Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “БСП - Бесни Страшни Пенсии 2” е новия лидер в българската бокс офис класация

“БСП - Бесни Страшни Пенсии 2” е новия лидер в българската бокс офис класация
“БСП - Бесни Страшни Пенсии 2” е новия лидер в българската бокс офис класация
Cinefish.bg

Бокс офис
“БСП - Бесни Страшни Пенсии 2” е новия лидер в българската бокс офис класация

07.08.2013, 11:48  |   Видяна: 1310  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Липсата на силна конкуренция през изминалата една седмица позволи на премиерната екшън-комедия “БСП - Бесни Страшни Пенсии 2” да стартира българското си представяне със сравнително прилични финансови постъпления и да застане директно на лидерската позиция в бокс офис класацията. Продължението на хита от 2010-та година успя да измести от първото място триизмерния “Върколакът” и натрупа за първия си уикенд общо 72 552 лева. Като към това се прибави и спечеленото от предпремиерните прожекции сумата се увеличава на 130 573 лева, което е прилично, но не и впечатляващо постижение за филм, който е продължение на успешна първа част.

БСП - Бесни Страшни Пенсии 2През 2010-та година оригиналния “БСП - Бесни Страшни Пенсии” натрупа само за премиерния си уикенд 113 812 хиляди лева и в това отношение продължението без съмнение му отстъпва. В крайна сметка първата част приключи представянето си приходи от около 350 хиляди лева и добрата новина за втората част е, че тя има шанс да подобри това постижение в следващите няколко седмици.

БСП 2” бе предшестван от стабилна рекламна кампания (дистрибутор на филма е една от големите български телевизии) и очакванията със сигурност бяха за по-добри приходи през изминалия уикенд. Като основни фактори за не толкова впечатляващия старт на лентата са липсата на по-скъпи триизмерни прожекции и факта, че август е отпускарски месец и голям брой българи вече са се насочили към морето и планината. Въпреки това “БСП 2” няма да бъде сметнат за финансово разочарование и в най-добрия случай до две седмици филма ще надмине постигнатото от своя предшественик. В световен мащаб екшън-комедията с Брус Уилис и Антъни Хопкинс е натрупала общо 79 милиона долара.

ВърколакътТриизмерният фантастичен екшън “Върколакът” е на второ място в класацията със спечелени за изминалия уикенд 69 296 лева. От състоялата се преди десет дни премиера филма на Джеймс Манголд е натрупал общо 295 934, което е достойно постижение за заглавие, което въпреки големия си бюджет не влиза в графата “мащабни летни блокбастъри”. Предишният филм за известния мутант, “Х-мен Началото: Върколак”, мина по родните кина през 2009-та година и завърши представянето си с приходи от около 300 хиляди лева. До няколко дни “Върколакът” ще надмине тази сума и в най-добрия случай (преди да бъде свален от екран) ще достигне границата от половин милион лева. До момента по света лентата с Хю Джакман е спечелила 256 милиона долара при бюджет за снимки от 120 милиона.

Аз, проклетникът 2Третата позиция е за “Аз, проклетникът 2”, който за пет седмици по киноекраните е натрупал общо 852 325 лева. Триизмерната анимация не само се представя значително по-добре от своя предшественик, но и успя да засенчи високобюджетни екшъни като “Белият дом: Под заплаха” и “Огненият пръстен”. За по-малко от един месец “Аз, проклетникът 2” натрупа сумата от 500 хиляди лева и по всичко изглежда, че до две седмици ще достигне границата от един милион лева. Популярността на анимационния жанр сред родната публика, световния успех на първата част през 2010-та година и силната реклама определено изиграха решаваща роля за доброто представяне на продължението. Въпреки тежката конкуренция “Аз, проклетникът 2” трупа големи приходи и в останалата част от света. Само до момента триизмерната лента е спечелила малко над 700 милиона долара.

ТурбоВтората анимация в топ 10, “Турбо”, застава на четвърто място със спечелени за три седмици по кината 232 206 лева. След сравнително скромния си стартов уикенд анимационната лента набра малко повече скорост и през изминалата една седмица натрупа допълнителни близо 100 хиляди лева към актива си. Конкурентните анимации “Университет за таласъми” и “Аз, проклетникът 2” отчасти засенчиха “Турбо” и още отсега е ясно, че лентата за амбициозния охлюв няма да се нареди сред най-успешните анимирани заглавия от изминалите няколко години. Все пак за продукция, която не е част от вече изградена поредица “Турбо” се представя сравнително прилично и в най-добрия случай ще завърши представянето си с приходи от около 400 хиляди лева.

