Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 12-и международен филмов фестивал София Филм Фест

12-и международен филмов фестивал София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
12-и международен филмов фестивал София Филм Фест

28.02.2008, 10:12  |   Видяна: 1669  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
За своя 12-годишен живот СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) се превърна в най-мащабното международно киносъбитие в България, както и в един от ключовите фестивали в Югоизточна Европа. През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ фестивала на сп. „Варайъти”, което достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавайки през 12-те си издания, Купонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и пред най-взискателните зрители, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света.

От 1997 г. досега на фестивала са показани над 1200 игрални и документални филма. Сред над 700-те гости са утвърдени имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Катя Рийман, Карл Баумгартнер и Файт Хелмер (Германия), Алън Паркър, Питър Грийнауей, Тери Джоунс, Тони Палмър и Дейвид Макензи (Великобритания), Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров и Бахтиар Худойназаров (Русия), Иржи Менцел, Ян Сверак, Ян Хржебейк и Петр Зеленка (Чехия), Емир Кустурица (Югославия), Кшищоф Зануси (Полша), Отар Йоселиани (Грузия), Аньес Варда, Зигфрид и Жак Дорфман (Франция), Асумпта Серна (Испания), Бент Хамер и Уни Страуме (Норвегия), Джафар Панахи и Бабак Паями (Иран), Джери Шацбърг, Майкъл Уодли и Лех Ковалски (САЩ), Мика Каурисмаки (Финландия), Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Лоне Шерфиг (Дания), Корнел Мундруцо (Унгария), Горан Маркович, Горан Паскалевич, Радивое Андрич, Душан Милич, Сърджан Каранович и Сърджан Драгоевич (Сърбия) и много други.

Международният София Филм Фест (Sofia International Film Festival) членува в Европейската координация на филмовите фестивали, Асоциацията CentEast на ключови филмови фестивали в Централна и Източна Европа, има свое място в календара на ФИПРЕССИ (Международната асоциация на филмовата критика), както и покана за членство във FIAPF (организация на най-авторитетните кинофестивали в света).

Фестивалът се организира от Арт Фест със съдействието на Столичната община, Министерството на културата и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия, Националния филмов център, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

„А днес накъде” на Рангел Вълчанов ще открие 12-то издание на София Филм Фест на 6 март в Зала 1 на НДК. Продължението на култовия „А сега накъде” ще бъде показано в един и същи ден със специалната прожекция на създадения преди 20 години филмов хит. Не пропускайте това уникално киносъбитие – 6 март 2008, Зала 1 на НДК и кино Люмиер! „А днес накъде” се превърна в специално събитие още на световната си премиера, която се състоя на фестивала в Карлови Вари през 2007 г., след което спечели наградите на критиката и СБФД на „Любовта е лудост” във Варна. „А днес накъде” е сниман на High Definition - най-модерната дигитална технология вече се налага на кинопазара, след като беше използвана с успех в редица високобюджетни холивудски блокбастъри, сред които последния епизод на „Междузвездни войни”. От 7 март „А днес накъде”ще влезе в програмата на софийски киносалони.

12-ият София Филм Фест ще се състои от 6 до 16 март 2007 в София с допълнителна програма от 17 до 23 март в София. Пловдивското издание на фестивала е от 6 до 16 март, а „София Филм Фест на брега” в Бургас – от 13 до 21 март. Програмата съдържа около 100 игрални, 30 документални и 60 късометражни филма.

Те ще бъдат представени в следните традиционни за фестивала рубрики:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)

Специални премиери

Европейски екран

Ново българско игрално кино (награда КОДАК)

Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)

Фокус Руско кино

Фокус Холандия

Балкански филмови срещи

Световен екран

Документална програма

Ретроспективи

За шести път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят). 12 филма от Македония, Германия, Канада, Полша, Великобритания, Латвия, Русия и България ще се борят за Голямата награда на 12-ия София Филм Фест. Конурсната програма включва:

„Авантюрата Хамлет” на Ивайло Дикански (България), Грег Роуч (САЩ), със сценарист и продуцент Станислав Семерджиев

„Аз съм от Титов Велес” на Теона Стругар Митевска (Македония)

„Барабанистът” на Кенет Би (Хонконг-Тайван-Германия)

„Донован Слакс” на Кивмарс Боулинг (Великобритания)

„Лудост посред лято” на Александър Хан (Латвия-Великобритания-Австрия)

„Любов и други престъпления” на Стефан Арсениевич (Сърбия-Германия)

„Нашият личен живот” на Дени Коте (Канада)

„Птицата не може да лети” на Трийс Ана (Холандия) с Барбара Хърши в главната роля

„Русалка” на Анна Меликян (Русия)

„Седем дни неделя” на Нилс Лауперт (Германия)

„Семейни правила” (Германия) на Марк Майер със Самуел Финци в главната роля

„Ягодово вино” на Дариус Яблонски (Полша)

Международно жури ще определи основните награди на фестивала. Председател на журито е холандския режисьор Йос Стелинг, а членовете му са: българската актриса Ани Пападопулу и режисьорите - Дом Родероу (Великобритания), Сърдан Голубович (Сърбия, носител на Голямата награда на СФФ от 2007) и Алексей Попогребски (Русия, представил в София дебюта си „Коктебел”).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди на журито, за най-добър режисьор (на “Кадилак”), на ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столична община, наградата NO MAN’S LAND за най-добър Балкански филм, осигурена от Дамяница, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм, както и Наградата на София на Столичната община (почетен плакет изработен от скулптура Георги Чапкънов) за цялостен принос към киноизкуството.

За шести ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия – Александър Янакиев – председател, и членове: Люба Кулезич – киножурналист, Мартичка Божилова – продуцент, Димитър Коцев-Шошо – режисьор и сценарист и Николай Тодоров – носител на JAMESON за 2007 - определи 12-те финалисти в конкурса. Изборът за голямата награда в конкурса JAMESON ще направи международното жури (подробности може да се научат от специално разпространената пресинформация).

В годината на Русия в България ще бъде представен специален Фокус на Руското кино в рамките на 12-ия София Филм Фест, организиран от Министерството на културата на Русия и България в партньорство със София Филм Фест и НДК.

Никита Михалков е специалната звезда на 12-ия София Филм Фест. Известният руски режисьор ще получи Наградата на София на Столична община за цялостен принос в киноизкуството. Последният му филм “12”, който бе удостоен със специален “Златен лъв” на фестивала във Венеция през 2007 ще бъде руската гала вечер на тазгодишния София Филм Фест на 7 март в Зала 1 на НДК!

В руската програма са включени някои от най-успешните филми на 2007 - претендентите за “Оскар” за чуждоезичен филм “12” на Никита Михалков и “Монгол” на Сергей Бодров-старши, „Изгнание” на Андрей Звягинцев, “Прости неща” на Алексей Попогребски, “Александра” на Александър Сокуров, “Изобразявайки жертвата” на Кирил Серебренников, “Русалка” на Ана Меликян и „Пътешествие с домашни животни” на Вера Сторожева са филмите, с които новото руско кино ще гастролира на 12-ия Международния София Филм Фест 2008.

Великият майстор на думите в световното кино французинът Жан-Клод Кариер ще пристигне специално на София Филм Фест, за да бъде удостоен с Наградата на София за цялостно творчество. Кариер ще бъде представен с два филма в програмата на фестивала – „Улжан”, който ще представят заедно с режисьора Фолкер Шльондорф (гост на София Филм Фест за втори път) и „Призраците на Гоя” на Милош Форман. Жан-Клод Кариер ще има и публична среща със зрителите в кино „Люмиер” и ще представи на София Мийтингс съвместния си проект с българския режисьор, живеещ във Франция, Георги Балабанов - „Досието Петров”. Визитата му е в партньорство с Френския културен институт.

Наградата на София ще получи и проф. Владислав Икономов, в навечерието на неговата 70-годишнина. Българският творец има около 30 заглавия в режисьорската си филмография, а сред учениците му са водещи режисьори на съвременното българско кино като Дочо Боджаков, Илиян Симеонов и Андрей Паунов. Във фестивалната програма е включен един от най-успешните филми на Владислав Икономов, вдъхновен от българската литература - „24 часа дъжд”.

Един от най-горещите съврменни режисьори в световното кино – немецът от турски произход, режисьорът-бунтар, който проправи пътя на емигрантите към големите европейски отличия в киното Фатих Акин се очаква да бъде специален гост на 12-ия Международен София Филм Фест. В рамките на феста зрителите ще могат да видят както най-новия филм на режисьора - завършения през 2007 г. “На прага на Рая” (The Edge of Heaven), който ще бъде показан премиерно, така и панорама от предишни негови заглавия като “Солино”(2002), носителят на Златна мечка “Срещу стената” (2004) и хита от 10-ия София Филм Фест – “Музиката на Истанбул” (2005). Панорамата на Фатих Акин и немското участие се организират съвместно с Гьоте-Институт България.

За настроението на купона по официалното закриване на 12-ия София Филм Фест ще се погрижи турският музикален феномен „Баба Зула” – музикантите ще свирят на закриването на София Филм Фест на 16-ти март вечерта в Зала 1 на НДК преди премиерата на филма на Фатих Акин „На прага на рая”, а след прожекцията са обещали невиждано музикално парти във Военния клуб, заедно със самия режисьор. Талантливите турски музиканти от „Баба Зула” посетиха София преди две години, за да представят на живо документалния музикален шедьовър на Фатих Акин “Музиката на Истанбул” и още тогава се превърнаха в любимци на всички почитатели на нестандратното в музиката и киното.

Холандският режисьор Йос Стелинг, председател на журито на фестивала, ще бъде представен с панорама от общо 7 филма. Холандската гала ще бъде новият му филм „Душка”, за премиерата на който се очаква да пристигнат и актрисата Силвия Хьокс. Холандската програма, организирана съвместно с Посолството на Кралство Холандия, се допълва от още 4 филма, сред които е и копродукцията с България „На сляпо” на Тамар ван ден Доп.

С огромен интерес се очаква премиерата на копродукцията на България, Германия, Словения и Унгария „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, по романа на Илия Троянов. В една от главните роли е легендата на сръбското кино Мики Манойлович („Баща в командировка” и „Ъндърграунд”), който ще пристигне специално за премиерата на филма и ще бъде удостоен с Наградата на София за цялостно творчество. Другата главна роля е поверена на немеца от хърватски произход Карло Любек, на когото достойно партнират Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов. Оператор на филма е Емил Христов, а музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Илия Троянов ще представи на българската публика и новият си документален филм, заснет за немския ТV канал ZDF “Давай напред и не забравяй. Една балада за българските герои”.

Фестивалната публика ще има шанса да се срещне и с майсторството на македонския режисьор Милчо Манчевски („Преди дъжда”, „Прах”) в най-новия му филм „Сенки”, копродукция на Македония, Великобритания, България („Камера”) и Испания. Милчо Манчевски пристига в София, за да представи лично филма си пред зрителите на София Филм Фест на 17 март в кино “Люмиер”.

Общо 10 български игрални филми, завършени след март 2007 ще съставят панорамата на новото българско кино. Сред филмите са „Шивачки” на Людмил Тодоров, „Моето мъничко нищо” на Дочо Боджаков (със софийска премиера), „Малки разговори” на Владимир Краев, „Летете с Росинант” на Джеки Стоев. Очаква се за първи път да бъдат представени пред публика окончателно завършените „Хиндемит” на Андрей Слабаков и „Авантюрата Хамлет” на Грег Роуч и Ивайло Дикански (сценарист и продуцент Станислав Семерджиев). Информация за тази програма, която е един от най-интересните акценти на СФФ ще бъде предоставена отделно. Представители на най-авторитетните световни кинофестивали са поканени да видят новите български филми. Очаква се в София да пристигнат селекционери от Кан, Берлин, Венеция, Карлови Вари, Москва, Сараево, Солун, Котбус и други. Новият филм на Златина Русева “Срещу течението” ще има своята специална премиера на 12-ия международен София Филм Фест. Живеещата от години в Белгия българска документалистка беше член на международното жури на кинофорума през 2006 г., когато в програмата му беше включена и ретроспектива от нейни документални филми. „Срещу течението” ще бъде представен лично от българската документалистка на 12 март от 20,30 часа в кино Люмиер. Лентата е заснета по време на създадения по нейна идея първи Дунавски музикален фестивал “Срещу течението” (31 март – 10 април 2007 г.). и представлява музикално пътуване, което започва в България и завършва в Германия, там, където са изворите на Дунав. В продължение на десет дни круизният кораб „София” се превръща в дом и сцена на музиканти-виртуози от 9 крайдунавски страни.

Сред тях са Иво Папазов, Теодоси Спасов, “Виртуозите”, Жил Апап, Стунджи и Елица, Квартет “Ева” и други. Повечето от музикантите ще свирят на живо на премиерата на филма.

Рубриката европейски екран представя традиционно новите филми на някои от водещите имена в световното кино. И тази година зрителите на СФФ ще видят абослютния фестивален хит на 2007-ма “4 месеца, 3 седмици, 2 дни” на румънеца Кристиан Мунджиу, „Амбалаж” на Ян Сверак, „Ирина Палм” на Сам Гарбаск, „Импорт-експорт” на Улрих Зайдел, „Мъжът от Лондон” на Бела Тар, „Вие, живите” на Рой Андершон, „Посещението на оркестъра” на Еран Колирин.

Сред гала прожекциите и предпремиерите се очакват с особен интерес „Катин” на режисьора Анджей Вайда, „Ще се лее кръв” на Пол Томас Андерсън (с 2 награди „Оскар” за главна мъжка роля на Даниъл Дей-Луис и за операторско майсторство) , „Невидими” (гала премиера на Фонда за развитие на ООН), сред режисьорите на който са Вим Вендерс и Изабел Коаксе, „Няма ме” (I’m Not There) на Тод Хейнс – зашеметяващият биографичен филм за легендата Боб Дилън.

Германският режисьор, почитател на нестадартните решения в киното - Файт Хелмер, пристига у нас, за да покаже на публиката новото си кинопредизвикателство „Абсурдистан”. Филмът събра овациите на наскоро завършилия Сънданс Филм Фестивал, където на почит са независимите в киното. Зрителите на София Филм Фест познават и предишните два филма на Файт Хелмер - „Тувалу” (заснет в България с оператор Емил Христов) и „Порта към небето” (представен от режисьора на 10-ия София Филм Фест през 2005 г.).

„Поколение: изгубени и намерени” – уникалният омнибус филм, който откри Форума на младото кино в Берлин през 2005 г., ще събере отново своите автори – този път за преглед на създаденото след общия им филм. А то е повече от забележително. „Йохана” на Корнел Мундруцо участва в Кан, „Гърбавица” на Ясмила Збанич спечели „Златна мечка” в Берлин, „4 месеца, 3 седмици, 2 дни” на Кристиан Мунджиу отнесе „Златната палма” в Кан, а „Любов и други престъпления” на Стефан Арсениевич бе представен в Берлин 2008. В София ще бъде представен за първи път и документалният филм на естонеца Майт Лаас “Кралете на времето”. Какво повече? Чакаме новия филм на нашата Надежда Косева и да ги видим всички отново заедно в София.

Сред британската програма, организирана традиционно в партньорство с Британския съвет, освен филмите акцент ще бъдат няколко майсторски класа в партньорство с НАТФИЗ, сред които на актрисата Аманда Бренан (преподавател в Лондонското училище за драма) и продуцента Ник Пауъл (една от водещите фигури в европейската филмова индустрия, вицепрезидент на Европейската филмова академия и директор на Лондонското училище за кино и телевизия).

Едно от специалните събития, което не може да бъде пропуснато, е премиерата на „Новата Европа според Майкъл Пейлин: Източна наслада”. Събитието е съвместна инициатива на вестник Капитал и София Филм Фест и ще бъде представено от режисьора и продуцента на документалната поредица Дж. П. Дейвидсън - на 9 март, от 16.30 часа в кино Люмиер.

Специален акцент в програмата на 12-ия София Филм Фест представляват документалните филми на HBO Полша, предоставени от HBO България (заглавията са включени в стартиращата през февруари рубрика „Без цензура”), които ще бъдат излъчени еднократно в рамките на фестивала (Френски културен институт, 11 и 12 март, от 19:00 ч.). Дръзки, противоречиви и дори стряскащи, предизвикали изключително голям интерес по цял свят и превърнали се в тотален хит, полските продукции правят своя дебют в България с четири заглавия. Първите два филма „Смърт с човешко лице” и „Йежи Новак: живот след смъртта” с режисьор и сценарист Марчин Кошалка хвърлят реалистичен и смел поглед върху неизбежността на смъртта, стареенето и безмилостния ход на времето.

„Стриптизьорки в Силезия” на Михал Рогалски разкриват безумието, в което живеят младите жени в една индустриална област в Полша, а „Войник” е биографичен филм на режисьора Яцек Блавут, който представя необикновената история на легендарния полски кикбоксьор Марек Пьотровски.

Документалната програма на фестивала ще е повече от любопитна. В основата са няколко български филма, част от които вече превзеха международната фестивална сцена като „Проблемът с комарите и други истории” на Андрей Паунов и „Коридор № 8” на Борис Десподов (носител на престижната награда на независимото екуменическото жури в Берлин 2008, която се връчва от представители на международните филмови организации на протестантските и католическите църкви). В програмата са още „Homo Ludens” на Иван Пантелеев за българския театрален режисьор, работещ в Германия Димитър Гочев, „Дон Елис: Електрическото сърце” на Джон Визуци за един от най-значимите новатори в джаза с участието на Милчо Левиев (големият български музикант ще получи Наградата на София за приноса си във филмовата музика), „Ред Ход Чили Пепърс Untitled Documentary” и мащабният документален портрет „Брандо” за великия актьор. Специален портрет ще бъде направен на чешкия документалист Мирослав Янек съвместно с Чешкия център, като режисьорът ще бъде гост на фестивала.

На 12-ия София Филм Фест ще пристигнат над 150 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за петото вече традиционно издание на програмата София Мийтингс, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за втори игрални филми ще бъдат представени публично пред специално поканена аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и балканските филми ще бъдат прожектирани пред специално поканени фестивални директори и селекционери. И тази година “София Мийтингс” ще се проведе основно във Военния клуб. Проектът се организира съвместно с Националния филмов център и с подкрепата на програма МЕДИА на Европейската комисия, Ню Бояна Филм и Столична община.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg