Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми На 5 март започва 13-ия София Филм Фест

На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
Cinefish.bg

Теми
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест

26.02.2009, 09:40  |   Видяна: 3540  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

За 13-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 5-и и 15-и март, най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 12-те си издания, Киномаратонът на годината вече е събитие със сериозни заявки и за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света.

От 1997 г. досега на фестивала са показани над 1500 игрални и документални филма. Сред над 1000-та гости на СФФ са утвърдени имена като Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Катя Рийман и Карл Баумгартнер (Германия), Алън Паркър, Питър Грийнауей, Тери Джоунс, Тони Палмър и Дейвид Макензи (Великобритания), Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Карен Шахназаров и Бахтиар Худойназаров (Русия), Иржи Менцел, Ян Сверак, Ян Хржебейк и Петр Зеленка (Чехия), Емир Кустурица (Югославия), Кшищоф Зануси (Полша), Отар Йоселиани (Грузия), Жан Клод Кариер, Аньес Варда, Зигфрид и Жак Дорфман (Франция), Асумпта Серна (Испания), Бент Хамер и Уни Страуме (Норвегия), Джафар Панахи и Бабак Паями (Иран), Джери Шацбърг, Майкъл Уодли и Лех Ковалски (САЩ), Йос Стелинг (Холандия), Мика Каурисмаки (Финландия), Фридрик Тор Фридриксон (Исландия), Лоне Шерфиг (Дания), Корнел Мундруцо (Унгария), Горан Маркович, Горан Паскалевич, Радивое Андрич, Душан Милич, Сърджан Каранович и Сърджан Драгоевич (Сърбия) и много други.

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център, Националния дворец на културата и Българската национална телевизия, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия,  национални и чуждестранни културни институти и спонсори. Генерален спонсор на фестивала е Jameson Irish Whiskey.

13-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март 2009 в София с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас.
Програмата на фестивала съдържа над 90 игрални, 40 документални и 60 късометражни филма. Те ще бъдат представени в следните традиционни за фестивала рубрики:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Специални премиери
Европейски екран с фокус върху Британското кино
Ново българско игрално кино (награда КОДАК)
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Балкански конкурс (награда No Man’s Land)
София СинеЛинкс Сараево представя кино от Русия и Турция
Световен екран
Ретроспективи на режисьорите Джим Джармуш и Зигфрид
Документална програма

13-то издание на София Филм Фест ще стартира със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров “Козелът”. Датата е 5-и март, часът - 19.30, а мястото - зала 1 на НДК. Създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество, “Козелът” разказва история, в която животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на въпросното съкровище мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище. Главната роля във филма се изпълнява от Иван Бърнев.

За седми път фестивалът ще представи Международна конкурсна програма за първи или втори игрален филм. Конкурсната програма на 13-я СФФ включва следните заглавия:

„Бахтало (Късмет!)” – Унгария, реж. Роберт Лакатош
„Възможен живот”– Аржентина, реж. Сандра Джулиота
„Дзифт” – България, реж. Явор Гърдев
„Есен” – Турция, реж. Йозкан Алпер
„Кумбия Кайера” – Мексико, реж. Рене Виляреал
„Лечителката” – Русия-Казахстан-Франция-Германия, реж. Гука Омарова
„На баща ми” – Израел, реж. Дрор Захави
„На сушата” – Франция-Индия-Иран, реж. Чапур Хагигат
„Най-щастливото момиче на света”– Румъния-Холандия, реж. Раду Жуде
„Сънища призори” – Аржентина, реж. Фреди Мас Франкеса
„Франклин” – Великобритания, реж. Джералд Макмороу
„Чико” – Германия, реж. Йозгюр Йълдъръм


За първи път два от филмите в конкурса - Дзифти “Лечителката”, са проекти, участвали на предишни издания на София Мийтингс.

Международно жури ще определи основните награди на на 13-ия София Филм Фест. Председател на журито е унгарският режисьор Янош Сас, членове са израелският продуцент и режисьор Дорон Еран, българският актьор Момчил Карамитев, който живее и работи в САЩ и Италия, известната българска журналистка Елена Йончева и сръбският режисьор Стефан Арсениевич (носител на Наградата за режисура на 12-ия София Филм Фест 2008).

Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди – специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, наградата на публиката на Столичната община, наградата NO MAN’S LAND за най-добър Балкански филм, осигурена от Дамяница, наградата КОДАК за най-добър български игрален филм.

За седми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия  в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Иглика Трифонова – режисьор, Юрий Дачев – драматург, Янко Терзиев – киножурналист (“Капитал Лайт”) и Петър Вълчанов – режисьор и носител на наградата JAMESON за 2008 вече определиха 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури.

Наградата на София на Столична община за цялостен принос към киноизкуството ще получи режисьорът Никола Корабов – творец със завиден творчески път, създал незабравими творби на българското кино като „Тютюн”, „Иван Кондарев”, „Орисия”, „Копнежи по белия път”, „Поверие за белия вятър”. Никола Корабов отпразнува своя 80-годишен юбилей! Почетният плакет е изработен от скулптура Георги Чапкънов.

Наградата на София на Столична община за цялостен принос към киното и телевизията ще получи и прочутият британски актьор, комик, сценарист и пътешественик Майкъл Пейлин, който ще бъде специален гост на 13-ия София Филм Фест. Неговото гостуване е организирано съвместно с Британския съвет – традиционен партньор на София Филм Фест, като част от специалния фокус върху британското кино на фестивала.

В чест на 75-годишния си юбилей Британски съвет ще представи много силна и разнообразна филмова програма на 13-ия София Филм Фест. Филмът, който има 8 награди Оскар, 4 награди Златен Глобус и 7 награди БАФТА - “Беднякът милионер” на режисьора Дани Бойл, ще зарадва почитателите на съвременното британско кино със специална гала прожекция на 10 март от 19.30 часа в Зала 1 на НДК. Филмът ще бъде представен от популярният водещ Ники Кънчев и шоуто „Стани богат”.

Едно от най-чаканите заглавия от Британската програма е “В Брюж”, за който актьорът Колин Фарел бе удостоен със Златен Глобус’08 за комедийното си превъплъщение в образа на наемен убиец. Режисьорът Джералд Макмороу ще предложи на българските зрители амбициозния и впечатляващ дебют „Франклин” в рамките на Международния конкурс. Опитният режисьор Шейн Медоус, познат на българските зрители с „24/7” и  “Това е Англия”, ще бъде представен с най-новия си градски и нискобюджетен филм, който изобилства с черен хумор - “Съмърс Таун”.

Сред британските кино акценти внимание заслужава и адаптацията по бестселъра на Джон Бойн, “Момчето с раираната пижама” - особено силен „екранен превод” на книгата, създаден от режисьора Марк Хърман, както и прожекцията на филма на Питър Нийл “Стаята на огледалата” („Room Full Of Mirrors”), създаден по документалния разказ за живота и музиката на един от идолите на 60-те години – Джими Хендрикс. Британски съвет представя и документално, както и късометражно кино от Обединеното кралство на 13-то издание на СФФ.

Легендарният Вим Вендерс ще гостува отново в София, която се превърна в любима дестинация за него – на специална гала-прожекция по повод закриването на официалната програма на София Филм Фест на 15 март за първи път ще бъде показан най-новия му филм “Снимки в Палермо”, който тръгва по българските екрани от 20 март.

Специална гала прожекция ще има филмът на Светослав Овчаров “Единствената история, която Хемингуей не описа”, удостоен с две награди на “Златната роза” – специалната награда на журито и наградата за режисура. За гала-прожекцията на филма на  13-я София Филм Фест, у нас ще пристигне американският актьор Крис Хайслър, изпълнил ролята на младия Хемингуей. Във филма Хемингуей е военен кореспондент на път от Истанбул за Париж в "Ориент експрес", попаднал на наша провинциална гара. Там се озовава в ръцете на началника на гарата и еманципираната му и образована дъщеря бунтарка. Двамата се заемат да спасят Хемингуей от въшките и маларията. "Магическите" лекове и заклинанията обаче го връщат към кошмарите на войната и болката  от минала несподелена любов.

На ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен очаквания филм на режисьора Гюс Ван Сант с Шон Пен в главната роля “Милк”. Провокативната история е създаденa по съдбата на Харви Милк - първият официално избран американски хомосексуален общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век.  “Милк” има 8 номинации за “Оскар” в следните категории: за най-добър филм, най-добър актьор в главна роля (за изпълнението на Шон Пен), най-добър актьор в поддържаща роля (за изпълнението на Джош Бролин), най-добра режисура (на Гюс Ван Сант), най-добър сценарий (на Дъстин Ленс Блек), най-добър монтаж (на Елиът Греъм), най-добри костюми (на Дани Гликър) и най-добър оригинален саундтрак (на Дани Елфман). Две от номинациите вече се превърнаха в награди – Шон Пен получи „Оскар” за актьорското си изпълнение, а Дъстин Ленс Блек се сдоби с наградата за най-добър оригинален сценарий. Допълнителна информация за гала-събитието се разпространява отделно.

Седмица преди старта на 13-ия Международен София Филм Фест съвместно с посолството на САЩ на вниманието на зрителите ще бъде предложена уникална пълна ретроспектива на иконата на американското независимо кино Джим Джармуш. Прожекциите ще стартират на 28 февруари в Дома на киното в София. Специален гост ще бъде продуцентът на Джармуш - Джим Старк.

На 13-я Международен София Филм Фест ще бъдат представени и няколко чужди филма с българско участие, сред които австрийският "Дъщерята" със София Кузева и Меглена Караламбова и индийският “Цветовете на страстта” ("Colours of Passion"), заснет от операторите Рали Ралчев и Христо Бакалов.

Филмът „Делта” на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, участвал в основния конкурс в Кан 2008, ще  зарадва  фестивалната публика със специална прожекция в рамките на София Мийтингс, където проектът бе представен за първи път в света.

Най-доброто от новото руско кино идва на 13-ия международен София Филм Фест – сред филмите са заглавия като „Хартиеният войник” (носител на наградата за най-добро операторско майсторство и на “Сребърен лъв” за най-добра режисура от кинофестивала във Венеция’08) на Алексей Герман младши, „Пленен” на Алексей Учител (копродукция с България - „Камера”), „Муха” на Владимир Кот, отличеният с няколко международни награди игрален дебют на Сергей Дворцевой “Тюлпан” и „Изчезналата империя” на Карен Шахназаров са руските филми, които публиката ще види на София Филм Фест тази година. Специален гост е звездата на новото руско кино актрисата Чулпан Хаматова, позната на българските зрители от ролите си в „Лунен татко”, „Тувалу”, „Гарпастум” и „Сбогом, Ленин”.

Тази година отново гост на фестивала ще бъде уникалната личност Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор и писател, той ще представи пет свои филма на българската публика – игралния му дебют “Луиз (втори дубъл)” (1998), авантюристичния “Санса” (2003), анимационния “Ада” (2007) и експерименталните “Киногама 1: Изток” (2008) и “Киногама 2: Далечният изток” (2008). Зигфрид е френски режисьор и музикант, роден през 1973 г. Автор на оригиналната музика за няколко европейски филма, сред които и “Лечителката”, включен в международния конкурс. Освен панорамата от филми на Зигфрид, талантливият французин ще изнесе концерт и ще представи авторска фото-изложба по време на 13-ия СФФ в партньорство с Френския културен институт.

По традиция за шести път в рамките на фестивала ще бъде връчена наградата NO MAN’S LAND за най-добър балкански филм. Тя е създадена през 2002 година от  „Дамяница”  с идеята да  подкрепи балканското кино. За първи път я получава  режисьорът на едноименния филм "NO MAN’S LAN” Данис Танович. Тази  година  наградата ще бъде оригинална статуетка и традиционния кашон с вино No Man’s Land.

По традиция балканското кино винаги има запазно място в програмата на СФФ, като са представени водещите филми от региона. “Сняг” на младата Аида Бегич (носител на Голямата награда от Седмицата на критиката в Кан) е за почитателите на доброто балканско кино.  Филмът предлага един различен поглед към поствоенна Босна – само две години след края на войната, разделила Югославия, шест жени, един дядо, четири момичета и едно младо момче се опитват да оцелеят в Славно, Източна Босна. Всички те събират остатъците от своя живот в опит да започнат ново, по-смислено съществуване. Нещата сякаш се променят,  когато двама бизнесмени се появяват с предложение да изкупят селото, за да изградят курорт и хотели. Продуцентката на филма – Елма Татарджич лично ще представи “Сняг” пред българската публика. Сред балканските акценти са и новия филм на словенеца Дамян Козоле – “Завинаги”, хърватския “Ничий син” на Арсен Остоич, “Турнето” на Горан Маркович, “Сълзи за продан” на Урош Стоянович. Специално за прожекцията на филма “Моят Марлон и Брандо” в София ще пристигне изпълнителката на главната роля – Айджа Дамгачъ (носител на Сърцето на Сараево за най-добра актриса) и режисьора Хюсеин Карабей. Айджа е в ролята на турска актриса, която живее в Истанбул. По време на снимките на филм тя среща кюрдския актьор Хама Али и се влюбва в него, но когато снимките приключват, Хама трябва да се върне в Северен Ирак. Въпреки разстоянието двамата се опитват да запазят връзката си, но военната ситуация в Ирак прави общуването им все по-трудно. Водена от любовта си, Айджа решава да замине за Ирак, без да приема сериозно опасността от надвисналата над страната война.

На тазгодишното издание на София Филм Фест ще бъде представена селекция от няколко изключителни филма, събрани във Фокус Турция. Сред тях е “Три маймуни” на Нури Билге Джейлан. За българските зрители “Три маймуни” ще демонстрира зрялост и майсторство на шедьовър от висока класа. Ако се питате какво се крие зад заглавието – трите маймуни всъщност са съпруг, съпруга и син, на които животът поднася неочавани обрати. По¬добно на известните три мъдри маймуни, тримата членове на семейството „не виждат зло, не чуват зло, не изричат зло”, затъвайки все повече в нищета и отчуждение. Ще бъде показан и “Кутията на Пандора” на Йешим Устаоглу - един филм за откриването на нови смисъл в живота. В програмата са още „Точка” на Дарвиш Заим и „Мляко” на Семих Капланоглу.

Руската и турската програми са част от инициативата на фестивалите в София и Сараево, наречена „София Синелинкс Сараево”, подкрепена от новата програма МЕДИА Интернешънъл. Тази програма на Европейската комисия цели партньорство между събития и професионалисти от държави, членки на Европейския съюз и МЕДИА и представители на страни извън общността. Конкретно в София програмата подкрепя представянето на филми и гости от държави извън Европейския съюз. Освен руските и турските филми, програмата включва още няколко филма, създадени в далечни страни като Аржентина, Мексико, Индия и Иран. „София Синелинкс Сараево” ще има своето място и в София Мийтингс, където ще бъдат представени няколко проекта от близки до България страни, все още извън Европейския съюз.

Документалната програма на СФФ ще включва около 20 пълнометражни филма. Тази година селекцията е поверена на двама от най-талантливите млади български документалисти - Андрей Паунов (“Георги и пеперудите”, “Проблемът с комарите и други истории”) и Борис Десподов (“Коридор 8”).  За първи път на фестивала ще бъде представен международен документален конкурс, включващ 10 заглавия избрани от Паунов и Десподов. Председател на документалното жури е известния режисьор и продуцент Адела Пеева. Документалната конкурсна програма се реализира с подкрепата на Българската национална телевизия.

Сред предложенията за българскo документално кино са филмите “41 грдауса по Азарян” на Лилия Абаджиева, “Куба е музика” на Илиян Джевелеков, “Мост на стената” – музикално-документален поглед към музиката на Николай Иванов и група “ОМ” на Константин Занков, „Севт Безсмъртният” на Златина Русева, “Джазта-праста” на Андрей Слабаков, филмът на Атанас Киряков „Иван Кирков или Да се спасиш в спомена”, трилогията на Малина Петрова „Приключено по давност”. Българската документална гала на 13-я София Филм Фест е премиерата на копродукцията на България и Австрия “Европолис” на режисьора Костадин Бонев.

Авторският прочит на дванайсетте любими романа на българите в кампанията на Българската национална телевизия “Голямото четене” ще бъдат представени на 13-тия международен София Филм Фест. Известни български режисьори представят през своя поглед “Властелинът на пръстените”, “Време разделно”, “Осъдени души”, "Под игото”, “Тютюн”, “Железният светилник”, “На изток от Рая”, “Пътеводител на галактическия стопаджия”, „Майсторът и Маргарита”, „Сто години самота”, „Граф Монте Кристо”, „Малкият принц”. 30 минутните есета посветени на “Голямото четене” са продуцирани от БНТ и ще бъдат представени в Дома на киното от 28.02.2009 г.

На 13-ия София Филм Фест се очакват  над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за шестото издание на програмата София Мийтингс, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за втори игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и балканските филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери. В партньорство със Sunny Side of the Doc и Центалната Европейска Инициатива (СЕІ) ще се организира дискусия по темата за разпространението на филми в региона на централна и източна Европа и възможни алтернативи за достигане на публика. Sunny Side of the Doc е един от водещите пазари за документални филми. И тази година “София Мийтингс” ще се проведе основно във Военния клуб. Проектът се организира съвместно с Националния филмов център и с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл, както и на Столичната община и Ню Бояна Филм. Проектът ще бъде представен подробно на специална пресконференция.

Финалният акорд на 13-ия София Филм Фест ще бъде поставен от групата БАБА ЗУЛА  на 15-ти март 2009 г. Виртуозните изпълнители гостуваха за пръв път в нашата столица през 2005 г., за да представят на живо музиката на документалния шедьовър на Фатих АкинМузиката на Истанбул”. За радост на феновете в България с техен концерт приключи миналогодишното издание на София Филм Фест. Който веднъж ги е чул, на мига се е влюбил в нестандартните и особено въздействащи импровизации на групата! Музиката им е своеобразен спектакъл, визуалната импровизация допълва възприятията на слуха, а резултатът е неповторим купон с БАБА ЗУЛА! Именно това ще се случи на 15 март 2009 г. в Зала 1 на НДК преди филма на ВендерсСнимки в Палермо” и по-късно същата вечер в “Парти център Четвърти километър” - с феновете на музиката, киното и София Филм Фест.

Още горещи теми:
Брад Пит – 10 за пример

Американската публика предпочете затворническа комедия
“Козелът” на Георги Дюлгеров ще открие 13-ия София Филм Фест

Наградените с „Оскар” 2009
Оскари 2009: Късометражен анимационен филм
Cinema City в Mall Plovdiv се открива след месец

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 11:42
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg