Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

‘илми 24-ти международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - ≈—≈Ќ

24-ти международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - ≈—≈Ќ
Cinefish.bg

‘илми
24-ти международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - ≈—≈Ќ

14.09.2020, 19:31  |   ¬ид€на: 608  |   синефиш.бг  |   ‘»Ћћ
24 септември – 15 октомври 2020

¬ десет традиционни киносалона * Ќј ќ“ –»“ќ – на платформата Sofia Summer Fest * избрани филми ONLINE *

ѕредстав€ме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал —офи€ ‘илм ‘ест. ѕървата част бе през март и включи ретроспектива на финландски€ майстор јки  аурисмаки. ¬тората част бе през л€тото, когато онлайн, на открито и в ƒома на киното б€ха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. јвторитетни журита определиха победителите, наградите б€ха връчени на ÷еремони€, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата бур€, ко€то —офи€ помни в новата си истори€. ѕрез л€тото се състо€ с успех и 17-ото издание на —офи€ ћийтингс като онлайн технологиите позволиха филмови€т св€т да се нарича —офи€ за н€колко дни. “ретата част на —‘‘, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Ќасладете му се!

‘естивалът се организира от јрт ‘ест под патронажа на —толична община в партньорство с ћинистерство на културата, Ќационални€ филмов център и Ќационални€ дворец на културата, с подкрепата на програма “ворческа ≈вропа MEDIA на ≈вропейски€ съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и при€тели.

—ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ ≈—≈Ќ ще бъде открит на 25 септември, когато наши€т специален гост, световноизвестни€т режисьор ћилчо ћјЌ„≈¬— » ще представи най-нови€ си филм „¬Џ–Ѕј“ на сцената на новото пространство за културни събити€ на открито Sofia Summer Fest. ћайсторът на киното от —еверна ћакедони€ ще получи специалната награда на —офи€ ‘илм ‘ест за сво€ принос към изкуството на киното.

ƒен преди това, на 24 септември, в програмата на Sofia Summer Fest е предвидена специална прожекци€ на филма „ѕаразит“ на режисьора ѕонг „ун ’о, носител на 4 награди ќскар (включително за най-добър филм), „«латна палма“ в  ан и още над 200 отличи€ по света. ƒо 30 септември публиката ще има възможност да види на ќ“ –»“ќ на големи€ екран на Sofia Summer Fest още осем специално подбрани заглави€ – „ћедена зе숓 на “амара  отевска и Ћюбомир —тефанов, с две номинации за ќскар, „ћартин »дън“ на ѕиетро ћарчело с наградата за най-добра мъжка рол€ от ¬енеци€ 2019, „√оспод съществува, името ѝ е ѕетрун舓 на “еона ћитевска с две награди от Ѕерлинале 2019, номинаци€ за „«латна мечка“ и с Ќаградата Ћ” — на ≈вропейски€ парламент за 2019 година, „ѕредател€т“ на ћарко Ѕелокио, с шест награди „ƒавид на ƒонатело“, две номинации (включително за „«латна палма“) в  ан 2019 и десетки отличи€ в ц€л св€т; нови€т филм на ƒжесика ”дуърт и ѕетер Ѕросенс „Ѕоси€т император“, както и една уникална документална творба – „ƒиего ћарадона“ на јсиф  апади€, с номинаци€ за Ѕј‘“ј и за наградата „«латно око“ в  ан 2019. ƒве увлекателни приказни истории, пресъздадени чрез традиционна анимаци€ и дублирани на български език, ще очакват децата и техните родители и близки в сутрешните часове на 26 и 27 септември – това са интерпретаци€та по класически€ роман на ƒино Ѕудзати „„утовното нашествие на мечките в —ицил舓 и любопитната алегорична истори€ „ѕътешествието на принца“.

≈сенната филмова програма е разпределена и в десет киносалона, традиционни фестивални дестинации.

ѕет нови български игрални филма ще имат своите първи срещи с публиката в —офи€ – Ќе влизай в пререкание с персонала на бан€тана »ван „еркелов, „ƒо последни€ каприз“ на »ван ёруков, „ƒани. Ћегенда. Ѕог“ на явор ѕетков, „Ўибил“ на Ќикола Ѕозаджиев, и „ѕепел върху слънцето“ на Ѕо  алинов.  Ћюбопитното е, че четири от т€х са дебюти. “ези премиери са планирани за периода 5-9 октомври в кино Ћюмиер Ћидл.

ѕремиерите на новите документални творби са шест на брой и също ще бъдат част от фестивалната програма в кино Ћюмиер Ћидл. Ќа 26 септември е предвидена среща с една музикална легенда - „ѕодуене Ѕлус Ѕенд: 30 години на път€“. —ледват нови€т филм на јдела ѕеева „ћълчание с достойнство“, „»стории за птици, хора и други чудеса“ на Ћюбомир ’алачев, „ѕасажери“ на «дравко ƒрагнев и ÷ветан ƒрагнев, „Ќедалеч от ра€“ на ’ристо Ѕакалски и  орнел ћиглус, „–ангел завинаги“ на  оста Ѕиков. —лед наградата за български игрален филм, връчена на л€тното издание, Ѕулсатком ще връчат и награда за най-добър български документален филм, съдържаща парична преми€ от 3000 евро.

—офи€ ‘илм ‘ест ≈—≈Ќ включва деликатес от световни филми, които не присъстваха в програмата на летни€ фестивал. —ред т€х са хитовете „ћъртвите не умират“ на ƒжим ƒжармуш и „‘арът“ на –обърт ≈гърс, „«а безкрайността“ на –ой јндершон, „ƒиего ћарадона“ на јсиф  апади€, „—иноними“ („«латна мечка“ от Ѕерлин) на Ќадав Ћапид, „ѕочетен гост“ на јтом ≈го€н, „»на де ярд“ на ѕитър ”ебър, „ ънингам“ – 3D откровението на јла  овган за хореографа ћърс  ънингам, специалната прожекци€ на „—ладък живот“ на ‘едерико ‘елини, удоволстви€та за всички сетива от специалната селекци€ „ћузикална кут舓, включваща забележителни€ филм на Ќик Ѕрумфийлд „ћариан и Ћенард: любовни думи“; „ѕо Ѕожи€та милост“ на ‘рансоа ќзон, „ћлади€т јхмед“ на брат€ ƒарден, „јрабски блус“ на ћанеле Ћабиди Ћабе, „—инът“ на ћехди Ѕарзуи, „ѕапиша“ на ћуни€ ћедур и „јдам“ на ћариам “узани блест€т в програмата ‘ранкофони€ 50; „Ћилиан“ на јндреас ’орват, „ћалки€ ƒжо“ на ƒжесика ’ауснер – с наградата от  ан 2019 за най-добра актриса на ≈мили Ѕийчъм, „Ќобади“ на  арл ћарковиц и „ѕроблемът да бъдеш роден“ на —андра ¬олнер са гвоздеите на ‘окус јвстри€.

ўе очакваме любителите на киното и на традиционната ни специална селекци€ „ ино гурме“, ко€то реализираме за девета поредна година с партньорите ни от ƒомейн Ѕойар. Ќе се съмн€вайте, че са избрали специални вина, които да подхождат на уникалната документална поредица от три филма „≈дна година в Ѕургунд舓, „≈дна година в Ўампан“, „≈дна година в ѕорто“, както и на „¬иното зове“ с фокус върху екологични€ подход в производството на вино, и на тотални€ сомелиерски хит „ќтбивки“!

Ќе пропускайте и шармантните изненади, които ще поднесем на публиката в очакваната Fashion Gala, посветена на рубриката „ ино и мода“ и документални€ филм „ƒинасти€та ѕиер  арден“!

»збрани заглави€ от програмата на —офи€ ‘илм ‘ест ще могат да бъдат открити ќЌЋј…Ќ – благодарение на партньорството ни с международната платформа Festival Scope & Shift 72, лидер в предостав€нето на онлайн фестивални услуги в света. ѕоради интереса към т€х, 15 от филмите ще бъдат на разположение до 15 октомври 2020 година и това е допълнителна възможност за любителите на киното в страната ни да обогат€т познани€та си за некомерсиалното, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на гол€м международен фестивал. — ќЌЋј…Ќ изданието си през 2020 година —офи€ ‘илм ‘ест се превърна във фестивал на ц€ла Ѕългари€.

Ѕ»Ћ≈“
√ол€ма част от филмите в програмата ни са достъпни по добре познати€ начин – Ѕ»Ћ≈“ в  ≈Ќ, един от символите на —офи€ ‘илм ‘ест. «а всички зрители, които все още паз€т своите Ѕ»Ћ≈“» в  ≈Ќ, закупени през месец март - те ще важат за прожекциите с онлайн регистраци€, необходимо е да се следва внимателно текста с инструкциите за употребата му. «а прожекциите на открито, Ѕ»Ћ≈“ в  ≈Ќ*¬ј”„≈– може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекци€. Ѕ»Ћ≈“ ¬  ≈Ќ може да бъде открит в търговската мрежа, а повече информаци€ има на siff.bg/bilet и може да бъде получена на безплатен номер 080018110.

‘естивалните визии, както в последните години, отново са дело на екипа на guts & brains DDB – ћирела ƒимитрова е автор на дизайна на визи€та през 2020 година; клипът на фестивала е режисиран от ƒраго Ўолев и е резултат от обединените усили€ на јрт ‘ест, guts & brains DDB и MatchPoint Productions.

ќсновни партньори на фестивала са Grand Hotel Sofia, Domaine Boyar, Bulgaria Air, MOTO-PFOHE Rent a Car и Fashion Days.

—ледете подробностите за пълната програма на фестивала на сайта ни www.siff.bg, както и в социалните мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube) на фестивала.

#24SofiaIFF #Autumn         *          #24—оф舑илм‘ест #≈сен

—офи€ ‘илм ‘ест е част от  алендара на културните събити€
на —толична община за 2020 г.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg