Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми јмериканско независимо кино на  »ЌќћјЌ»я

јмериканско независимо кино на  »ЌќћјЌ»я
ѕодобно на предишни€ си проект, √ондри отново е режисьор и сценарист. УBе Kind RewindФ е като огледало на умени€та му.
Cinefish.bg

“еми
јмериканско независимо кино на  »ЌќћјЌ»я

16.10.2008, 19:12  |   ¬ид€на: 4846  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
≈дин от филмите, готов да събира овации и от българските зрители е носител€ на “«латен лъв” от това л€то във ¬енеци€ - “ ечистът” на режисьора ƒарън јронофски ("–еквием за една мечта"). ћоже да ви струва странно, че филм за професионален кеч провокира въображението на публиката, но тази истори€ го прави въздействащ по нетрадиционен начин. —илно е представ€нето на ћики –урк на големи€ екран в рол€та на –анди –обинсън, който н€кога е бил «вездата на кеча, но след прежив€н инфаркт лекарите са му забранили да се връща на ринга. ¬место да се бие, –анди работи в супермаркет и се грижи за дъщер€ си (≈вън –ейчъл ”уд) и за изграждане на здрава връзка с единствената си при€телка – стриптизьорката  асиди (ћариса “омей). “ ечистът” не е истори€ за изгубената младост, а завръщане към американската култура на 80-те.
¬ лентата има самота, документално усещане, рок от 80-те и един мъж, който всъщност се опитва да живее живота си. ћики –урк пресъздава  образа на сво€ кечист с такава каризма, енерги€ и любов, каквито само борците, отдадени на викащата тълпа са способни да дадат за шоуто. ј името на режисьора ƒарън јроновски вече е сред възможните претенденти в предсто€щите номинации за “ќскар”.

Ќовото предложение на ћишел √ондри е за всички почитатели на негови€ “Ќауката за сън€”. ¬ “Bе Kind Rewind” той отново се про€в€ва като специалист в събуждане на въображението. јктьорите ƒжак Ѕлек, ћос ƒеф, ƒани √лоувър и ћиа ‘ароу са главните в новата му странна истори€. ¬ не€ мозъкът на младеж излъчва странни магнитни вълни. “е са толкова силни, че усп€ват да развал€т касетите във видеотеката на негов при€тел. «а да не разочароват най-в€рната си клиентка - възрастна дама с признаци на деменци€, те решават да направ€т римейк на унищожените филми.

ѕодобно на предишни€ си проект, √ондри отново е режисьор и сценарист. “Bе Kind Rewind” е като огледало на умени€та му. √ондри усп€ва да създаде вълнение и очакване, а ексцентрични€ диалог предизвиква спонтанни реакции у зрител€. ¬сички дочакали тази премиера могат да са сигурни, че търпението им ще бъде възнаградено.

–азвален английски” е дебютни€т филм на «оуи  асаветис (дъщер€ на режисьора ƒжон  асаветис и актрисата ƒжина –оуландс). —ред неговите номинации за „Ќезависим дух” са тези за изпълнението на актрисата ѕаркър ѕози и за дебютен сценарий. ѕаркър ѕози  играе жена, ко€то наближава 40-те и е в обичайните за тази възраст душевни терзани€. ƒокато всички около не€ имат връзки, или пораснали деца, т€ тепърва тр€бва да открива любовта. ѕо път€ към “√осподин “очен »збор”, Ќора минава през н€колко “√осподин √решка”, за да стигне до самата себе си и да установи правилни€ избор в живота си.
Ќа пръв поглед “–азвален английски” е комеди€, ко€то много напомн€ “—ексът и градът”, но зад тази забавна опаковка има много сериозни неща. ѕозитивнa и реалистична на екрана, ѕаркър ѕози спечелва и най-скептичните с неподправени€ си актьорски талант, макар и в подобна обикновена истори€.
—ред шедьоврите на американското независимо кино, които ще бъдат показани у нас, са два филма на режисьора ”ейн ”он - “ѕринцесата от Ќебраска” и  “’ил€да години молитви”. ≈динайсет години след “ итайска кути€”, режисьорът отново се връща към темата за отношени€та между китайците и американците и за отчуждението между т€х.

’ил€да години молитви” е удостоен със “«латна раковина” на фестивала в —ан —ебастиан’07, както и с награди за най-добър филм и най-добър актьор (на ’енри ќ) от същи€ фестивал. —ъздаден по сборник с истории за съвременни€ живот в  итай и —јў, филмови€т разказ прослед€ва пътуването на един китаец, който се опитвада преживее смъртта на съпругата си. –ешен да потърси в ўатите отчуждената си дъщер€, с ко€то не са се виждали от 10 години, той предприема пътешествие, което ще му донесе неочаквани положителни емоции.

ƒруги€т филм на ”ейн ”он  - “ѕринцесата от Ќебраска” е разказ за бременно китайско момиче в —ъединените щати. ѕрез 24-те часа от живота на —аша, ко€то напуска колежа в Ќебраска и тръгва към —ан ‘ранциско с намерение да се освободи от нежеланото дете, впечатл€ват силните емоционални моменти. » двата филма на ”ейн ”он са нискобюджетни и заснети на видео – подробности, които не ги прав€т по-малко значими или провокативни.

ќт майстора на добрите сценарии – ƒейвид ћамет, на 22-то издание на  иномани€ ще бъде показан филма “„ервен колан”. «аглавието съвсем не е случайно, защото в истори€та са намесени бойните изкуства. ћайк “ери („иуетел ≈джиофор), който е инструктор и спеиалист в областта случайно попада във филмови€ бизнес. ¬ъпреки че първоначално отказва да участва в мачове за пари, обсто€телствата го принуждавата да промени решението си. ƒейвид ћамет предлага на ценителите една морална битка, в ко€то неочакваните обрати не им позвол€ват нито минута почивка.

≈дно от изкусителните предложени€ на американското независимо кино е ”ѕунт” – филмът, получил специалната награда —ънданс’08 за актьорски състав. ѕод погледа на  ларк √рег, актьорите —ам –окуел,  ели ћакдоналд и јнджелика ’юстън усп€ват да съжив€т на големи€ екран книгата на „ък ѕаланюк ("Ѕоен клуб"). —южетът е за пристрастен към секса дребен мошеник, който плаща болничните сметки на майка си като осребр€ва симпатиите на хората, спасили ги от задушаване. »зпълнен с поредица смешни моменти в “ѕунт” има и отча€нието и тъга на ситуациите...

ќще един хит получава високо признание от меката на независимите  (—ънданс’08) – носител€т на гол€мата награда от този престижен кинофорум се казва “«амръзнала река” и е режисиран от  ортни ’ънт. —ценари€т разказва за две самотни майки (б€ла жена и индианка), които се впускат в опасна афера,  изкушени от  възможността да изкарат лесни пари и се захващат с трафик на хора през канадската граница. ƒалеч от кинематографичната амбици€ и формалността на приключението, јктрисата ћелиса Ћио спечели и наградата за женска рол€ на приключили€ преди 2 седмици фестивал в —ан —ебастиан.

ƒвама изключителни актьори ще омагьосат почитателите на седмото изкуство с по€вата си в зрителски€ фаворит от —ънданс’08 – “ўуро”. ƒействието ни връща назад във времето,  през 1994 г. в Ќю …орк, когато хип-хопът е превзема улиците на града. Ќ€кои младежи изкарват пари от дрога, други харчат за дрога. ѕсихотерапевтът  ƒ-р —куаърс (Ѕен  ингсли) е от вторите, но се озовава пред сериозна морална дилема, когато негови€т дилър (който му е и пациент) хлътва по дъщер€ му.  олкото и щуро да е в “ўуро”, на втори план това е истори€ за това колко е трудно да пораснеш... и не само.

—ред американските акценти на тазгодишната  иномани€ е “«абулено” –  филм на режисьора на култови€ сериал ƒва метра под зем€та - јлън Ѕол. — този филм Ѕол се завръща към правенето на кино след като известно време се занимава с телевизионни проекти.
јктьорите “они  олет, ћари€ Ѕело и ≈ърън ≈кхарт са забъркани в истори€та на 13-годишна американка от арабски произход, ко€то прежив€ва сексуалното си съзр€ване, докато се бори с расизма и лицемерието на съседите от предградието, в което живее.

ќще горещи теми:
10 пародии, които заслужават вниманието ни
„ерните комедии
ѕисатели на големи€ екран
јнтони ’ристов от PIXAR
¬ойните в киното
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

1  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 17.11.2010, 03:58
ќценка: 0
0 гласа

¬същност независимото кино не отговар€ съвсем точно на името си, но в повечето случаи е за предпочитане

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: паоло виладжо филмографи€  |  мерил стрийп оскар  |  снимки на късмет чарли  |  непобедими€  |  айла фишър филми  |  седем души  |  военно полева болница  |  мол пловдив кино  |  джоуи  |  джоли  |  тайлър лаутнър  |  градът на златото  |  транспортер 3  |  сериала sheik it up  |  снимки мартин лорънс  |  кели хю снимки  |  стар трек 2011  |  жоаким де алмейда  |  трансформърс 3  |  ричард крена