Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми 25 години от премиерата на „Четири сватби и едно погребение“

25 години от премиерата на „Четири сватби и едно погребение“
Cinefish.bg

Филми
25 години от премиерата на „Четири сватби и едно погребение“

15.03.2019, 09:33  |   Видяна: 326  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
Този филм почти няма аналог в жанра „романтична комедия“. Но „Четири сватби и едно погребение“ има поразителен ефект върху британската кино индустрия. При бюджет едва 4 милиона долара, той спечелва над 245 милиона и прокарва пътя за други успешни британски комедии като „Време за мъже“, „Нотинг Хил“, „Наистина любов“, „Мистър Бийн“ и „Дневникът на Бриджит Джоунс“.

 25 години от премиерата на „Четири сватби и едно погребение“

Навършиха се 25 години от премиерата на култовата комедия и това е повод за творческия екип да си припомни подробности около създаването й. Всъщност именно този филм превръща в звезди Ричард Къртис, Хю Грант, Майк Нюъл, Кристин Скот Томас и продуцента Дънкан Кенуърти.

Още при премиерата му на фестивала „Сънданс“ критиците го посрещат с небивал възторг. Впоследствие шедьовърът на Майк Нюъл печели безброй награди и дори е номиниран за „Оскар“ за най-добър филм. В саундтрака му е и прочутия хит „Love Is All Around“, оглавил британските класации в продължение на 15 седмици.

 25 години от премиерата на „Четири сватби и едно погребение“

Ричард Къртис се вдъхновява от сценария от свое собствено преживяване на една сватба, на която му се случва инцидент с непозната красавица. А само за няколко години той е гост на 72 сватби на свои близки приятели.

Фаворити за главната роля на непоправимия ерген, който среща жената на живота си на една сватба, са Хю Грант и Алън Рикман. Рикман обаче отказва да се яви на прослушването, а Грант е толкова убедителен, че веднага печели ролята. Негова партньорка става Анди Макдауъл, която по онова време е голяма звезда. Затова и едва успяват да намерят пари за хонорара й.

Невъзможно е да с изброят всички забавни моменти и крилати фрази в „Четири сватби и едно погребение“. А някой да си спомня каква е професията на героя на Грант?

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg