Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии „Рио” е приключение за цялото семейство в един от най-живописните градове в света

„Рио” е приключение за цялото семейство в един от най-живописните градове в света
„Рио” е приключение за цялото семейство в един от най-живописните градове в света
Cinefish.bg

Рецензии
„Рио” е приключение за цялото семейство в един от най-живописните градове в света

08.04.2011, 11:58  |   Видяна: 5227  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Лора Трайкова

Изненадващо създателите на „Ледена епоха” този път ни пренасят в слънчевия и шарен Рио де Жанейро, където Блу и Джуъл, последните от своя вид синьо макау папагали, се опитват да се измъкнат от клетките на котрабандисти. В основната на сюжета е залегнал световният проблем с контрабандата на редки животински видове.

Самият Блу е все още невръстно пиле, когато е заловен и изпратен на другия край на света, в Америка. Там попада на добродушната Линда, която го приютява и се грижи за него години наред. Докато един ден в книжарничката й не се появява бразилският орнитолог Тулио и обявява, че Блу е последният мъжки екземпляр от своя вид и трябва да бъде събран с последната женска от своя вид, която го чака в Рио.

Оказва се, че тя, Джуъл, не може да бъде лесно впечатлена, още повече, че Блу, който чете книги, вари кафе и влиза в ролята на будилник сутрин, не се е научил на най-присъщото за всяка птица – да лети. И когато двамата са заловени от поредните контрабандисти, бягството им става изключително трудно, защото са приковани един за друг с верига.

Режисьорът Карлос Салдана е родом от Бразилия и още докато работи по двете продължения на „Ледена епоха” – „Ледена епоха: Разтопяване” и „Ледена епоха: Зората на динозаврите”, му хрумва идеята за „Рио”. Той я разработва в забавен анимационен филм в 3D, който макар и да не е белязан от новаторството на „Ледена епоха”, е изпълнен с цветове, живот, хумор, животински чешити и богата подборка от песни, придружени от оригинални танцови номера.   

Макар и предназначен за цялото семейство, „Рио” засяга теми като свободата и любовта, които са актуални за всяка възраст. Случайно или не, това е и филм, който много добре отразява женската еманципация – не само двукраките дами в лицето на Линда, но и животинските им посестрими начело с Джуъл, са силни, независими и водещи пред своите мъжки „половинки”. Но тук не става дума за противопоставяне, а за много симпатично и премерено допълване между половете.

Рио” е заснет на 3D. Екипът за стереоскопично заснемане на Блу Скай – компанията, създала филма, залага 3D-процедурите и запазва пластовете на всеки кадър още в ранните етапи на анимацията, до степен, че триизмерният ефект е част от самата история, както твърди Джейми Уилкинсън. „Разработихме инструменти, които ни позволиха да уловим всеки кадър с мултистерео камера. 3D-кадърът в „Рио” представя единен детайлен и дълбок свят, а не сбор от два или три различни.”

В резултат се е получил зрелищен и пищен филм, който изпраща своите герои ту сред пъстрата джунгла, ту на крайбрежния рай на Рио, ту на карнавала, в който всички костюми са на пернати.

Както обикновено се случва с анимационните филми у нас и този е дублиран на български. Сред актьорите са Христо Димитров и Ася Рачева в ролите на Блу и Джуъл, Малин Кръстев като злодея Найджъл с особено характерен тембър, Георги Николов, Георги Тодоров, Румънеца и Енчев, които и тук са естествен дует, Ралица Ковачева, Александър Воронов и др.

Повечето песни също са изпълнени на български, така че малките зрители няма да имат проблем да разберат какво се случва и сигурно лесно ще разберат защо е по-добре за животните да бъдат оставяни да летят на воля в естествената за тях среда.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg