Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Коралайн”- задължителен за възрастни

„Коралайн”- задължителен за възрастни
Горещо препоръчвам на порасналите, вместо да изберат постна история „за големи”, да преживеят с деца или без деца този изключително добре направен филм
Cinefish.bg

Рецензии
„Коралайн”- задължителен за възрастни

22.05.2009, 18:15  |   Видяна: 7393  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

Невероятно е от време навреме да си припомняме кое точно му е вълшебното на киното, а именно - да разказва истории в образи. Колкото и новите технологии да залагат на ефектното изложение, по-старомодните от нас, на които то все не е достатъчно, ни става радостно когато на екрана се появи герой, облечен с история.

На такива мисли ме наведе прекрасната 3D анимация на Хенри Селик „Коралайн и тайната на огледалото”. Режисьорът ни спечели още през 1993 г. с „Кошмари преди Коледа”, чийто сценарист е Тим Бъртън. Именно на него прилича почеркът на Селик през 100-те цветни анимационни минути на екрана. За основа е използвана едноименната книга на Нийл Геймън, като почти през цялото време Селик плътно се придържа към литературния текст.

Самата история не е нещо грабващо, но в „нарисуваната” покадрова анимация тава не е и най-важното. Още от първите разшиващи минути прави впечатление отношението на авторите към детайла. Нещо, което отдавна харесваме у Бъртън, а вече можем да признаем, че и Хенри е наистина добър в украшенията.

Начинът, по който се изразяват Коралайн, Уайби, мис Спинс и мис Форсибъл, както и четиримата родители е толкова подробен и говорещ, че те кара да се замислиш как в игрален филм тази визия няма да ти направи подобно впечатление. Всеки предмет, дреха, човешки и животински образ имат своята пълна характеристика. „Коралайн и тайната на огледалото” всъщност въобще не е детски филм. Той съдържа много възрастни проблеми и разкрива протичащите от тях детски производни такива.

Хенри Селик създава модерна и динамична анимация, която на моменти е мистична и плашеща. Освен детайлната визия, ще „забележите” и саундтрака на Брюно Куле, създал музиката на „За любовта” (2001), „Хористите” (2004), „Улжан” (2007) и др. Песните и мелодиите са идеално ушити за действията и мислите на Коралайн, нейните приятели и неприятели. Като е избегнат инфантилния нюанс, характерен за повечето анимационни филми.

Та, горещо препоръчвам на порасналите, вместо да изберат постна история „за големи”, да преживеят с деца или без деца този изключително добре направен филм в любим прохладен киносалон.

Още рецензии:
Коралайн и тайната на огледалото 3D
Завръщането на Рурк на актьорския ринг

Хана Монтана
Forever Knight
"Междузвездни войни" в две различни столетия
Зад холивудските кулиси
Кечистът
На жените с любов
X-мен Началото: Върколак
За тези, които имат сетива за „четене”
Кумът, моят приятел

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 26.11.2010, 03:07
Оценка: 0
0 гласа

бива си я анимацията

 
 
 
lus Неутрално
2 13.11.2010, 03:44
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg