Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

Историите зад логата на холивудските студия
Историите зад логата на холивудските студия
Cinefish.bg

Историите зад логата на холивудските студия

18.08.2017, 10:12  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Всъщност всички тези лога вече са ни познати още откакто сме деца, защото винаги ги свързваме с началото на поредното кино забавление. Но дали въобще знаем тяхното значение, символика и причина те да изглеждат точно в този си вид. Тъй като Холивуд е земя на митове, възможно е историята на дадено лого да е поскалъпена друга пък да е достатъчно преувеличена, че да слъжи за сюжет на филм.

Дриймуъркс

Дриймуъркс
  
Първоначално логото е трябвало да бъде просто човек, който седи върху Луната и лови риба. Артистът Робърт Хънт, който реализирал проекта направил и допълнителна версия, на която вместо мъж е дете.Тази версия била избрана. Образът на детето всъщност е неговият син, който в последствие става композитор на филмова музика.

Кълъмбия Пикчърс
 
Кълъмбия Пикчърс

Жената, която държи горяща факла е логото на компанията от 1924 г. Интересно е, че няма жив модел, върху който е базиран този образ. Всъщност той е смесица от различни и те се менят периодично. Най-скорошната версия от 1992 г. е на обикновената американска домакиня Джени Джоузеф, макар че нейните черти значително са променени за финалния вариант.

Метро-Голдуин-Майер
 
Метро-Голдуин-Майер

Идеята за логото на МГМ е хрумнала на Хауърд Диец през 1924 г. Неговият алма матер – Колумбийският университет имал тогава спортен отбор, наречен „лъвовете“. Оттогава МГМ включват пет различни лъва във версиите на логото си. Имената им са – Слатс, Джаки, Танър, Джордж и Лео – настоящият.

Парамаунт Пикчърс

Парамаунт Пикчърс
 
За логото на Парамаунт артистът Уилям Ходкинсън нарисувал планина, която много приличала на планината Ломонд в щата Юта, където той израснал. Оригиналното лого е създадено през 1914 г. и има 24 звезди. Това бил броят на актьорите, които имали тогава договори с филмовото студио. Модерното лого има само 22 звезди, но никой не знае защо.

Уорнър Брос.

Уорнър Брос.
 
На пръв поглед логото е много ясно. Това са инициалите на основателите на студиото – братята Уорнър. Има обаче спекулации, че това не е най-акуратното обяснение на логото. Родителите на основателите на компанията всъщност са имигранти, напуснали Руската империя. Тяхното фамилно име е Уонсколейсър.

Уолт Дисни

Уолт Дисни
 
Логото на най-известното анимационно студио в света е обрисувано по модела на приказен дворец. Първоначално е вдъхновено от вида на един замък в Германия. Но през 2006 г. този образ бил заменен от двореца на Пепеляшка, който се намира в Дисниленд.

Пиксар

Пиксар
 
Логото на Пиксар всъщност е резултат от първия успешен филм на студиото. Публиката много харесва “Luxo Jr.“ – анимирана лампа от техен късометражен филм от 1986 г. Този „герой“ е една от буквите в логото.

Касъл Рок Ентъртеймънт
 
Касъл Рок Ентъртеймънт

Това студио вече не съществува, защото е погълнато от гигантите Уорнър Брос.през 80-те. Името на компанията идва от несъществуващия град Касъл Рок, който много често е място на действието в романите на Стивън Кинг. Логото изобразява фар, който е естествен декор на хорър филм от 1993 г., базиран на книгата на автора „Needful Things“.

Лайънсгейт
 
Лайънсгейт

Лайънсгейт е мост във Ванкувър, мястото, където е роден основателят на студиото – великия режисьор Робърт Олтмън. За разлика от МГМ, никакви лъвове не са замесени в историята на логото на филмовото студио…

Скот Фрий

Скот Фрий
 
Режисьорът Ридли Скот има собствено филмово студио и то се казва Скот Фрий. Логото е всъщност артистична анимация, която показва как човек се превръща в птица. Символиката е как човек внезапно се добива със свобода. Артистът, който създава това мини произведение е италианецът Джанлуиджи Токафондо. Той изрисувал всяко едно движение и след това го заснел.

ДАС


Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
„Гремлините 3” е на път
ФИЛМ
18.08.2017, 09:30  |   синефиш.бг
Стивън Долдри поема филма за Оби-Уан Кеноби?
ФИЛМ
18.08.2017, 09:25  |   синефиш.бг
Стефан Командарев с награда от фестивала в Сараево
ФИЛМ
18.08.2017, 09:09  |   синефиш.бг
Кино в парка
ФИЛМ
17.08.2017, 16:06  |   Press Release
Кейт Бланшет и Джак Блек са магьосници
ФИЛМ
17.08.2017, 09:30  |   синефиш.бг
HBO Испания пусна по погрешка 6-ти епизод на „Игра на тронове” вместо 5-ти
ФИЛМ
17.08.2017, 09:03  |   синефиш.бг
FOX насрочи премиерна дата за „Необикновените“
ФИЛМ
16.08.2017, 14:57  |   Press Release
Режисьорът на „Вещицата” с нова версия на „Носферату”
ФИЛМ
16.08.2017, 09:53  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg