Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Анри Кулев получава Наградата „Съживено наследство“

Анри Кулев получава Наградата „Съживено наследство“
Cinefish.bg

Артисти
Анри Кулев получава Наградата „Съживено наследство“

06.10.2020, 15:49  |   Видяна: 870  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Закриване изложбата на Анри Кулев, който получава Наградата „Съживено наследство“ на 9 октомври от 19.00 в Дома на киното

Специална прожекция на филма му „Имало една война“ в рамките на 24-тия София Филм Фест

Once there was a War

Годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН Съживено наследство / Animated Heritage за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото се присъжда на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ от Научния съвет на института. Наградата представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, и е изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново от скулптора Симеон Симеонов.

Имало една война

Историята, разказана във филма „Имало една война“, се разгръща на фона на 14-дневната война между България и Сърбия през 1885 година. Тогава, след безпрецедентен „марш на скок“, 40-хилядна българска армия буквално за два дни изтичва 300 километра от турската граница до победата си при Сливница. Филмът обаче не е възстановка на исторически събития или баталии, макар в епизодите да се мярват княз Александър Батенберг, британският вицеконсул Уайт или множество чуждестранни кореспонденти, отразяващи „малката балканска война“. Приносът на филма се състои в необичайната творческа интерпретация на редица знакови образи от художествената ни литература – Алеко Константиновия Ганьо Сомов, Елин Пелиновия Андрешко, Иван Вазовия хъш от „Немили-недраги“, както и в особеното тълкуване на български културни архетипи като „войнишката вдовица“, „попа“, „селянина“ и т.н.

Имало една война

Сценаристът Влади Киров и режисьорът Анри Кулев изграждат нови културни кодове върху традицията, като по странен, почти фантастичен, начин всеки утвърден в народопсихологията ни символ се преосмисля – бъдещият Бай Ганьо дори раздава безплатно (!) пенкилер на войниците. Посланието се движи между значимостта на патриотичния подем и дребните, но съдбовни за малкия човек проблеми, между вътрешнобългарската и високомерно чуждестранната гледна точка. В този смисъл филмът „Имало една война“ е едновременно глобален и локален. По свой начин дефинира мястото на нацията и историята ни в световна перспектива.

Анри Кулев получава Наградата „Съживено наследство“

Анри Кулев е значима фигура в българската култура със силно изразен авторски почерк. Той е режисьор, художник, аниматор, продуцент на повече от 70 анимационни, документални и игрални филми. Творбите му имат множество национални и международни награди – още от нео-авангардните му анимации от 70-те години на ХХ век до зрелите размисли за смисъла на живота, нацията, историята в късните му документални и игрални филми. Творчеството на Кулев се движи в широкия диапазон от радикалния модернизъм до поетичното и философско осмисляне на света, независимо от това дали пресъздава сюжетите си чрез сложен графичен щрих или чрез меките, но винаги въздействащи филмови образи на кинокамерата.

Специалната прожекция на „Имало една война“ в програмата на 24-тия София Филм Фест #ЕСЕН е на 9 октомври в Дома на киното, начален час 20:00, непосредствено след закриването на ИЗЛОЖБАТА с ексизи за филма от 19.00 часа. В главните роли в „Имало една война“ са Луиза Григорова-Макариев и Севар Иванов. В актьорския състав влизат също Любомир Петкашев, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Самуел Финци, Цветан Алексиев, Емил Котев, Здравко Москов. Във филма участват и много чуждестранни актьори, сред които и Бен Крос.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg