е натрупал над 950 милиона долара при бюджет от около 200 милиона долара.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg