Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми 15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане

15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане
Cinefish.bg

Филми
15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане

18.03.2020, 08:41  |   Видяна: 784  |   Press Release  |   ФИЛМ
Филмът, който най-неочаквано разби представите за бокс-офис хит и продължава да печели нови зрители – „Жокерa“ (2019) на режисьора Тод Филипс, раздели публиката на две полюсни мнения. Едната част от зрителите го определят за филм на десетилетието, а другата част твърдят, че е толкова безчувствен, че трябва да бъде забранен. Няма да определяме кои са прави и кои не, при положение че досегашните му приходи (1 074 151 311 долара в световен мащаб) достатъчно говорят за интереса към него, а броят на спечелените награди (83, между които и „Оскар“ за главна мъжка роля на Хоакин Финикс) са достатъчно красноречиви за качествата му.

Независимо от различните мнения за филма, той със сигурност прави нещо много сериозно и важно, а именно отприщи дискусия за злодеите, гнева, яростта и насилието в обществото, както и за свободата на словото в киното.

Ако все още не сте го гледали и планирате тепърва да се насладите на този завладяващ разказ, можете да го гледате в секцията Видеотека на интерактивната телевизия A1 Xplore TV. Обявеното извънредно положение в страната със сигурност не е приятно, но понякога е добре да се възползваме от времето прекарано у дома и да намерим приятни занимания, с които да го запълним. Затова А1 предостави безплатно 200 ТВ канала на всички свои ТВ клиенти, независимо от абонаментния им план преди това, за да могат те по-лесно и приятно да прекарат времето на социална изолация.

15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане

Ако гледането на филми е едно от вашите любими занимания, ето 15 факта, които със сигурност ще направят „Жокера“ още по-интересно кинопреживяване, което ще запомните дълго време след това:

1. Актьорът Хоакин Финикс създава различните си видове смях във филма като гледа видеоклипове на хора, страдащи от патологичен смях. Желанието му е да създаде герой, с който публиката не може да се идентифицира.

2. За ролята си на Жокера, актьорът Хоакин Финикс се подлага на изнурителна диета, от която отслабва с 23.6 килограма. Актьорът работи със същия лекар, който му помага да отслабне за „Учителят“ с 11.3 кг.

3. Танцът в банята е импровизация на самия Хоакин Финикс по време на снимките.

4. Хоакин Финикс и Хийт Леджър са добри приятели в реалния живот преди трагичната смърт на Леджър. Леджър спечели посмъртно „Оскар“ за превъплъщението си в образа на Жокера в „Черния рицар“(2008).

5. В класацията на световния филмов сайт IMDB, „Жокера“ е в Топ 10 на филмите с най-високите рейтинги на всички времена. Той се нарежда веднага след филми като „Изкуплението Шоушенк“, „Криминале“ и първите две части на „Кръстникът“.

6. По време на подготовката си за ролята Финикс изучава движенията на емблематичните филмови звезди на нямото кино Бъстър Кийтън и Рей Болгер, което му помага да направи по-пълнокръвен екранен персонаж.

7. Стълбищата от филма „Жокера“ вече съществуват в Google maps и са определени от феновете за „религиозна дестинация“.

8. На премиерата си на кинофестивала във Венеция през 2019, „Жокера“ получава овации от публиката, които продължават цели 8 минути!

15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане

9. Гримът на клоуна Артър е нарочно направен, за да изглежда „античен“ - устните му са направени червеникаво-кафяви, за да се асоциират с кръв.

10. Сценарият често се е променял точно преди снимките и на актьорите им се налагало да се адаптират и дори да импровизират диалога на героите си на снимачната площадка.

11. Ролята на Артър Флек – Жокера и диалозите са специално написани за Хоакин Финикс – той получава сценария още през 2017 г. и дори се съветва с майка си за финалното решение да подпише договор за участие в мащабния проект.

12. В реалния живот държавната болница в Аркъм всъщност е сградата на пристройката към Военния терминал в Бруклин.

13. Хоакин Финикс каза, че не се е позовавал на никакви минали интерпретации на характера на Жокера при разработването на ролята си. „Това бе просто нещо, което усетих като наше творение и точно това беше наистина важно за мен“, споделя актьорът.

14. Режисьорът Тод Филипс всъщност моли исландската композиторка Хилдур Гурнадотир да започне да пише музиката без сценария, което обикновено не е практика при правенето на филми.

15. Заглавието на филма първо е заснето на кинолента, а след това е „заснето и пренесено отново на цифров носител“, както споделя режисьорът на филма. Това е направено за постигане на видимо състарен вид.

15 факта, които правят „Жокера“ още по-интересен за гледане

Ако сте пропуснали да гледате Хоакин Финикс в „Жокера“, през месец март имате възможност да се насладите на филма чрез А1 Видеотека. Той е част от топ заглавията във видеотеката на интерактивната телевизия А1 Xplore TV този месец. Услугата дава възможност да анализирате и изучавате в детайли всяка една сцена, да я паузирате или да я връщате за повторно гледане. Това е един от най-лесните начини зрителите да гледат хитови заглавия, след като вече не се излъчват на големия екран, при това с кристално качество на картината, звука и субтитрите.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: филм на режисьора тод филипс  |  небесна милост  |  граф монте кристо  |  нанга парбат филм  |  гръмотевични птици  |  hdsp лов на дребни хищници  |  мелиса джоан харт филмография  |  twentieth century fox  |  джей чоу  |  моя скъпа клементайн  |  за филма забранения плод  |  когато розите танцуват  |  сезонът на вещицата  |  козела пловдив  |  изпитание за любовта  |  пол глийсън  |  йосиф филм  |  двама мъже и половина  |  червената соня  |  индианец в париж