Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “007 координати: Скайфол” продължава да доминира в българския бокс офис

“007 координати: Скайфол” продължава да доминира в българския бокс офис
“007 координати: Скайфол” продължава да доминира в българския бокс офис
Cinefish.bg

Бокс офис
“007 координати: Скайфол” продължава да доминира в българския бокс офис

14.11.2012, 13:43  |   Видяна: 1296  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Двадесет и третия филм за Джеймс Бонд, “007 координати: Скайфол”, продължава да привлича зрители в кината и отново оставя зад гърба си конкуренцията. За трета поредна седмица режисираната от Сам Мендес продукция е на върха на българската бокс офис класация и до броени дни ще надмине границата от един милион лева – впечатляващо постижение за заглавие, което се прожектира в кината от по-малко от един месец.

007 координати: СкайфолЗа изминалия уикенд филма с Даниел Крейг е натрупал допълнителни 106 798 лева, а общите му приходи от премиерата досега се равняват на повече от задоволителните 826 773 лева. Едно от малкото тазгодишни заглавия, които оправдават напълно предварителните очаквания по отношение на бокс офиса “Скайфол” не само ще се нареди сред хитовете на 2012-та, но и вече се превърна в най-успешния филм за Джеймс Бонд в България. Интересът на зрителите продължава да бъде голям и няма да бъде изненадващо ако следващата седмица “Скайфол” е отново на лидерската позиция в българската бокс офис класация. Силното представяне на приключенския екшън на родна почва съвсем не е изненадващо – само до момента приходите в останалите държави по света се равняват на 531,521,159 долара.

Разбивачът Ралф” застава на втора позиция в класацията със спечелени за близо две седмици 144 157 лева. Въпреки не толкова впечатляващия си старт триизмерната анимация набра скорост и само за една седмица увеличи постъпленията си с допълнителни близо 80 хиляди лева. Може да се каже, че филма на режисьора Рич Мур остана в сянката на силно рекламирания “007 координати: Скайфол”, но това изглежда няма да му попречи да натрупа прилични приходи от българското си киноразпространение. Що се отнася до България, триизмерните анимации никога не трябва да бъдат подценявани и поредното доказателство за това е изкачването на “Разбивачът Ралф” до втората позиция и факта, че през изминалия уикенд лентата се представи по-успешно от премиерните “Облакът атлас” и “Детектив Алекс Крос”. “Ралф” няма да се превърне в хит от ранга на миналата наскоро по кината конкурентна 3D-анимация “Храбро сърце”, но имайки в предвид спечеленото до момента филма на Уолт Дисни ще завърши представянето с прилични резултати.

Хотел ТрансилванияТретото място е за “Хотел Трансилвания”, който за един месец в България е спечелил общо 555 964 лева. Тъй като не става дума за продължение спечеленото до момента от лентата на Сони Пикчърс е напълно прилично и я нарежда сред най-добре представящите се оригинални заглавия на годината. Триизмерните анимации продължават да бъдат източници на стабилни приходи и “Хотел Трансилвания”, който набра завидна скорост през втората си седмица, е поредното доказателство за това. Световните приходи на лентата вече наближават сумата от 300 милиона долара, а от Сони Пикчърс разкриха преди броени дни, че се подготвя и продължение.

Амбициозната германо-американска продукция “Облакът атлас” е на четвърта позиция в родната бокс офис класация. За изминалия уикенд премиерния филм с Том Ханкс и Хали Бери е натрупал 36 682 лева, което е скромен, но и напълно очакван старт. Въпреки мащаба си “Облакът атлас” не бе рекламиран като холивудски блокбастър и в много държави (включително и САЩ) лентата не предизвика голям интерес сред зрителите. Изненади поднесоха единствено Русия и Украйна, където публиката бе далеч по-заинтересована и това доведе до натрупването на доста добри приходи. Що се отнася до България, “Облакът атлас” (както и всички други премиерни заглавия от изминалите две седмици) бе засенчен от “007 координати: Скайфол” и това без съмнение е една от основните причини за скромния старт. Липсата на по-стабилна реклама и дългото времетраене на филма (което ограничава броя на прожекциите) също оказаха влияние на приходите. Ако не набере повече скорост през следващите две седмици “Облакът атлас” ще се нареди до тези заглавия, които по една или друга причина минаха почти незабелязано по българските киноекрани.

Криминалният екшън-трилър на Роб Коен “Детектив Алекс Крос” заема пето място със спечелени за първия уикенд 25 700 лева. Въпреки, че е базиран на популярен роман премиерния филм с Тайлър Пери и Матю Фокс пристигна в България без много шум и слабите му стартови приходи едва ли са изненада за някого. Подобни екшън-филми, които не претендират за нещо невиждано, рядко привличат голям брой зрители в кината и често завършват представянията си със скромни, или в най-добрия случай сравнително прилични приходи. По всичко изглежда, че “Детектив Алекс Крос” няма да бъде изключение и ще привлече в кината само най-верните фенове на екшън-жанра и тези, които са запознати с романа-първоизточник на Джеймс Патерсън.

Сайлънт Хил: ОткровениеШестата позиция е за хорър-трилъра “Сайлънт Хил: Откровение”, който за две седмици по кината е спечелил 67 048 лева. Като се има в предвид, че става дума за продължение на успешна първа част, което се прожектира и в триизмерен формат, представянето до момента е без съмнение разочароващо. Що се отнася до триизмерните филми-продължения от тази година “Сайлънт Хил: Откровение” е най-слабо представящия се. Лентата не бе предшествана от масивна рекламна кампания и може би най-важния фактор влияещ на бокс офиса е високото й възрастово ограничение (забранена за лица под 16 години). Преди да бъде свален от екран “Откровение” ще надмине границата от сто хиляди лева, но това от години не е знак за добро представяне, особено когато става дума за продължение в 3D-формат.

Криминалната драма “Примката” е на седмо място в класацията със спечелени за първия уикенд 16 972 лева. Въпреки участието на познати актьори като Ерик Бана и Оливия Уайлд премиерния филм е независима продукция, която няма големи претенции по отношение на бокс офиса. Филмът пристигна на родна почва на практика незабелязано и затова не е изненадващо, че публиката, която обръща по-сериозно внимание на триизмерните анимации и на новите приключения на Джеймс Бонд, го игнорира. “Примката” няма да бъде запомнен с доброто си представяне в бокс офиса, но все пак е похвално, че въпреки силната конкуренция филма успя да намери място в топ 10.

СтоичковДокументалният “Стоичков” застава на осма позиция в класацията. От премиерата си, която се състоя преди две седмици, досега, лентата за известния български футболист е натрупала 50 072 лева – прилично постижение за българско документално заглавие, което не може да се похвали с голям брой прожекции на ден (в сравнение с американските ленти). Филмът на режисьора Борислав Колев ще надмине границата от 100 хиляди лева, което за документална продукция определено ще бъде едно прилично постижение. До момента, “Стоичков” е бил гледан на големия екран от над 6800 души.

Френският комедиен филм “Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия” заема девето място със спечелени за четири седмици 134 453 лева. Предварителните очаквания относно бокс офис представянето не бяха големи и затова не е изненадващо, че триизмерния “Бог да пази Британия”, който е един от най-скъпите френски проекти за изминалите няколко години, не се превърна в хит сред родната публика. Поредицата за Астерикс и Обеликс стартира обещаващо през 1999-та година, но постепенно българската (кино) публика изгуби интерес към филмите. “Бог да пази Британия” не е бокс офис провал, но и със сигурност няма да бъде запомнен като един от силно представящите се филми на годината.

Твърде лично 2Последната десета позиция е за екшън-трилъра “Твърде лично 2”, който за пет седмици е спечелил 214 634 лева. Интересът на родната публика не бе толкова голям колкото в Съединените щати и Англия, но все пак досегашното представяне на филма е прилично и той успя да подобри постижението на предшественика си от 2008-ма година. На фона на постигнатото от други дългоочаквани филми-продължения спечеленото от “Твърде лично 2” до момента не е толкова впечатляващо, но все пак (имайки в предвид обстоятелствата и липсата на голям интерес от страна на публиката) може да бъде наречено задоволително. В световен мащаб, екшън-трилъра е натрупал общо 348,835,918 долара.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg