Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Откриват кинофестивала в Кан

Откриват кинофестивала в Кан
Откриват кинофестивала в Кан
Cinefish.bg

Теми
Откриват кинофестивала в Кан

13.05.2009, 14:08  |   Видяна: 2887  |   club.bg  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Във Френската Ривиера днес ще бъде открито 62-рото издание на международния кинофестивал в Кан, един от най-бляскавите и престижни в света.

В паралелната програма "Петнайсетдевка на режисьорите", която миналата година отпразнува 40-ти юбилей, е селекциониран българският филм "Източни пиеси", дебютна лента на младия Камен Калев.

62-ият международен кинофестивал в Кан за пръв път в историята си ще бъде открит с прожекция на триизмерния анимационен филм "В Небето" на американското студио "Пиксар", съобщиха световните агенции.

Режисьори на "В Небето" са Пийт Доктър и Боб Питърсън, който е и сценарист на филма. Пийт Доктър е заснел също "Таласъми ООД" и е сценарист на "Играта на играчките" и "УОЛ.И".

В "В Небето" се описва историята на възрастен мъж, който мечтае с хелиев балон да пътува до Южна Америка.

Общо в конкурсните програми са подбрани 52 филма от 32 държави.

За голямата награда "Златна палма" тази година ще се състезават 20 филма. В селекцията преобладават големи европейски и азиатски режисьори като Кен Лоуч, Педро Алмодовар, Анг Лий, Джейн Кемпиън, американеца Куентин Тарантино и 86-годишния французин Ален Рене.

Освен Рене, който се представя с "Диви билки" ("Les herbes folles"), от Франция в конкурсната програма ще участват Жак Осиар ("Пророк" - "Un prophete"), Ксавие Джаноли ("В началото" - "A lorigine"), Гаспар Ное ("Внезапна празнина" - "Soudain le vide").


Куентин Тарантино е единственият американски режисьор в конкурсната програма, което е доста необичайно. Носителят на "Златна палма" от 1994 г. ще представи в Кан филма си "Гадни копилета" с участието на Брад Пит и Даян Крюгер.


Тери Гилиам ще покаже в Кан "Въображението на доктор Парнаус". Почитателите на киното го очакват с огромен интерес, тъй като това е последният недовършен филм на покойния Хийт Леджър. В лентата играе Колин Фарел, който неотдавна снимаше в България.

Шест филма в конкурсната програма са от Азия. Сред тях е "Отмъщение" на Джони То с Джони Холидей. Филипинецът Брилянте Мендоса се завръща на фестивала, редом до корееца Парк Чан-вук и двама тайландци - Анг Лий и Цай Мин-Лян.

Председател на журито на 62-ия международен кинофестивал в Кан ще е френската актриса Изабел Юпер. Тя е четвъртата жена в историята на кинофестивала, която е председател на журито.

Преди Юпер с подобна чест бяха удостоявани актрисите Лив Улман и Жана Моро, а също писателката Франсоаз Саган. Последна в състава на журито бе включена индийската актриса Шармила Тагор, съобщи АФП. Тя е правнучка на индийския поет и философ Рабиндранат Тагор.

В състава на журито влизат още турският режисьор Нури Билге Джейлан, неговите колеги южнокореецът Ли Чан-дон и американецът Джеймс Грей, актрисите - Азиа Ардженто от Италия, американката Робин Райт Пен и Ши Ци от Тайван, а също британският сценарист и романист Ханиф Курейши.

Журито, което ще оценява документалните филми, се оглавява от Джон Бурмън. Мартин Скорсезе ще бъде почетен президент на шестата годишна секция "Кан Класика" в рамките на кинофестивала в Кан.

Тазгодишната ретроспектива включва филми като "Лудият Пиеро" на Жан-Люк Годар, "Приключението" на Микеланджело Антониони, "Чувство" на Лукино Висконти и "Ваканцията на господин Юло" на Жак Тати.

Скорсезе лично ще представи възстановената версия на филма на Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър "Червените обувки" от 1948 г.

Френската актриса Фани Ардан ще бъде почетена на кинофестивала в Кан, където ще покаже режисьорския си дебют "Пепел и кръв". БТА




Още новини:
Първи голи видеокадри на Джесика Бийл от "Powder Blue"
Ал Пачино плете интриги в нов филм на сценаристът на "Трафик" Стивън Геън
Джулия Робъртс ще играе американски войник
"Стар Трек" отнесе "Х-мен Началото: Върколак" от първото място в Америка
Дани Бойл получи награда от родния си град
Продуцентът на "Матрицата" и "Смъртоносно оръжие" ще избива невръстни тийнейджъри в нов филм

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg