Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Малката стъпка

ЗА ПРОДУКЦИЯТА - Малката стъпка / информация за филма

Smallfoot 2018
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

17.9.2018  |   синефиш.бг
Какво би било, ако нещо, за което смяташ, че не съществува, смята, че ти не съществуваш?

Какво би било, ако гигантските йети, за които се носят легенди, са истински и историите, които разказваме за тях – с техните рошави гъсти коси, гърления рев и огромните крака – са като историите, които те разказват за нас... но точно наопаки. За тях ние сме малки зверове с по-малко коса, тънки гласчета и необикновено малки крака. И напълно въображаеми. Това е така, докато едно йети вижда човек със собствените си очи и започва да вярва в съществуването му.

Тази идея е в основата на „Малката стъпка“, забавно и весело приключение за цялото семейство, чието действие се развива в заслепяващия снежен свят над облаците, което започва, след като човек на име Пърси застава лице в лице, или всъщност лице с коляно с един йети на име Миго. Тази среща изпраща и двамата на неочаквано откривателско пътешествие, което ще разтвори сърцата им, ще предизвика остарелия начин на мислене и ще им покаже, че има и друг живот, за който никога не са си давали сметка.

„За един разказвач важна е историята“, казва режисьорът Кери Къркпатрик, който е и съавтор на сценария, заедно с Клер Сера. „Да преобърнеш изцяло легендите и да се заиграваш с традиционното мислене е неустоимо предизвикателство. Всички сме чували истории за мистериозни същества със странни обичаи. А какво да кажем за нашите странни навици? Нека си го признаем, в много отношения ние сме странни създания. И е забавно да подходим към това от една различна, комедийна гледна точка... на едно йети“.

В началото шокирани, дори изплашени, Миго и Пърси впоследствие са доволни, че са се намерили. За Миго да залови една „малка стъпка“ ще е най-великото и най-важното нещо, което е направил досега, и той няма търпение да разкаже на всички в своето село за това. Само ако успее да докара своя крехък трофей цял у дома. За Пърси, водещ на телевизионно шоу за животни, на когото напоследък не му върви, доказателството за истинско йети е на една ръка разстояние или в случая на едно видео от славата, за която жадува, и той е готов да се възползва от късмета си. Дори това да е последното нещо, което ще може да направи.

Някога достоен и добър човек, напоследък Пърси е направил някои доста спорни постъпки. Може би това, от което наистина се нуждае, е да прекара известно време с едно йети, за да подреди своите приоритети. От своя страна на Миго – йети, което вече вярва в съществуването на малката стъпка, въпреки всички истории, които е чувал, му е време да започне да мисли за себе си.

Но като начало тези двама откриватели по неволя ще трябва да се преборят със суровите терени на Хималаите и техните собствени страхове. Установили начин на комуникация, въпреки непреодолимите и на пръв поглед доста забавни езикови ограничения, те наистина ще осъзнаят значението на приятелството и предаността, както и колко е важно да останеш верен на себе си.

„Малката стъпка“ следва Миго и Пърси в едно царство на магията, в което властват въображението, сърдечността, веселието и приповдигнатият дух. Уникалните герои оживяват с помощта на авангардна анимация, която ще ви сгрее, дори и да се намирате на най-студеното място. Героите са озвучени на български от популярни звезди като Орлин Павлов, Антоанета Добрева-Векилова – Нети, Филип Аврамов, Камен Асенов, Кръстина Кокорска – Криста, Христо Димитров и Петър Бонев.

Филмът включва и оригинални песни, дело на братята Уейн и Кери Къркпатрик, изпълнени от Орлин Павлов, Нети и Филип Аврамов. Суперзвездата Niall Horan също участва в саундтрака на филма с новата си песен „Finally Free“.
 
Продуцентката Бони Радфорд, за която това е четвърти филм с Къркпатрик, си спомня, че в началото „Кери се включи в проекта като сценарист. След това стана режисьор, а след това и автор на песни, защото има талант и опит за всичко това. Не можехме да сме по-щастливи от факта, че той беше човекът, който вдъхна живот на този филм със своята творческа концепция“.

Всъщност историята е вдъхновена от популярните анимации Looney Tunes. Кърпатрик и неговите колеги отдават почит на тази класическа поредица.

Без да пренебрегват емоционалната част от историята, създателите на филма си позволяват да се заиграят с физическите аспекти на действието. Къркпатрик споделя: „Изборите, които направихме, ни позволиха да развием историята и изцяло да се възползваме от възможностите на анимацията, а това със сигурност ще ви хареса, защото ще се забавлявате. За нашите сториборд художници и аниматори да отдадат дължимото на пионери в анимацията като Чък Джоунс и Фриц Фрелинг, беше голяма чест. До къде можехме да стигнем в това? Моят отговор беше: Давайте, направете нещо още по-голямо. Мисля, че точно така се получиха най-забавните моменти във филма“.

Той признава, че в „Малката стъпка“ има и отправки към класически заглавия, които ще доставят наслада на най-големите фенове на киното. „Като фен на киното, винаги се сещам за безкрайно много кадри. Има сцена, в която Миго бяга от един самолет, която е като взета от „Север – северозапад“, и друга, която отдава почит на един от любимите ми филми – „Доктор Стрейнджлъв“. Тези моменти са насочени най-вече към майките и татковците, но предполагам, че и някои от децата ще ги оценят. Децата са много по-умни, отколкото смеем да си признаем“.

В този смисъл младите зрители лесно ще възприемат една от основните идеи в историята, която ги приканва да направят нещо, което така или иначе им е в кръвта: да бъдат любопитни и да не спират да задават въпроси. Но „Малката стъпка“ отвежда това по-далеч и пример за това е Мичи, озвучена от Криста: йети, което не спира да търси и което таи надеждата, че малката стъпка може би наистина съществува. Мичи е от тези, които не само задават въпроси, но сама търси отговорите им и така разбира истината.   
 
Проблемът е, че не всички в йети общността са толкова широко скроени и отворени за подобни теми. Всъщност те са приели закони против това, които са буквално написани на камъни, и са пазени от бащата на Мичи – Пазителят, озвучен от Филип Аврамов. Пазителят е отдаден на това да запази статуквото и да парира всякакво любопитство. Затова е и готов да излъже, както се пее в една от песните.
Въпреки доказателството на Миго, Пазителят държи на това, че малката стъпка не съществува, защото така пише на камъните. Ако в селото се разчуе, че дори един от камъните е грешен, това ще разбие много от установените порядки. Ще е удар върху доверието на всички в системата, която досега е функционирала и им е гарантирала безопасност.

В крайна сметка, отбелязва сценаристката Сера, „техният живот следва наложените правила и те са толкова заети, че нямат възможност да спрат и да се замислят. Мотото на цялата общност е: Невежеството е блаженство“.
Нежеланието на Пазителя да промени нещата се приема особено трудно от Миго, Мичи и Пърси. Той ще предизвика Миго да намери кураж и отдаденост, за които досега е смятал, че не притежава. Въпросът е ще попречи ли той на това, което е решил да направи този млад йети? Защото всъщност „Малката стъпка“ е едно истинско приключение.

„Малката стъпка“ е резултат от вдъхновението на екипа от идеята на Серджо Паблос, един от изпълнителните продуценти на филма и ветеран в анимацията. Партньорите продуценти Глен Фикара и Джон Рекуа, които са и автори на сюжета, обясняват: „Първоначалната идея беше за едно йети, което е открито от човека, и това звучеше като чудесна възможност за създаването на един филм“, казва Рекуа. „Тогава Глен предложи: а какво ще стане, ако преобърнем изцяло историята? Ако йети са тези, които смятат хората за мит? И това беше гениалното в нашата история“. Така зрителите ще могат да изживея тази среща от две гледни точки и така, както казва Рекуа, „ще имат възможността да се убедят, че това, което ни разделя, често е нежеланието да видим другата гледна точка и така да разберем какви сме всъщност“.

„Но сърцевината на тази приказка е за това как двамата стават приятели“, добавя Фикара. „В името на щурата комедия и забавлението, тяхното приятелство остава емоционалната нишка във филма“.

„Историите, които най-много харесваме, са тези с много наслоявания“, казва Къркпатрик. „Зад забавните моменти са скрити доста идеи и послания. В този филм представяме теми за истината и лъжата, задаването на въпроси и любопитството, както и приносът на всичко това по отношение собствения ни напредък. Много е лесно да не поглеждате по-далеч от своето малко племе и да си кажете: Да, това е нашият свят и това е всичко в него; отвъд него няма нищо друго. Така йети смятат, че нищо не вирее под планината, на която те живеят. Да станеш част от една история за това как да се отвориш към живота и към другите хора, беше вдъхновяваща възможност. А има ли по-добър начин да го направиш в компанията на едно огромно йети и неговите приятели?“

 
 

Снимки

 

Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria
Опасни шматки Опасни шматки Opasni shmatki
Заешка Академия Заешка Академия Rabbit Academy: Mission Eggpossible
Любовта цав Любовта цав Любовта цав



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg