Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Писатели на големия екран

Писатели на големия екран
За своя Труман Капоти, Филип Сеймур Хофман получи „Оскар” за главна мъжка роля. Но това е само една от десетките награди, които актьорът получи за това превъплъщение
Cinefish.bg

Теми
Писатели на големия екран

08.10.2008, 19:05  |   Видяна: 6905  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

от Здравко Григоров

Често на екран се появяват екранизации на известни произведения, но не толкова често ставаме свидетели на биографични филми посветени на авторите на тези произведения. Знаем десетки екранизации по произведения на Шекспир, но „Влюбеният Шекспир” е единственият филм за Барда, за който ще се сетим, без да ровим във филмовите енциклопедии. Никол Кидман ще остане в историята на киното като най-достоверно пресъздадената Вирджиния Улф в „Часовете”. Друга голяма писателка, също може да се гордее със своя образ на големия екран. Джуди Дейвис е безупречна в ролята на Жорж Санд в „Импромптю”. А в момента по екраните може да се убедим колко е добър Ромен Дюрис в ролята на Молиер в едноименния френски филм.

Ето още 10 филмови биографии на известни майстори на перото:

Капоти” /2005/
реж. Бенет Милър
За своя Труман Капоти, Филип Сеймур Хофман получи „Оскар” за главна мъжка роля. Но това е само една от десетките награди, които актьорът получи за това превъплъщение. Със своите 44 награди от различни филмови фестивали „Капоти” е един от най-силните игрални дебюти в историята на киното.



Айрис” /2001/
реж. Ричард Еър
Незабравима роля на Джуди Денч. Награда „Оскар” за партньора й във филма Джим Броудбент. Номинации за Денч и Кейт Уинслет, превъплътили се в Айрис Мърдок в различните периоди от живота й.




„Before Night Falls” /2000/
реж. Джулиан Шнабел
Разказ за живота на кубинския поет и писател Рейналдо Аренас. Хавиер Бардем е в главната роля, за която получава номинация за „Оскар”. Сред останалите в каста са Шон Пен и Джони Деп.



Нора” /2000/
реж. Пат Мърфи
Историята на Джеймс Джойс и Нора Барнакъл. Юън Макгрегър и Сюзън Линч бродят из студените улици на Дъблин, в една любовна история от началото на 20 век.






„Уайлд” /1997/
реж. Брайън Гилбърт
Стивън Фрай играе Оскар Уайлд. Някои от най-известните имена в британското кино подкрепят Фрай – Ванеса Редгрейв, Джуд Лоу, Том Уилкинсън и Джема Джоунс. Това е и дебют на голям екран за Орландо Блум.





„Пълно затъмнение” /1995/
реж. Агниешка Холанд
Леонардо ди Каприо в ролята на Рембо, две години преди да обяви, че е „кралят на света” в „Титаник” и Дейвид Тюлис, в ролята на Верлен преди да стане професор Люпен в поредицата за Хари Потър.




„Мисис Паркър и порочният кръг” /1994/
реж. Алън Рудолф
Дженифър Джейсън Лий е Дороти Паркър. Порочният кръг включва имена като Матю Бродерик, Питър Галахър, Гуинет Полтроу, Стенли Тучи, Стивън Болдуин и Хедър Греъм.





„Пощальонът” /1994/
реж. Майкъл Радфорд
„Пощальонът” остана в историята като последния филм на Масимо Троизи. Филип Ноаре е в ролята на чилийския поет Пабло Неруда.




„Том и Вив” /1994/
реж. Брайън Гилбърт
Уилям Дефо и Миранда Ричардсън изпълняват главните роли в биографичния филм за Т.С.Елиът и Вивиан Хай-Ууд. Според критиците Ричардсън е по-добрата. Получава номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА.





„Хенри и Джун” /1990/
реж. Филип Кауфман
Фред Уорд като Хенри Милър, Ума Търман в ролята на Джун Милър и Мария де Медейрос като Анаис Нин. Любовният триъгълник в един от еротичните шедьоври на 90-те.





Още горещи теми:
10 пародии, които заслужават вниманието ни
Черните комедии
Писатели на големия екран
Антони Христов от PIXAR
Войните в киното
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Положително
1 15.11.2010, 12:59
Оценка: 0
0 гласа

Повечето от филмите по-горе са наистина прекрасни и са интересни с подробностите за живота на писателите.

 
 
 
jolie
2 11.10.2008, 11:30
Оценка: 0
0 гласа

Много искам да гледам филма за Оскар Уайлд на голям екран.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg