Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Смърфовете на 3D

Смърфовете на 3D
Очаква ви едно смърфастично забавление, което е гарантирана магия за широки усмивки и добро настроение.
Cinefish.bg

Рецензии
Смърфовете на 3D

18.08.2011, 18:55  |   Видяна: 9436  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Александър Райчев

Още в самото начало откровено бързам да си призная, че принципно нямах никакво намерение да гледам първото 3D приключение на обичаните от милиони хора смърфове, но по стечение на обстоятелствата се оказах част от поканените на българската премиера, организирана от дистрибуторите Александра филмс.

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. Предварителната ми нагласа беше за прекалено детска и лигава продукция в стил телевизионна семейна изцепка ала Дисни ченъл, но в крайна сметка се оказах приятно изненадан от видяното на екрана. Предполагам не съм единственият, който когато подходи с ниски очаквания, нерядко се оказва опроверган и обратното. Винаги обаче е значително по-добре да си тръгнеш с хубаво настроение от прожекцията, на която си присъствал.

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. Вече поотрасналите зрители, които са израстнали покрай сините дребосъци с носталгия могат да си припомнят за любимите мъници от омагьосаната гора и на свой ред да запознаят своите деца с тях.

А едноименната премиера „Смърфовете“ (на 3D) се справя повече от добре със задачата да бъде забавление за цялото семейство. За да постигнат желаният успех от Sony и Columbia pictures са развързали щедро кесията (бюджет от 110 милиона долара) и са ангажирали режисьора Раджа Госнъл, който има богат опит със семейните комедии от работата си по „Сам вкъщи 3“, „Скуби-ду“ и „Бевърли хилс чихуахуа.“

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. В резултат комбинацията от игрално кино и компютърно генерирани смърфчета изглежда изключително убедително и реалистично, а добавянето на 3D ефект позволява и без това голямото приключение на сините човечета да придобие
още по-значимо измерение. Както с всички филми след първоначалния бум на 3D технологията, и тук картината не страда от дефектите на евтина постпродукция, а в ключови моменти дори наистина има някакъв истински 3D ефект, а не просто евтини трикове за по-висока цена на билета.

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. Конкретната история ни среща със смърфовете малко преди селото им да бъде разкрито и нападнато от злия магьосник Гаргамел (неузнаваемия и както винаги изключително забавен Ханк Азария) и вярната му котка Азраел. В бягството си няколко смърфа, водени от татко Смърф, се оказват всмукани от магически водопад, който ги отвежда в днешно време насред Сентрал парк в Ню Йорк. Отколешният им враг също преминава през портала в желанието си да залови смърфовете и да отнеме вълшебната им сила. Скоро сините мъничета намират нови приятели в лицето на рекламния агент Патрик (Нийл Патрик Харис) и бременната му приятелка Грейс (Джейма Мейс). Заедно те ще трябват да се справят с всички препятствия, за да ни покажат, че няма нищо по-важно от семейството и не трябва да пропускаме истински значимите мигове със своите близки.

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. Разбира се, цялото приключение е обилно гарнирано с редица смешки за малки и големи и сложно конструирани надлъгвания с Гаргамел и неговата котка. Реакцията на детската част от публиката по време на българската премиера е повече от показателна, че създателите на филма са уцелили правилната формула, а досегашните световни приходи от близо 250 милиона долара станаха причина от Sony да дадат зелена светлина на бъдещото продължение, което е истински добра новина за всички фенове на смърфовете.

За отбелязване при българската версия на филма са лицата, които дават своите гласове на анимираните герои. И тук, подобно на Холивуд, се придържаме към практиката да ангажираме популярни личности, като в случая това са триото комици от предаването „Аламинут“ – Робин Кафалиев, Йордан Господинов – Дачко и Атанас Бончев – Наката. Към тях трябва да добавим и гласът на младата певица Поли Генова, която озвучава чаровната Смърфиета. Всички те се справят добре с ролите си и предлагат приятно разнообразие с оглед традиционно използваните едни и същи актьори за озвучаване на детски филми.

Смърфовете са едни от малкото чуждестранни геройчета, познати и на българската публика от време оно, което само може да спечели повече привърженици за каузата на най-новото им приключение, а то без съмнение е най-голямото по размах досега. И тук не са пропуснати някои намигвания, които само възрастните зрители ще оценят, но като цяло „Смърфовете“ е филм създаден да забавлява малките зрители и се справя успешно с тази си задача. А за по-големите зрители остава радостта от срещата с позабравените герои от тяхното детство, които благодарение на съвременните технологии изглеждат по-живи и реалистични от когато и да било.

Както биха казали самите смърфове, не се чудете излишно, а се отправете с цялото семейство към киносалоните, защото ви очаква едно смърфастично забавление, което е гарантирана магия за широки усмивки и добро настроение.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg