Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми 17-и международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“

17-и международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“
17-и международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ - от 7 до 24 март 2013 г.
Cinefish.bg

“еми
17-и международен филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“

31.01.2013, 14:20  |   ¬ид€на: 1202  |   Press Release  |   √ќ–≈ўј “≈ћј

ћеждународни€т филмов фестивал —ќ‘»я ‘»Ћћ ‘≈—“ (Sofia International Film Festival), см€тан за едно от водещите културни събити€ в кандидатурата на —офи€ за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 17-и път през месец март. ‘естивалът, наложил се като значим кинофорум в ÷ентрална и »зточна ≈вропа, включен в класаци€та на 50-те световни топ фестивала (според сп. „¬арайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на в€рната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

‘естивалът се организира от јрт ‘ест под патронажа на —толичната община, в партньорство с ћинистерство на културата, Ќационални€ филмов център и Ќационални€ дворец на културата, с подкрепата на програмите ћ≈ƒ»ј и ћ≈ƒ»ј Mundus на ≈вропейската комиси€, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и при€тели.

17-и€т —офи€ ‘илм ‘ест ще се състои от 7 до 24 март 2013 в —офи€ и по традици€ ще има специални издани€ в Ѕургас, ѕловдив и ¬арна.

ƒопълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представ€т ретроспективи и паралелни събити€.ѕрограмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: ћеждународен конкурс за първи и втори игрален филм, √олемите награди,  иното днес - ћайсторите,  иното утре - ќткрити€та, Ќово българско кино, Ѕалкански конкурс, ƒокументален конкурс,  онкурс за късометражно кино,  ино и вино и други.

ѕредстав€ме на вашето внимание н€кои от акцентите в програмата:

«а 11 път международно жури ще определи фаворита за √ол€мата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от ц€л св€т), избран измежду традиционните 12 участника в  онкурсната програма. —ред потвърдените филми са творби от Ѕългари€, ¬еликобритани€, √ермани€, ≈квадор, »зраел,  иргизстан, Ћатви€, ћолдова-√ермани€ и –умъни€. Ќаградата е статуетка и парична преми€ от 5 000 евро.

«а трета поредна година отново ƒ¬ј български филма ще участват в ћеждународни€ конкурс - „÷ветът на хамелеона” на режисьора ≈мил ’ристов, носител на 4 награди от фестивала „«латна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „ƒжулай” на  ирил —танков.

—ред останалите заглави€ са:

„ѕанихида” (Panihida) – ћолдова-√ермани€, режисьор јна-‘елици€ —кутелнику
„Ўарки€” (Sharkiya) – »зраел-‘ранци€-√ермани€, режисьор јми Ћивне
„ћесец в “айланд” (A Month in Thailand) – –умъни€, режисьор ѕаул Ќегоеску
„ћона” (Mona) – Ћатви€-»сланди€, режисьор »нара  олмане
„Oh Boy” – √ермани€, режисьор ян ќле √ерстер
„ѕразен дом” (The Empty Home) –  иргизстан-–уси€-‘ранци€-¬еликобритани€, режисьор Ќурбек ≈ген
„ѕорцеланови€т кон” (The Porcelain Horse) – ≈квадор-јржентина, режисьор ’авиер јндраде

 онкурсът за български късометражен филм на 17-и€ —офи€ ‘илм ‘ест продължава традици€та на Ќаградата ƒжеймисън, ко€то 10 години провокира много млади кинематографисти в Ѕългари€ да представ€т свои филми, а в не малко случаи - и специално да създадат творби за участие. —офи€ ‘илм ‘ест изказва специална благодарност на ƒжеймисън за първите 10 години! —елекционната комиси€  в състав: —ветослав ƒраганов – режисьор, ѕет€ јлександрова – кинокритик и Ќеда ћорфова – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2012, ще определ€т 12-те финалисти. ѕобедител€т ще бъде избран от международното жури. Ќаградата е с обща стойност 7 000 евро и се състои от 1 000 евро парична преми€ и 6 000 евро в услуги, осигурени от LVT, „ амера” и „„учков Ѕрадърс”, които се получават от режисьора на филма-победител.

—офи€ ‘илм ‘ест се открива официално на 7 март в «ала 1 на Ќƒ , 19.30, със световната премиера на български€ документален филм „¬итоша” на режисьора Ћюбомир ћладенов, който отраз€ва искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „ќрлов мост” и ц€лото движение на млади хора към пром€на в обществото ни. «акриването на международната програма е на 17 март отново в «ала 1 с българските премиери на номинираните за „ќскар” „ он-“ики” на …оахим –ьонинг и ≈спен —андберг (Ќорвежка гала на фестивала) и „Ћюбов” на ћихаел ’анеке („«латна палма” в  ан, „«латен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „ќскар”, 4 ≈вропейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

–убриката „√олемите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. —ред заглави€та в програмата през 2013 г. освен „Ћюбов” са още „÷езар тр€бва да умре” („«латна мечка - Ѕерлин ’12) на ѕаоло и ¬иторио “авиани, „ѕиета” („«латен лъв” - ¬енеци€ ’12) на  им  и-ƒук, „¬ къщата” („«латна раковина” – —ан —ебастиан ’12) на ‘рансоа ќзон, „Everybody in Our Family” („—ърцето на —араево” – —араево ‘12) на –аду ∆уде.

—ред специалните събити€ на —‘‘ 2013 ще бъде гостуването на легендата ѕаоло “авиани и съпругата му, художника по костюмите  Ћина Ќери “авиани, които ще представ€т последни€т си филм „÷езар тр€бва да умре” и специална ретроспектива на брат€ “авиани, организирана съвместно с »талиански€ културен институт. ѕаоло “авиани ще получи лично Ќаградата на —офи€ за ц€лостни€ принос на брат€ “авиани към киноизкуството. ѕовече информаци€ за заглави€та включени в тази програма очаквайте през февруари.

»цхак ‘инци ще получи Ќаградата на —офи€ на —толичната община за сво€ принос към изкуството на кинотоЌаградата на —офи€ ще бъде връчена още на български€ актьор »цхак ‘инци и холандски€ режисьор …ос —телинг. ‘естивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на »цко ‘инци – класиката „ѕребро€ване на дивите зайци” (1973, реж. ≈дуард «ахариев) и премиерни€т „¬ера” (2012, реж. ≈лизавета Ѕоева). …ос —телинг гостува за втори път на —офи€ ‘илм ‘ест, след като през 2008 г. бе председател на ћеждународното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. ¬ рамките на —‘‘ 2013 зрителите ще вид€т най-новата му творба „ћомичето и —мъртта” - истори€ за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

¬ програмата „ иното днес – големите майстори” по традици€ ще бъдат представени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от т€х отличени с престижни международни награди. ѕрограмата включва заглави€ като „Ћовът / The Hunt” на “омас ¬интерберг (с награда за мъжка рол€ от  ан), носител€т на награди за сценарий и женска рол€ от  ан „ќтвъд хълмовете” на  ристиан ћунджиу, номинирани€т за ќскар „ ралски афери / A Royal Affair” на Ќиколай јрсел, „’ана јренд / Hanna Arendt” на ћаргарете фон “рота, „—ред здрач / In Darkness” на јгниешка ’оланд, „–ъжда и кости / Rust and Bone“ на ∆ак ќдиар и други.

јмериканското независимо кино ще представим с н€колко топ-заглави€, сред които „’ичкок” на —аша ƒжервази с јнтъни ’опкинс, ’елън ћирън и —карлет …охансон, дебютът на ƒъстин ’офман „ вартет”, с ћаги —мит и Ѕили  онъли, „ осмополис” на ƒейвид  роненбърг, с –обърт ѕатинсън, ѕол ƒжамати, ∆юлиет Ѕинош и —аманта ћортън, участвал в конкурсната програма в  ан ‘12.

ѕрез 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първи€ –ок ‘илм ‘ест. ѕо повод юбиле€ ще бъдат показани отново филмите на “они ѕалмър „Ћенард  оен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „ѕоследни€т концерт на  рийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на ƒжонатан ƒеми и „ƒневник на ”удсток” (1994, реж. ƒ. ј. ѕенебейкър,  рис ’егедус и ≈рец Ћауфер). ¬ навечерието на концерта на –оджър ”отърс в —офи€ и представ€нето на грандиозни€ мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със —офи€ ћюзик ≈нтърпрайсис ще покажем „ѕинк ‘лойд: —тената” (1982) на јлън ѕаркър и ремастерирана верси€ на „ уин в Ѕудапеща” (1987).

—пециалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала, Ѕалкански€т конкурс и други събити€ ще бъдат представени допълнително. ѕостепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.

¬ рубриката Ќово българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012. ѕрограмата ще включи и около 10 документални премиери. ѕълната българска програма ще бъде известна през февруари.

—пециално събитие, организирано със съдействието на „ƒомейн Ѕойар”, за втора поредна година е програмата „ ино и вино”.

Ќа 17-и€ —офи€ ‘илм ‘ест се очакват над 300 чуждестранни гости. „аст от т€х ще дойдат специално за 10-то юбилейно издание на —офи€ ћийтингс, което по традици€ ще събере европейски€ елит във филмовата индустри€. ѕроектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитори€ от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. –одните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

 акто винаги, в рамките на —офи€ ‘илм ‘ест и —офи€ ћийтингс, ще ви очакват различни изненади.

 акво събитие ще се организира съвместно с канала National Geographic?
 ои са кинозаглави€та, включени в програмата „ћилениум представ€”?
 ои режисьори ще представ€т лично филмите си в —офи€?
 ои ще бъдат членовете на международните журита?

ќтговорите на тези и много други въпроси ще откриете в следващите пресинформации, както и на сайта ни www.siff.bg

—офи€ ‘илм ‘ест ще има прожекции в «ала 1 и кино „Ћюмиер” на Ќƒ , ƒома на киното, —инема —ити, ≈вро —инема, „ервената къща и √ьоте »нститут.

ѕълната програма на фестивала, подробна информаци€ за гостите, нашите партньори и спонсори, ще бъде представена на основната пресконференци€ на 17-и€ —офи€ ‘илм ‘ест, ко€то ще се състои в кра€ на февруари.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: фасбиндер филми  |  katherine heigl  |  ани жирардо  |  филм уасаби  |  кари елуис  |  планет холивуд  |  куршум за ра€  |  кралица марго  |  плакати на хана монтана  |  film бърз и €ростен  |  александър кадиев  |  танго за трима  |  филм за двама близнаци  |  котки и кучета 2  |  адам родригес  |  мечо пух филм  |  прототип монк  |  битка лос анджелис  |  кет балу  |  раждането на майло