Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“

70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“
Cinefish.bg

Теми
70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“

21.04.2020, 08:34  |   Видяна: 485  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Това безспорно е един от класическите шедьоври на Холивуд. Навършиха се 70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“, филмът на Били Уайлдър за обратната страна на Фабриката на мечтите. По този повод 91-годишната актриса Нанси Олсън, единствената все още жива от целия екип, разказва интересни подробности за работата и отзвука от филма.

70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“

70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“Олсън е едва на 20 години, когато подписва договор с Paramount. Тя често среща Уайлдър, когато ходи до студиото, който явно е впечатлен от нея и я кани да участва във филма си, без никакво прослушване.

„Прочетох сценария и разбрах, че това няма да е обикновен филм, а ще е нещо дръзко и предизвикателно“, казва Олсън. Тя играе редактор на сценарии, която макар и сгодена за друг, се влюбва в затрупания с проблеми сценарист Джо Гилис, който сега работи за Норма Дезмънд, забравена звезда от епохата на нямото кино. В ролите им са легендите Уилям Холдън и Глория Суонсън.

Точно като героя си, Холдън отдавна е загубил своя блясък. „Той играеше второстепенни герои, пиеше много, имаше проблеми със съпругата си и смяташе, че кариерата му е пред провал. Уилям беше точният избор за тази роля, защото и Джо губеше всичко – кариерата, живота и мечтите си“, допълва актрисата.

„Булевардът на залеза“ има предварителен закрит скрининг за подбрана публика, на който присъства и шефът на MGM, прочутият Луис Б. Майер. След края на прожекцията той отива при Уайлдър и гневно му заявява: „Как може да причиняваш това на нашата индустрия?“. Режисьорът обаче безцеремонно му казва да върви на майната си.

70 години от премиерата на „Булевардът на залеза“

Въпреки скандала, филмът получава 11 номинации за „Оскар“. Тогава големият фаворит е „Всичко за Ева“, номиниран в рекордните 14 категории и печели 6 награди на Американската кино академия. Все пак „Булевардът на залеза“ получава номинации в четирите актьорски категории (за поддържаща роля е номиниран и Ерих фон Щрохайм), което за ония години е впечатляващо постижение. Олсън също е номинирана за своята поддържаща роля.

„Никой от актьорите не спечели награда, но все пак филмът получи 3 статуетки „Оскар“ – за сценарий, сценография и музика. Триумфира „Всичко за Ева“, който беше велик филм, но нашият беше много по-добър“, категорична е звездата.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg