Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Актьорските тайни, които правят ролите незабравими

Актьорските тайни, които правят ролите незабравими
Актьорските тайни, които правят ролите незабравими
Cinefish.bg

Теми
Актьорските тайни, които правят ролите незабравими

27.10.2017, 11:45  |   Видяна: 4839  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Всяка професия има своите тайни. Понякога ни се струва, че актьорската работа хич не е трудна, но истината е, че, както всяка професионално поприще, и актьорството има своите скрити практични похвати, които могат да са от голяма полза, когато изпълнителят в главната роля е затруднен в изпълнението си. Понякога поведението на звездите на екрана ни се струва съвсем натурално и автентично, но всъщност цялото това съвършенство отнема доста репетиции и няколко практически тайни…

Приспособяване към друга реалност
 
Приспособяване към друга реалност

Много е важно даден актьор да може да превключва от едно емоционално състояние в друго. Холивудските актьори използват метода на Лий Страсбърг, за да може акуратно да представят своите герои. Например, когато сте в метрото, опитайте се да си припомните сутрешното си кафе детайлно – неговата топлина, цвят, вкус, миризма. Така може да се върнете назад и да изпитате чувството, което ви е споходило в друго време и друго място, с две думи – друга реалност. Известни актьори, които използват тази техника са Ал Пачино, Анджелина Джоли, Скарлет Йохансон…

Ментови кристали, за да се плаче по всяко време

Ментови кристали, за да се плаче по всяко време
 
Когато някои актьор е силно посветен на образа си, той лесно може да пресъздаде всякакви емоции – щастие, гняв, тъга. Не толкова лесно обаче потичат сълзите, ако това се наложи. Някои актьори се опитват да си спомнят своите тъжни житейски моменти, за да извикат сълзите, други не мигат за известно време, а трети просто доближават кристалчета мента близо до очите си, за да тръгнат крокодилските сълзи.

Усъвършенстване на израженията на лицето

Усъвършенстване на израженията на лицето
 
За да се изрази всяка една емоция лесно, лицевите мускули трябва да бъдат изцяло релаксирани. Преди за заснемат дадена сцена, актьорите обикновено загряват мускулите на лицето си, за да бъдат готови за всеки детайл в изпълнението си. Същото правило важи и за загряването на гласните струни.

Медитацията успокоява съзнанието

Медитацията успокоява съзнанието
 
За да може изпълнителят да бъде в най-добрата си възможна форма за снимки, той трябва да е отпуснат и спокоен. Бенедикт Къмбърбач без да се срамува разкрива, че използва медитация, за да се успокои и да се фокусира, преди да излезе от трейлъра си на снимачната площадка.

Техниката на емоционалната памет
 
Техниката на емоционалната памет

Актьорите често се оглеждат в собствените си емоционални моменти, за да изкарат някое от необходимите за ролята чувства на повърхността. Станиславски е постулирал тази техника в няколко свои книги. Важна част от неговия метод е да използваш всички свои спомени и да ги визуализираш така, че публиката да повярва, че емоциите и чувствата на героя са истински. За да се подготви за филма „Пианистът“, Ейдриън Броуди продал апартамента си, скъсал с приятелката си и се усамотил за известно време, за да има емпиричен материал, който да използва във филма.

Да се идентифицираш с живота на героя си

Да се идентифицираш с живота на героя си
 
Някои роли могат да бъдат перфектно изиграни, само ако актьорът напълно се идентифицира с начина на живот на персонажа си. Джаред Лето много усърдно се опитвал да разбере Жокера в „Отряд самоубийци“. Той изпратил на Марго Роби жив плъх, прекарвал време с психопати и непрестанно плашел екипа на филма. Лето споделя, че искал напълно да се слее с образа, затова се държал толкова неуместно.

Техники за целуване
 
Техники за целуване

Понякога актьорите може хич да не искат да целуват екранните си половинки, но често това се налага. От друга страна, камерата може да бъде поставена така, че да създаде илюзията, че двама човека се целуват. Да поставиш нежно дланта си върху бузата на партньора добавя повече страст и емоции в сцената. Но ръцете пречат и да се видят устните на героите, които доста често са затворени. Никаква магия, просто техника.

Другите филми са вдъхновение
 
Другите филми са вдъхновение

Актьорите също така гледат филми, в които не участват, за да се вдъхновяват. Режисьорът на „La La Land“ Деймиън Шазел пожелал целия екип на филма му да изгледа няколко пъти класическата лента „Аз пея под дъжда“, за да може всички да са на една вълна по време на снимките.

Комфорт преди всичко
 
Комфорт преди всичко

Комфортът е много важно условие при снимки, защото заснемането на дадена сцена може да отнеме доста дубли и часове. Всеки актьор и актриса имат своето разбиране и условия за това какво точно е комфорт. Това може да са храна, апартаменти или просто график на работа. Том Круз например изисква специален вид бельо, особено когато изпълнява каскади. Той твърди, че така си осигурява необходимия комфорт и флексабилност, за да се случат както трябва екшън сцените.

Тайните на голите сцени

Тайните на голите сцени
 
Дори когато си мислите, че те са напълно голи, актьорите обикновено носят бельо с цвят на кожа или специално пригодени реквизити, които да прикриват гениталиите им. Друг трик е правеното на лицеви опори точно преди режисьорът да каже „екшън“, така се напомпва тялото. Понякога пък се използват  малки възглавници, които се поставят между голите тела на актьорите. Снимането на голи сцени хич не е романтично преживяване, особено когато наоколо е пълно с хора, които ти казват как да се движиш и къде да целуваш.

ДАС

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: monica bellucci  |  джон траволта и оливия нютън джон  |  памбос мол стара загора  |  истенска крьв  |  трима братя три сестри  |  комедия с астън къчър  |  ино арена мол варна  |  робърт патинсън за зазоряване  |  отвъд граници  |  професия блондинка  |  байрам северджан  |  ерика елениак филми  |  сайт за биографичен филми биографичен филм  |  последният филм на скалата  |  неразкрити таланти филм  |  зеленият път филм  |  случая пенлеве  |  harry potter and the deathly hallows part2  |  европудинг  |  черен ангел трейлър