Огненият пръстенОгненият пръстен” заема пето място в класацията. За изминалия един месец от премиерата си филма на режисьора Гилермо дел Торо е натрупал 266 089 лева, което е сравнително скромно постижение за мащабен триизмерен екшън със силна предварителна реклама в интернет. Важно е да се отбележи, че “Огненият пръстен” не е продължение на популярен хит и това е без съмнение една от причините за досегашното представяне в български бокс офис. Лентата с Чарли Хънам и Рон Пърлман няма да се нареди сред големите летни хитове на 2013-та година и по всичко изглежда, че ще финалните й приходи ще бъдат в рамките на 300-350 хиляди лева. Общо по света “Огненият пръстен” е спечелил 293 милиона долара при бюджет за снимки от 200 милиона.

Самотният рейнджърПродуцираният от Джери Брукхаймър уестърн “Самотният рейнджър” е на шеста позиция със спечелени за пет седмици 462 621 лева – задоволителен резултат, особено на фона на изключително слабото представяне на филма в Съединените щати. “Самотният рейнджър” не се прожектира в триизмерен формат и е базиран на телевизионен сериал отпреди половин век, който е на практика непознат на съвременната публика. Въпреки това филма на Гор Вербински е привлякъл над 61 хиляди зрители до момента и може да се похвали с прилична сума от кинопрожекции си в България. Очакванията са, че още тази седмица приключенския уестърн ще надмине границата от половин милион лева.

Z-та световна войнаСедмото място в класацията е за трилъра “Z-та световна война”, който се прожектира в България от шест седмици и за този период от време е натрупал приходи от 765 899 лева. Още след първия си уикенд филма на Марк Форстър даде заявка за едно силно представяне в родния бокс офис и спечеленото до момента определено надминава предварителните очаквания. Изненадващото в случая със “Z-та световна война” е, че филма се представи доста по-добре от конкурентния и доста по-рекламиран “Човек от стомана”, който също тръгна по кината в началото на летния сезон. Трилърът с Брад Пит няма да надмине границата от един милион лева, но независимо от това ще бъде счетен за един от стабилните хитове на годината. Световните приходи на “Z-та световна война” се равняват на 488,658,375 долара.

Белият дом: Под заплахаБелият дом: Под заплаха” е на осма позиция със спечелени за три седмици 140 050 лева. Предварителните очаквания не бяха особено големи най-вече заради факта, че по-рано тази година по кината мина “Код: Олимп”, чиито сюжет също разказваше за криза свързана с американския президент. Филмът на Антоан Фукуа се представи изненадващо добре по българските екрани, но “Белият дом: Под заплаха” е в другата крайност и досегашното му представяне е разочароващо за лятно заглавие с известни актьори и режисьор, който е постигнал значителни успехи в екшън-жанра (с филми като “Денят на независимостта”, “2012” и “След утрешния ден”). Приходите на режисирания от Роланд Емерих филм в останалата част от света също не правят особено впечатление – до момента те се равняват на 117 милиона долара при бюджет за снимки от над 150 милиона долара.

Зрителна измамаЗрителна измама” продължава да се задържа в топ 10 и тази седмица застава на предпоследната девета позиция. Филмът с Джеси Айзенбърг се прожектира в България от осем седмици насам и натрупаните приходи до момента се равняват на напълно задоволителните 624 597 лева. По отношение на родния бокс офис “Зрителна измама” се превърна в един от изненадващите хитове на годината и дори успя да натрупа по-големи приходи от някои доста по-рекламирани и очаквани летни заглавия (като “Човек от стомана” и “Огненият пръстен”). Успехът на заснетия от Луис Летериер филм е още по-впечатляващ като се има предвид, че става дума за оригинална лента, която не може да разчита на по-скъпите триизмерни прожекции. В световен мащаб “Зрителна измама” също се представя достойно и до момента е натрупал 233 милиона долара при бюджет за снимки от 75 милиона.

Най-добрата офертаПоследната десета позиция е за режисирания от Джузепе Торнаторе “Най-добрата оферта”, който за изминалите две седмици от премиерата си е натрупал 26 615 лева. Похвално е, че лентата е привлякла над 3400 зрители в кината, но като цяло тя остава засенчена от по-големите и рекламирани холивудски продукции. Малките независими продукции почти никога не изпъкват в българския бокс офис, тъй като публиката към която са насочени е значително по-малка от тази на комерсиалните американски заглавия. “Най-добрата оферта” няма да бъде изключение и ще се нареди до другите подобни ленти, които минават сравнително незабелязано по родните киноекрани.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg