Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Европейските режисьори в Холивуд

Европейските режисьори в Холивуд
След като режисира „Мементо” през 2000г., Нолан се зае с Батман-поредицата и създаде феноменалните „Батман в началото” и „Черният рицар”.
Cinefish.bg

Теми
Европейските режисьори в Холивуд

04.03.2009, 17:59  |   Видяна: 3102  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

Фестивалът в Берлин тази година беше открит с първия американски филм на германския режисьор Том Тиквер „Интернешънъл”. След като изгря с немския „Бягай Лола”, а след това се наложи на европейския екран с копродукциите „Небеса” и „Парфюмът – Историята на един убиец”, Тиквер покани Клайв Оуен и Наоми Уотс и атакува щатските киносалони с „Интернешънъл”. От тази седмица филмът се прожектира и по екраните в България.

А ето още 10 европейски режисьора, които успешно творят в холивудските студия:


Кристофър Нолан

Британецът е един от най-търсените режисьори в Холивуд. След като режисира „Мементо” през 2000г., Нолан се зае с Батман-поредицата и създаде феноменалните „Батман в началото” и „Черният рицар”. Списание „Емпайър” го обяви за режисьор на 2006-та за съвместния проект с брат му Джонатан Нолан – „Престиж”.




Роланд Емерих

Името на германеца Емерих нашумява в Щатите през 1992-ра след като снима белгиеца Жан Клод Ван Дам и шведа Долф Лундгрен в екшън-класиката „Универсален войник”. Следват блокбастърите „Старгейт” и „Денят на независимостта”, нелеп опит да се заснеме нова версия на японското чудовище „Годзила”  и историческият „Патриотът”. Последно гледахме „След утрешния ден” и „10 000 пр. н. е.”.



Ласе Халстрьом

Шведът Ласе Халстрьом става популярен в Холивуд с независимия хит „Защо тъгува Гилбърт Грейп?”, в който делят екран Джони Деп и все още неизвестния Леонардо ди Каприо. Следва номинация за „Оскар” за „Правилата на дома” / “The Cider House Rules”. През 2000-та ни накара жадно да преглъщаме „Шоколад”-а, който Жюлиет Бинош приготвяше, а за последно гледахме у нас Хийт Леджър като „Казанова”.


Волфганг Петерсън

След 15-годишна кариера в немската телевизия, Петерсън успява да пробие на щатския пазар с немските „Das Boot” и „Приказка без край”. Един от водещите режисьори в САЩ през 90-те създал хитове като „Зараза”, „Еър Форс Едно” и „Перфектната буря”. В новото хилядолетие се отчете с „Троя” и „Посейдон”.





Франк Дарабонт

Дарабонт е роден в бежански лагер във Франция, докато родителите му – унгарци, се опитват да достигнат САЩ. Режисира класиките „Изкуплението Шоушенк” и „Зеленият път”. Последно гледахме нова версия по „Мъглата” на Стивън Кинг.






Сам Мендес

Режисьорът на „Американски прелести” всъщност е британец. Последната роля на великия Пол Нюман е във филма на Мендес „Път към отмъщение”. По екраните у нас е и последният филм на британеца „Пътят на промените”.






Нийл Джордан

Ирландецът „сърфира” между Холивуд и европейските студия. Последният му филм „Другата в мен” ни напомни за големия талант на Джоди Фостър. В историята на киното ще остане и вампирската класика „Интервю с вампир” с незабравимия тандем Том КрузБрад Пит.





Марк Форстър

Режисьорът на последния Джеймс Бонд филм „Спектър на утехата” всъщност е германец. Името му стои под хитове като „Балът на чудовищата”, „Пътят към Невърленд”, „Не може да бъде” и „Ловецът на хвърчила”.







Пол Грийнграс

Британецът Грийнграс е виновен за успеха на „Самоличността на Борн” и „Ултиматумът на Борн”. До края на годината очакваме и следващия му хит с Мат Деймън “Green Zone”.







Пол Верховен

Този, на когото всички са благодарни за онази незабравима сцена, в която Шарън Стоун кръстосва краката си в „Първичен инстинкт”, всъщност е холандец. Филмографията му включва хитове като „Робокоп”, „Зов за завръщане”, „Звездни рейнджъри” и „Шоугърлс”.




P.S. Още три незабравими имена – чехът Милош Форман, немецът Майк Никълс и британецът Алън Паркър, но за тях няколко реда не са достатъчни.
Още горещи теми:
Международен конкурс за голямата награда на СФФ

Кейт Уинслет – 10 за пример
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
Брад Пит – 10 за пример
Американската публика предпочете затворническа комедия
“Козелът” на Георги Дюлгеров ще открие 13-ия София Филм Фест

Наградените с „Оскар” 2009
Оскари 2009: Късометражен анимационен филм
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 27.11.2010, 02:37
Оценка: 0
0 гласа

просто хората неса намерили бъдеще в европейското кино и са отишли в холивуд

 
 
 
lus Неутрално
2 18.11.2010, 12:50
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg