Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми 2016 - годината на Апокалипсиса в тв сериалите

2016  - годината на Апокалипсиса в тв сериалите
2016 - годината на Апокалипсиса в тв сериалите
Cinefish.bg

Теми
2016 - годината на Апокалипсиса в тв сериалите

18.04.2016, 09:58  |   Видяна: 1704  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Апокалипсисът определено е на дневен ред през 2016 г. Често се внушава от изследователите, че киното и телевизията са лакмус на времето и че са предвестник на социално-икономически процеси и всякакви други модерни тенденции. Силно се надяваме в този случай да не е така. Така или иначе, зрителите се вълнуват от апокалипсиса – от всичките му възможни видове. Разказите за свършека на света вече не са обект само на хорър жанра и научно-фантастичните измислици, комедиите също усвояват и то успешно боравенето с тази нетипична за тях, но нашумяла тема.

Ето някои от тези сериали…

"Unbreakable Kimmy Schmidt"

"Unbreakable Kimmy Schmidt"
 
Това не е точно тв шоу за апокалипсиса, но драматургичният център, от който извира комедийната свежест на сюжета, е 15-годишния престой на Кими Шмит в бункер с още няколко жени, убедени от лудия свещеник-сектант Уейн Гари Уейн, че Апокалипсисът е настъпил. И какъв по-голям апокалипсис в личен план, ако след дългогодишно битуване в изолация, заживееш в „гостоприемния“ Ню Йорк.

"Colony"


"Colony"
 
В близкото бъдеще Лос Анджелис е нападнат от извънземни и техните невидими очи са навсякъде. Целият град е колонизиран от тях, но всъщност избрана част от земляните контролират града и вършат черната работа на нашествениците, уж в името на реда и мира. Има съпротива и много кръв. В центъра на разказа е едно семейство и членовете му са от двете страни на барикадите…

"The Last Man on Earth"

"The Last Man on Earth"
 
Непознат вирус убива цялото население на земята, освен един човек. Добре, де – двама. Всъщност в течение на сериала те се оказват няколко. Това, което има значение е, че това е комедия за безумно смешното оцеляване в такава ситуация. В главната роля е комедийният гигант Уил Форте.

"Щамът"
 
"Щамът"

Ако махнете зомбитата от „Живите мъртви“ и ги замените с вампири, трудни за убиване вампири- ще получите „Щамът“ – създаден от Гийермо дел Торо. Всъщност Апокалипсисът и  упадъкът на цивилизацията в този сериал не са скорострелни, сякаш се случват на забавен каданс, което не означава, че положението не е напечено…

"The Last Ship"

"The Last Ship"
 
Екипажът на военен кораб прекарва няколко месечно обучение в далечни води, без комуникация с останалия свят. Когато се завръща на брега, се оказва, че светът е покосен от „червен вирус“ и останалите живи 20% от населението са в тотален смут. И това не е всичко…

"12 маймуни"

 " 12 маймуни"
 
Този сериал е наследник на култовия филм на Тери Гилиъм от 1995 г. Джеймс Кол пътува във времето - от 2043 се връща в наши дни, за да предотврати разпространението на смъртоносен вирус, който ще унищожи 93.6 процента от населението на човечеството. На помощ му се притичат секси вирусолога Аманда Шул и откачалката – математически гений – Емили Хамшир, а не Брат Пит …

"Пази се от живите мъртви"

 
Пази се от живите мъртви

Технически погледнато „Страхувайте се от живите мъртви“ е по-скоро преапокалиптичен сериал, отколкото постапокалиптичен такъв. Цялата уловка в това шоу е да разберем как не толкова добрите герои от „Живите мъртви“ са се превърнали в това, което са. Историята започва няколко дни преди да избухне епидемията, но съвсем скоро хората започват да се хапят един друг.

"Z Nation"

 "Z Nation" 

Какво да са каже повече освен – пак зомбита! Е, има и няколко специфични особености. Светът е завладян от неживите, заради, разбира се, този никому неясен вирус. Но има един оцелял човек от зомби ухапване и може би в неговата кръв се крие спасението на човечеството – не е много оригинално, но публиката харесва този сериал.

"Останалитe"

" Останалитe "
 
Два процента от световното население безследно и внезапно изчезва на 14-ти октомври. Като се има предвид, че в повечето сценарии за апокалипсиса липсващите хора по една или друга причина са над 90%, може би това е по-добрият вариант. Всъщност сериалът е брутален – „останалите“ хора тлеят в болка и неяснота и трябва да реконструират животите си, без да имат обяснение за случилото се.

"You, Me, and the Apocalypse"


"You, Me, and the Apocalypse"
 
Трийсет и четири дни остават, докато комета се сблъска със Земята и нищо не може да я спре. Всеки реагира на тази новина и на вероятната си гибел по свой уникален начин. В тази странна смесица от комедия и драма, принудени от обстоятелствата да си взаимодействат, са – свещеник, бивш престъпник, кибер терорист, библиотекар, банков мениджър и расист от „Бялото превъзходство“ …

"Стоте"

 "The 100"
 
Зловещ и завладяващ постапокалиптичен сюжет. Земята е опустошена от векове, заради ядрените войни. Останалите земляни живеят на космическо съоръжение. Стотина доброволци се връщат на Земята, за да създадат ново общество и да спасят човешката раса, но всъщност, както и звучи, това съвсем не е лесна задача.

"Живите мъртви"
 
 "Живите мъртви"

Наградата за най-добро шоу на малкия екран, което разказва история за края на света, единодушно от всички се присъжда на най-гледания сериал в историята на кабелната телевизия в Щатите - "Живите мъртви". На пръв поглед тази ситуация със зомбитата ни е съвсем позната, но има няколко специфики, които допълнително напрягат сюжета – като например, че всеки един човек е заразен с вируса и ще е стане мъртвожив, след като умре. Много рядко могат да се намерят лъчи на оптимизъм в този сериал, а за спасение пък и дума не става. Това тв шоу е брутален портрет на човешкото, поставено в екстремни условия…За поколения напред тази формула ще бъде златен стандарт за това как се прави добър жанров сериал, който е истерично популярен сред публиката и критиката.

ДАС
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg