Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Вината в нашите звезди – сълзи в очите

Вината в нашите звезди – сълзи в очите
Вината в нашите звезди – сълзи в очите
Cinefish.bg

Рецензии
Вината в нашите звезди – сълзи в очите

09.06.2014, 11:28  |   Видяна: 5780  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ

Бруталното навлизане на пикселите в екранното изображение промени до голяма степен представите за филмова естетика и жанрова принадлежност, като изведе киното на етапа на чистото визуално забавление, граничещо с панаирно развлечение.

Вината в нашите звезди – сълзи в очитеВъпреки пренасищането от грандиозни картини и шеметни спектакли, съвременната публика все още запазва чувствителността си към съдбата на дребния и беззащитен индивид, който не се сражава със злосторници и нашественици, за да спаси планетата, а се бори за своята скромна доза житейска радост.

В такъв смисъл, мелодрамата остава жанр с ненадминат потенциал и продължава да отстоява стабилните си вековни позиции. Тя отговаря на естествената нужда на зрителя (или читателя) да се скрие от грубата действителност в романтичната вселена на емоциите (силни, дори стихийни), любовта (чиста и невинна) и щастието (често пъти кратко) зад кърпичката за бърсане на сълзи.

Вината в нашите звезди – сълзи в очите"Вината в нашите звезди" е продължител на най-добрите традиции на сълзотворните киноистории от нямото кино, десетките мутации на„Ромео и Жулиета” и класическите хитове „Любовна история” (1970) и „Грифин и Феникс” (1976, с римейк през 2006). Филмът има всички шансове да заеме празното пространство в сърцето на определен сектор фенки, оставено от трилогията „Здрач”.

16-17 годишната Хейзъл (Шайлийн Уудли) страда от рак на белите дробове. Срещата й с Огъстъс (Ансел Елгорт) слага начало на една любовна история, която е и вероятно първият и последният им шанс за емоционална връзка, тъй като бившият спортист също страда от неизличимата болест. И за двамата тийнейджъри е ясно, че дните са им преброени, но подходът им към тази трагична предопределеност е различен.

Вината в нашите звезди – сълзи в очитеВлюбеният до уши Огъстъс помага на предпазливата Хейзъл да промени житейската си философия и двамата решително отказват да бъдат жертва в предварително загубената битка. Когато времето е ограничено, няма време за лъжи и всяка откровеност е бронирана срещу евентуална отрицателна реакция. И точно тогава, когато щастието е пълно и се появява искрица надежда...

Историята, в която раковата болест е трети главен персонаж, е трогателна, романтична, пълна със забавни сцени и черен хумор. Сценарият е стъпил на стабилна основа и филмът е обречен на международен успех, защото едноименната новела на Джон Грийн е преведена на 47 езика, а тиражът й надвишава 18 милиона екземпляра.

Режисьорът Джош Буун изгражда структурата на филма като избягва заплахата от превръщането му в смехотворен сиропиран епизод от латиноамерикански телероман. В относително стандартното повествование за върховни чувства и любовници, разделени от съдбата, ефикасната употреба на монологичната форма създава уникална интимна атмосфера със силен емоционален заряд.

Вината в нашите звезди – сълзи в очитеКонтрастното съчетаване на тийнейджърския бунтарски дух и борба за себеутвърждаване с тежката отговорност към близките си осигурява почти сигурно съчувствието на масовия зрител. Публиката познава и двамата млади актьори от екранната им поява в „Дивергенти”, преминал неотдавна в кинотеатрите.

Хейзъл и Огъстъс са пълнокръвни персонажи, чаровни в непохватните си усилия да приличат на нормални тийнейджъри и с първите си самостоятелни стъпки в света на възрастните. С кратката си поява в ролята на писателя Петер ван Хутен, ветеранът Уилем Дефо недвусмислено доказва, че е способен да постигне дълбочинен многопластов образ за нищожно екранно време.

Вината в нашите звезди е проектиран да докосне (и раздруса) емоционално публиката. Като използва ефикасно традиционния арсенал от прийоми, той прави силова христоматийна демонстрация в областта на жанра, така че зрителите не бива да се смущават ако очите им се навлажнят.



Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg