Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 31-ви фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, 5-11 октомври 2012 г., Варна

31-ви фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, 5-11 октомври 2012 г., Варна
31-ви фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, 5-11 октомври 2012 г., Варна
Cinefish.bg

Теми
31-ви фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, 5-11 октомври 2012 г., Варна

02.10.2012, 12:55  |   Видяна: 1948  |   Press Release  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 5-и до 11-и октомври 2012 г. във ФКЦ – Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1.
 
Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата „Златна роза”: за пълнометражни и за късометражни игрални филми.

31-ви фестивал на българското игрално кино “Златна роза”, 5-11 октомври 2012 г., Варна

Първият ще бъде съставен от 13 заглавия на нови игрални филми, създадени след миналогодишното издание. 9 от тях са произведени с държавно финансиране –подпомогнати от Националния филмов център, като един е копродукция с Австрия. Останалите 4 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа. В програмата са няколко филма – „Вяра, любов и уиски” на Кристина Николова, „Цветът на хамелеона” на Емил Христов, „Аз съм ти” на Петър Попзлатев, „Джулай” на Кирил Станков, копродукцията „Испания” на Аня Саломоновиц, които бяха представени на най-реномираните фестивали тази година и вече спечелиха международно признание – Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис, Торонто. Във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика 6 филма. Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – „Корпус за бързо реагиране” на Станислав Дончев, „Чужденецът” на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември „Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела” на Георги Костов.

Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела

Конкурсът за късометражни филми ще включва 10 заглавия, разпределени в два блока. В програмата са включени две продукции на Българската национална телевизия - „Жълто куче” на Мария Николова и “Виолета, Жоро и аз” на Любомир Попов, продукции от НАТФИЗ, подпомогнати от Националния филмов център и НБУ, както и някои творби, спечелили вече международно признание: „Парафиненият принц” на Павел Веснаков, с награда от фестивала “В двореца”, Балчик, „Драсканица” на Любомир Печев, представен на Short Film Corner в Кан, „Солено и сладко” на Поли Генчева с награда за най-добър чуждестранен филм на Сънсет ФФ, Лос Анжелис и „Отивам в Италия” на Ивайло Марков, представен на МФФ Монреал.

Петчленното жури, което ще оценява филмите включени в двата конкурса, в които се връчва наградата „Златна роза” е с председател режисьорът Иван Павлов, познат на филмовите зрители със “Съдбата като плъх” (2001), “Всичко от нула” (1996), директор на Българската национална филмотека.

Останалите членове на журито са:

- Нели Димитрова - сценарист, носител на награда „Златна роза” 2011 за сценария на филма „LOVE.NET”, автор на сценариите на Тв предавания „Понеделник 8 ½”, „Бон Апети”, Тв сериал “Хотел България”, преподавател в НАТФИЗ по Кино и телевизионна драматургия
- Николай Лазаров - киноператор, автор на редица теоретични изследвания, д-р по изкуство и техника на визуалните ефекти, заснел над 40 филма, между които игралният “Една калория нежнoст” (2002), анимационният “Три сестри и Андрей” с награда “Златен Ритон” 2009, преподавател в НАТФИЗ по Визуални ефекти в киното и телевизията
- Камен Воденичаров – актьор, продуцент на множество предавания, музикални албуми, телевизионни филми и театрални постановки, съсобственик и творчески директор на Телевизия ММ, водещ в Българската национална телевизия, Нова телевизия
- Янко Терзиев - кино журналист, редактор „Култура“ във в. „Капитал“, с редица публикации за кино и изкуство, дългогодишен програматор на столичното филмотечно кино „Одеон“ и креативен продуцент в студио „Екран” на БНТ.

Журито ще има нелеката задача да връчи следните награди на филми от конкурсната програма:

- Две  награди "Златна роза" за най-добър късометражен и най-добър пълнометражен филм;
- Специална награда на град Варна;
- Награда за най-добър режисьор;
- Награда за най-добър сценарист;
- Награда за най-добър оператор;
- Награда за най-добра актриса;
- Награда за най-добър актьор;
- Награда за режисьорски дебют;
- 2 диплома за конкретни индивидуални постижения.

На откриването на фестивала на 5 октомври ще видим международната копродукция с българско участие, получила вече признание на поредица от международни фестивали - „Шоково състояние ” на словенския режисьор Андрей Кошак, включена в извън конкурсната програма. Композитор на музиката е Стефан Вълдобрев, а филмът е черна комедия за капитализма и променящите се обществени ценности в Източна Европа.

Шоково състояние

Освен новите филми, които ще се борят за престижните награди, Националният филмов център се стреми да покаже и български шедьоври от миналото, за да напомни за силната традиция в нашето кино. Тази година ще отбележим годишнините на именити кинотворци като Анжел Вагенщайн, Емилия Радева, Никола Анастасов, Иван Джамбазов, Златина Дончева-Джамбазова, Стефан Данаилов, Джоко Росич, Людмил Стайков и Вълчо Камарашев с представяне на ретроспектива от избрани филми с тяхно участие. Така ще изразим почит към таланта им, но също така ще доставим удоволствие на варненската публиката и гостите на фестивала.

За пореден път изисканите вина на водещата българска изба “Домейн Бойар” са тези, които правят празника по-весел, филмите по-приятни, а срещите на автори и публика по разпалени. По време на 31-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза”, ще гостуват много популярни лица от новите български филми и тв сериали като Ивайло Захариев, Ирена Милянкова, Николай Мутафчиев, Деян Донков, Асен Блатечки, Ники Илиев, Христо Мутафчиев, Касиел Ноа Ашер. За да са по-близо до своята публика, и за да бъде истински интерактивно събитието, организаторите на фестивала са избрали клуб “Кафе-театър” на Фестивалния и конгресен център за място на срещите всяка сутрин от 11.00 ч.
 
Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза” се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Артин вижън и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.

Филми от програмата на 31-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза”

Конкурс ПЪЛНОМЕТРАЖНИ (13 заглавия)

АЗ СЪМ ТИ, режисьор Петър Попзлатев
ВЯРА, ЛЮБОВ И УИСКИ, режисьор Кристина Николова
ДЖУЛАЙ, режисьор Кирил Станков
ИНКОГНИТА, режисьор Михаил Пандурски
ИСПАНИЯ, режисьор Аня Саломоновиц
КОРПУС ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ, режисьор Станислав Дончев
МИГРАЦИЯТА НА ПАЛАМУДА, режисьор Людмил Тодоров
ОЩЕ ЕДНА МЕЧТА, режисьор Николай Мутафчиев,
ПИСТОЛЕТ, КУФАР И 3 СМЪРДЯЩИ ВАРЕЛА, режисьор Георги  Костов
ПЪЗЕЛ, режисьор Иво Стайков
СЛЪНЧЕВО, режисьор Илия Костов
ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА, режисьор Емил Христов
ЧУЖДЕНЕЦЪТ, режисьор Ники Илиев

Конкурс КЪСОМЕТРАЖНИ (10 заглавия)

БАРИЕРАТА
, режисьор Радослав Камбуров, 5 мин.
ВИОЛЕТА, ЖОРО И АЗ, режисьор Любомир Попов, 51 мин.
ДРАСКАНИЦА, режисьор Любомир Печев, 19 мин.
ЖЪЛТО КУЧЕ, режисьор Мария Николова, 27 мин.
ЙЕРОГЛИФЪТ, режисьор Албена Иванова, 5 мин.
ОТИВАМ В ИТАЛИЯ, режисьор Ивайло Марков, 25 мин.
ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ, режисьор Павел Г. Веснаков, 23 мин.
СКОК, режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 30 мин.
СОЛЕНО И СЛАДКО, режисьор Поли Генчева, 12 мин.
WELCOME TO СОФИЯ, режисьор Петра Георгиeва, 20 мин.

Филм на откриването (извън конкурса) - международна копродукция

ШОКОВО СЪСТОЯНИЕ, режисьор Андрей Кошак

Ретроспектива „Годишнини на именити кинотворци”  (9 заглавия)

ЗВЕЗДИ, реж. Конрад Волф, 1958
90 год. Анжел Вагенщайн
СПОМЕН ЗА БЛИЗНАЧКАТА, реж. Любомир Шарланджиев, 1976
80 год. Емилия Радева
ТРИМАТА ОТ ЗАПАСА, реж. Зако Хеския, 1971
80 год. Никола Анастасов
ЗАКОНЪТ НА ЦИГАНИТЕ, реж. Бенс Гюнюси, 1998
80 год. Джоко Росич
МАТРИАРХАТ, реж. Людмил Кирков, 1977
80 год. Иван Джамбазов
А СЕГА КЪМ МОРЕТО, реж. Ивайло Джамбазов, 1989
80 год. Златина Дончева-Джамбазова
ОБИЧ, реж. Людмил Стайков, 1972
75 год. Людмил Стайков
СЛУЖЕБНО ПОЛОЖЕНИЕ ОРДИНАРЕЦ, реж. Киран Коларов, 1978
75 год. Вълчо Камарашев
ДАМИ КАНЯТ, реж. Иван Андонов, 1980
70 год. Стефан Данаилов

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: парадизо  |  трансформърс 2  |  кортни кокс аркет  |  Дори каубойките плачат филм  |  джинджър роджърс  |  филм бърз и яростен  |  предградие 13 ултиматум  |  мария кон  |  дзии джан  |  снимки на непобедимите  |  тария снимки  |  как да разбера александра филмс  |  башак кьоклюкая  |  power rangers актьори  |  торнадо филми  |  патешка супа  |  рицар  |  тринайстият войн  |  такси 3  |  димитър димитров