Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти БНТ излъчва документален филм за Георги Калоянчев

БНТ излъчва документален филм за Георги Калоянчев
Cinefish.bg

Артисти
БНТ излъчва документален филм за Георги Калоянчев

10.01.2013, 13:20  |   Видяна: 3471  |   Press Release  |   АРТИСТ
Тази неделя в рубриката „В кадър” БНТ ще излъчи документалния филм на журналистите Петя Тетевенска и Олег Ковачев за големия български актьор Георги Калоянчев - „Незавършен разговор с Калата”.

 БНТ излъчва документален филм за Георги Калоянчев

До този момент за големия български артист Георги Калоянчев не е правен документален филм, освен издание на поредицата „Умно село”, посветена на Калата. Не е лесно да се обхване неговото огромно творчество - кино, театър, телевизия, естрада, радио...В архива на БНТ и БНР има стотици часове с изпълнениия на актьора и интервюта за различни предавания.

„Започнахме да снимаме този филм от рубриката „В кадър”, за да зарадваме Калата за рождения му ден. На 13 януари той трябваше да навърши 88 години. Искахме да направим филм, който да покаже обикновения, човешки път на един необикновен актьор. Да покажем как хората, които случайно го срещат на улицата му благодарят и му целуват ръка като на патриарх. Това е най-голямата награда за един живот, отдаден на изкуството. Но се случи така, че не успяхме да завършим разговора си с него” – споделят авторите на филма.

В него зрителите ще видят последните интервюта, които са направени с актьора и със семейството му - толкова, колкото екипа успя да запише, почти без да монтира и съкращава, както и „парчетата живот” от великите му роли - парчета от легендарните му образи в „Смъртта на Тарелкин” и „Старчето и стрелата” с режисьор Методи Андонов, „Големанов” с режисьор Нейчо Попов и „Бай Ганьо” с режисьор Иван Ничев, „Криворазбраната цивилизация” на Хачо Бояджиев, „Вълчицата”, „Езоп” и „Инспекторът и нощта” на Рангел Вълчанов, „Най-дългата нощ” с режисьор Въло Радев, малко познатите „Невероятна история” на Владимир Янчев и „Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров” – отново Рангел Вълчанов.

„Така и не зададохме въпросите за смисъла на играта, на живота, на вселената и на всичко останало. Но Калата отдавна е дал отговорите. С превъплъщенията си. Защото е от Бога актьор. Разговорът с него никога няма да бъде завършен. Защото това, което го питаме, винаги е по-малко от онова, което той ни отговаря” – споделят авторите Петя Тетевенска и Олег Ковачев.

Автори на филма „Незавършен разговор с Калата” са Петя Тетевенска и Олег Ковачев, оператор Явор Калоянчев, редактор Люба Пашова, монтаж Цветослав Юруков, режисьор Олег Ковачев. Те изказват своите специални благодарности на Валя, Ивайло и Явор Калоянчеви – семейството на Калата за цялата помощ и подкрепа при реализацията на филма, както и на Ина Шкарова и Сатиричния театър за предоставения богат снимков материал.

Гледайте документалния филм „Незавършен разговор с Калата” в рубриката„В кадър” тази неделя от 19:00ч. само по БНТ1!Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg