Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Полъх от северното кино

Полъх от северното кино
Филмът "Заедно" е най-добрият филм на Лукас Мудисон. Една къща и десетина тотално различни обитатели, които трябва да живеят заедно.
Cinefish.bg

Теми
Полъх от северното кино

21.04.2009, 18:39  |   Видяна: 2521  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

от Здравко Григоров

От 23 април започва фестивалът „Северно сияние”, който ще довее хладен полъх в киносалоните. За втора година ще видим как се справят творците в нордските държави, като тази година са включени и филми от Естония и Литва.

Ако тези 7 дни северно кино не са ви достатъчни, ето още 10 заглавия – 5 нови предложения и 5 филма, които заслужават да бъдат изгледани още веднъж.


Mammoth (2009)

Новият филм на Лукас Мудисон, познат у нас най-вече с „Лиля завинаги”. Едно околосветско пътешествие с Гаел Гарсия Бернал и Мишел Уилямс в главните роли.






The Man Who Loved Yngve (2008)

Един от скандинавските хитове на 2008-ма. Драмата за младо момче, което се влюбва в свой съученик е носител на 4 награди „Аманда” /норвежкият „Оскар”/, включително за най-добър филм и най-добър режисьор.





Gone with the Woman (2007)

Силна житейска история, в която възрастна жена започва да се грижи за дома на млад мъж, който безумно се влюбва в нея. В главната роля е скандинавската звезда Питър Стормеър, познат от множество холивудски хитове като „Специален доклад” и „Константин”.



The Art of Crying (2006)

Носител на 8 награди „Робърт” /датски еквивалент на „Оскар”/. Опитът на едно 11-годишно хлапе да запази своето семейство в началото на 70-те.






White Night (2007)

Животът на млад мъж се срива тотално, след като е въвлечен в неприятен инцидент, в следствие на което се разкрива тъмното му минало.






Танцьорка в мрака (2000)

Един от шедьоврите на Ларс фон Триер. Носител на „Златна палма” и награда за женска роля на Бьорк от фестивала в Кан. Разтърсващата история на младата чешка пианистка Селма и нейния син получи всевъзможни призове от филмови фестивали и сложи достоен финал на едно от най-важните течения в съвременното кино – датската „Догма”.




Италиански за начинаeщи (2000)

Още един представител на датската „Догма”. Филмът на Лоне Шерфинг спечели цели 4 награди от фестивала в Берлин през 2000-та година. На фестивала „Северно сияние” може да видите друг шедьовър на режисьорката „Като вкъщи”.





Open Hearts (2002)

Един от пост - „Догма” филмите, с който на европейската филмова сцена се появи Сузане Биър, позната на българските зрители с филмите „Братя” и „След сватбата”. В една от главните роли е актрисата Паприка Стеен, чийто режисьорски филм „С ваше позволение” ще видим на фестивала „Северно сияние”.




Заедно (2000)

Най-добрият филм на Лукас Мудисон. Една къща и десетина тотално различни обитатели, които трябва да живеят заедно.







Мъжът без минало (2002)

Финландският режисьор Аки Каурисмаки беше големият победител на фестивала в Кан през 2002-ра с цели 3 награди. Недодяланият Марку Пелтола спечели симпатиите на зрителите като непознатия мъж, страдащ от амнезия след нанесен му побой и неспособен да си спомни нищо от своето минало.





Още новини:
Планетата ни като филмов декор
"Сън": Тя е най-красивата по природа!
Ума Търман ще се омъжи този уикенд
Том Круз извикал полиция заради папараци
Мел Гибсън купил на гаджето си къща в САЩ
Продуцентите и актьорите в Холивуд с нов договор
Искат Таня Илиева и за втория филм
"Беднякът милионер" е щедър

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg